You are here

Χ. Γεωργιάδης: Ανέφικτη στήριξη συνεπών δανειοληπτών

09/09/2019 11:53

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρνητική στην ένταξη των συνεπών δανειοληπτών στο σχέδιο Εστία ή σε άλλο σχέδιο δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής οικονομικών της βουλής σχετικά με το σχέδιο Εστία είπε ότι «έχουμε κάνει σκέψεις και με την ΕΕ και έχουμε αρνητική ένδειξη από την ΕΕ για άτομα που μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνεια τους».

Σημείωσε ότι «δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται συναίνεση για άτομα που εξυπηρετούν τα δάνεια τους», αναφέροντας ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για λεφτά του φορολογούμενου.  Εάν υπάρχουν πόροι να τους διαθέσουμε σε άτομα που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους μέσω του σχεδίου Εστία».

Οι συνεπείς δανειολήπτες, είπε, επιβραβεύονται από την μείωση των επιτοκίων, η οποία φτάνει στο 50% και είναι η πιο χειροπιαστή βοήθεια στους δανειολήπτες και πρόσθεσε ότι  ήδη για άτομα που πληρούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια υπάρχουν σχέδια από το κράτος για επιδότηση δόσης ή ενοικίου.

Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δανειολήπτες να υποβάλλουν την αίτηση τους ώστε να διαφανεί πόσοι εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία.

Τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι για περαιτέρω ρυθμίσεις που αφορούν δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν δόση μέσω του Εστία.

Να υποβάλλουν την αίτηση μαζί με όλα τα δικαιολογητικά, να ξεχωρίσουν και να έρθουν ενώπιον του υπουργείου οικονομικών για να έχουμε εικόνα για τον αριθμό τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δυο ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών που δεν εμπίπτουν στο Εστία για τους οποίους ετοιμάζεται πανομοιότυπη με το Εστία, ρύθμιση. .

Πρόκειται για τους δανειολήπτες του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) οι οποίοι δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας διότι έκτισαν σπίτι σε κρατική γη και η δεύτερη πανομοιότυπη κατηγορία αφορά τους δανειολήπτες μέσω του Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών για τις οποίες ετοιμάζεται επίσης ειδικό σχέδιο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αναστέλλονται τα μέτρα εκποίησης από τις τράπεζες για τους δανειολήπτες που εκκρεμεί η αίτηση τους ενώπιον του σχεδίου Εστία.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο διευθυντής του συνδέσμου τραπεζών Μιχάλης Κρονίδης.

Ο κ. Κρονίδης, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών ανέφερε ότι από τις 2 Σεπτέμβριου που άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το σχέδιο Εστία μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου έχουν υποβληθεί 53 αιτήσεις από δανειολήπτες στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες.

Ο κ. Γεωργιάδης, ερωτηθείς για τους δανειολήπτες που έκαναν αναδιάρθρωση, ήταν συνεπείς μέχρι το 2017 και τώρα δεν μπορούν να είναι, ο υπουργός είπε ότι παρόλο που η ισχύουσα ημερομηνία είναι μια βασική πρόνοια του Εστία, θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα είναι σε μια γκρίζα ζώνη και εισηγήθηκε όπως και αυτοί οι δανειολήπτες κάνουν αίτηση για επανεξέταση.
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, μετά το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι, «θέλω να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να προχωρήσει και να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο σχέδιο καθώς με την αίτηση αναστέλλεται η διαδικασία εκποιήσεων ταυτόχρονα, όσοι δανειολήπτες θεωρούν ότι ενώ πληρούν τα κριτήρια του Εστία αλλά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη δόση (τα 2/3 της εναπομείνασας δόσης), να υποβάλλουν και αυτοί αίτηση ούτως ώστε να μπορέσει το υπουργείο οικονομικών να δει τον αριθμό αυτών των αιτήσεων και να προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο που να αφορά αυτούς τους δανειολήπτες».

Τόνισε ακόμη ότι «και όσοι θεωρούν την περίπτωση τους οριακή και πάλι να υποβάλουν αίτηση γιατί υπάρχουν και μηχανισμοί που θα μπορούν να υποβάλουν την ένσταση τους εάν απορριφθούν από την τράπεζα για να διεκδικήσουν την ένταξη στο σχέδιο Εστία».

Ο κ. Βότσης είπε ότι «η επιτροπή οικονομικών θα παρακολουθεί το σχέδιο σε τακτά χρονικά διαστήματα και μια φορά το μήνα θα συζητά αυτά θέματα ώστε να δει πως μπορεί να υλοποιηθεί και το υπό Εστία ώστε να μπορέσουν και οι πιο ευάλωτοι δανειολήπτες να έχουν την προστασία της κατοικίας τους με ένα παράλληλο σχέδιο».

Σημείωσε ότι η βουλή θα κρατήσει ανοικτό το θέμα των συνεπών δανειοληπτών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έφερε ενώπιον της επιτροπής ό,τι ήθελαν οι τράπεζες για τους δανειολήπτες. Δεν ακούσαμε τίποτα νεότερο. Τώρα οι δανειολήπτες περιμένουν πότε η κυβέρνηση θα δεήσει να φέρει άλλα προγράμματα και νόμους για τις υποθέσεις που αφορούν τις εκποιήσεις και να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους και την επαγγελματική τους στέγη».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι τα ζητήματα που τίθενται είναι δυο, γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε εναλλακτικές επιλογές και κυρίως με τη δημιουργία προϋποθέσεων και σχεδίων που θα μπορούσε να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πολύ χαμηλή τιμή και δεύτερον, «όσο επιτρέπεται στους τραπεζίτες να αυθαιρετούν σε βάρος των δανειοληπτών δεν υπάρχει κατά την άποψή μας δυνατότητα ένα τέτοιο κοινωνικό μέτρο να εφαρμοστεί σωστά και να αποδώσει».

Ο πρόεδρος του κινήματος Oικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πουλούν ελπίδες προς τους δανειολήπτες σχετικά με σχέδιο Εστία ή Εστία 2 ή τρία» και χαρακτήρισε το σχέδιο Εστία πολύ ευνοϊκό για τις τράπεζες.

Της Ηρώς Ευθυμίου