You are here

Χ. Γεωργιάδης: Θα έκλεινα κι άλλα τραπεζικά υποκαταστήματα

08/11/2018 12:27

Ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε στο κλείσιμο γιατί λειτουργούσε ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ελέγχου ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι εάν ήταν στο χέρι του θα έκλεινε κι άλλα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Η συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου, αφορούσε τα προβλήματα που δημιουργούνται σε πολίτες ιδιαίτερα κοινοτήτων, από την απόφαση για κλείσιμο υποκαταστημάτων της Συνεργατικής, μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων από το 2012 δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής πολιτικής. «Αν περνούσε από το χέρι μου», είπε χαρακτηριστικά, «θα τα μείωνα ακόμη περισσότερο επειδή παραμένουν πολλά βάσει του πληθυσμού της χώρας».

Σημείωσε ότι δεν ήρθε στην επιτροπή για να πει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ανοίξουν ξανά υποκαταστήματα στις κοινότητες και πως η θέση του, διαφέρει από αυτήν των βουλευτών.

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι πριν από το 2010 υπήρχαν 1000 υποκαταστήματα τραπεζών στην Κύπρο και τόνισε ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούν, είτε πολίτες, είτε τραπεζικοί, καθώς η εποχή αλλάζει, όπως ανέφερε.

Επεσήμανε ότι το 2012 ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα αποτελείτο από 850 υποκαταστήματα εκ των οποίων τα 417 ήταν της Συνεργατικής.

Τέλος του 2017 πριν τη συμφωνία, τα υποκαταστήματα μειώθηκαν στα 458 εκ των οποίων τα 171 ήταν της Συνεργατικής.

Εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ, αναφέρθηκε ότι τα πλάνα βρίσκονται υπό συνεχή διαμόρφωση στη βάση συγκεκριμένων μελετών ενώ, σημειώθηκε πως η νέα τάση και η νέα τάξη πραγμάτων με την οποία οι πελάτες θα πρέπει να εξοικειώνονται, αφορά στη συρρίκνωση των ιδρυμάτων.

Ο γενικός διευθυντής διεύθυνσης ιδιωτών  και διεθνούς τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας Γιώργος Καραγιώργης,  ανέφερε πως σε ότι αφορά τους αριθμούς των υποκαταστημάτων έγιναν στη βάση σχεδιασμών, αναλύσεων και τεχνοκρατικών μελετών.

357 υποκαταστήματα μέχρι τον Ιούνιο του 2019

Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 θα υπάρχουν συνολικά 357 υποκαταστήματα τραπεζών εκ των οποίων τα 123 θα είναι της Τράπεζας Κύπρου, 124 της Ελληνικής Τράπεζας και 110 των άλλων τραπεζών, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών.

Από τα 124 υποκαταστήματα της Ελληνικής, τα 52 θα είναι παλιά υποκαταστήματα της Ελληνικής και τα 72 της πρώην Συνεργατικής.

Ο κ. Καραγιώργης σημείωσε ότι βρισκόμαστε μόλις 48 εργάσιμες μέρες από την μεταφορά του καλού μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Ανέφερε ότι το θέμα των υποκαταστημάτων θα επανεξεταστεί και πως ο αριθμός θα αυξομειωθεί αναλόγως. Ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει ενδεχομένως το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα έχουμε 120-130 υποκαταστήματα».

Από τα υποκαταστήματα της ΣΚΤ που θα διατηρηθούν, το 52% θα είναι σε αγροτικές περιοχές και το 48% σε αστικές περιοχές ενώ, όπως είπε, η παλιά Ελληνική είχε αυξημένη παρουσία στις αστικές περιοχές.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε σε κάθε χωριό της Κύπρου. Σίγουρα θέλουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες αλλά είναι αδύνατο», είπε ο κ. Καραγιώργης.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, σημείωσε ότι το κόστος αγοράς μιας μηχανής ATM ανέρχεται στις €37 χιλ. - €40 χιλ. ενώ, συνεπάγεται πρόσθετο κόστος συντήρησης και ελέγχου των μηχανών σε 24ωρη βάση, όπως είπε.

Στους δρόμους η πρώτη κινητή μονάδα από τη Δευτέρα

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή ελέγχου, από τη Δευτέρα αρχίζει τις πρώτες της διαδρομές η πρώτη κινητή τραπεζική μονάδα της Ελληνικής Τράπεζας.

Αρχικά θα εξυπηρετηθούν 12 κοινότητες, μια φορά την εβδομάδα σε συγκεκριμένες ώρες και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το Δεκέμβριο αναμένεται η λειτουργία και δεύτερης κινητής μονάδα που θα εξυπηρετεί  ακόμη 15 ορεινές περιοχές.

Συνολικά η κινητή τραπεζική μονάδα προγραμματίζεται να εξυπηρετεί 27 κοινότητες ενώ, σε περίπτωση επιτυχίας του θεσμού, αναφέρθηκε ότι αυτός θα επεκταθεί.

Ο κ. Καραγιώργης σημείωσε ότι αύριο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση στην Κλήρου, των λεπτομερειών σχετικά με τη λειτουργία της κινητής τραπεζικής μονάδας η οποία όπως είπε, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κινητές μονάδες σε άλλες χώρες.

Η κινητή μονάδα, θα έχει 2 συστήματα και θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τους πελάτες της Ελληνικής όσο και της Συνεργατικής. Επίσης θα έχει ενσωματωμένη μηχανή αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATM).

Στους σχεδιασμούς, όπως αναφέρθηκε, εντάσσεται και η αλλαγή όλων των μηχανών ATM στα συνεργατικά υποκαταστήματα ώστε να δέχονται καταθέσεις και αναλήψεις, καθώς και καταθέσεις επιταγών.

Όπως λέχθηκε, από το σύνολο των πελατών του Συνεργατισμού μόνο ποσοστό 20% είχαν πιστωτική κάρτα, σε σύγκριση με άλλες τράπεζες, όπου το ποσοστό κατοχής πιστωτικής κάρτας ανέρχεται στο 50%.

Αντιδρούν βουλευτές,  δήμοι και κοινότητες

Ιδιαίτερες αντιδράσεις εκφράστηκαν εκ μέρους κοινοταρχών και δημάρχων περιοχών στις οποίες έχουν κλείσει υποκαταστήματα και οι πολίτες αναγκάζονται να εξυπηρετούνται από υποκαταστήματα άλλων περιοχών.

Εκπρόσωπος της ένωσης κοινοτήτων έκανε λόγο για πλήγμα στους κατοίκους της υπαίθρου και για κίνδυνο αφανισμού των κοινοτήτων. Σημείωσε ότι δεν αποτελεί ικανοποιητική λύση η κινητή τραπεζική μονάδα που θα εξυπηρετεί 27 χωρά από τις 300 κοινότητες που υπάρχουν.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και μέλη της επιτροπής επέκριναν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο εν λόγω ζήτημα, καθώς και τις αναφορές του υπουργού οικονομικών. Αναφέρθηκαν πέραν από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ,στην έλλειψη προσωπικού στα υφιστάμενα υποκαταστήματα και στους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η χρήση κινητής τραπεζικής μονάδας.

Ο κ. Καραγιώργης απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών, ανέφερε ότι η κινητή μονάδα είναι βασισμένη σε διεθνείς προδιαγραφές που έχουν ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί από την αστυνομία, ενώ σημείωσε ότι υπεύθυνη για την ασφάλεια της μονάδας θα είναι η εταιρεία Group4S με πολύχρονη πείρα.

Σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρχουν γύρω στους 150 επιπλέον ταμίες, μόνο σε υποκαταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας.

Παράλληλα, απέρριψε αναφορές ότι η επιλογή των καταστημάτων που διατηρήθηκαν έγινε στη βάση της λογικής του ανταγωνισμού και του πού διατηρεί υποκαταστήματα η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή έγινε στη βάση τεχνοκρατικών μελετών.

Απαντώντας στο αίτημα του προέδρου της επιτροπής να εξεταστεί άμεσα το θέμα του κλεισίματος του υποκαταστήματος του Συνεργατισμού στην περιοχή Δρομολαξιάς – Μενεού και να βρεθεί λύση εντός των επόμενων ημερών, ο κ. Καραγιώργης υπέδειξε ότι η συζήτηση δεν αφορά μια κοινότητα αλλά ολόκληρη την Κύπρο γι’ αυτό και δεν θα ήταν σωστό να γίνει αναφορά μόνο σε μια κοινότητα.

Σε σχέση με το υποκατάστημα της ΣΚΤ στο Κίτι, ο κ. Καραγιώργης διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο κτήριο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι οι βουλευτές εμβρόντητοι άκουσαν τον υπουργό να λέει ότι ο ίδιος θα έκλεινε περισσότερα υποκαταστήματα των τραπεζών, λειτουργώντας περισσότερο ως τραπεζίτης των τραπεζιτών, κατά την έκφραση του, παρά ως υπουργός.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθούν διευκολύνσεις στους πολίτες,  να υπάρξει επαναξιολόγηση σε κάποιες περιπτώσεις και παροχή πρόσθετων εργαλείων όπως η τοποθέτηση μηχανών ATM.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε την αναφορά του υπουργού κυνική, προκλητική και απαράδεκτη σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται κοινωνικά ανάλγητη και πιο σκληρή από τις τράπεζες τις οποίες, όπως είπε, επιδοτεί και πριμοδοτεί όποτε το έχουν ανάγκη με λεφτά των φορολογουμένων.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι η δήλωση του υπουργού εκφράζει μια αλγεινή ανακολουθία καθώς, διαφορετική ήταν η εντύπωση που δημιούργησε πριν την πώληση του Συνεργατισμού κατά τις επαφές του με κόμματα.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν περισσότερο ανθρωπισμό.
 

Της Μαρίας Χαμπή