You are here

Χαμηλά επιτόκια για βιωσιμότητα ΟΧΣ

06/03/2023 12:52

Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης εξακολουθεί να προσφέρει τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια της αγοράς παρά το ότι έπεται αύξηση, επεσήμανε σήμερα ο νεοδιορισθείς γενικός διευθυντής του οργανισμού Χριστόφορος Καπλάνης, κάνοντας λόγο για «τεράστια προοπτική». 

Παρουσιάζονταν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη εισροή αιτήσεων για δάνεια.

Σχετικά με τον οργανισμό επεσήμανε τα εξής:

-Τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια είναι στο 2%, ενώ τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα, έχουν επιτόκια 5% ή και υψηλότερα ποσοστά. 

-Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν και τα επιτόκια του ΟΧΣ όχι όμως  σε επίπεδο των τραπεζών, ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του οργανισμού. 

-Το επόμενο διάστημα θα αναβαθμιστεί η μηχανογράφηση του ΟΧΣ ενώ θα προσληφθεί νέο προσωπικό.

-Τα αιτήματα για νέα δάνεια είναι πολλά, ωστόσο δεν εξετάζονται γρήγορα οι αιτήσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού.

-Ο Οργανισμός είναι δημοσίου δικαίου και ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα.

-Στόχος του ΟΧΣ είναι η εξυπηρέτηση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων του πληθυσμού, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν στέγη.

Βουλευτές μέλη της επιτροπής Οικονομικών ζήτησαν τη γρήγορη αναβάθμιση του οργανισμού, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στις Τράπεζες. 

Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για το 2023 είναι πλεονασματικός κατά €1.7εκ. και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους.

Τα έσοδα ανέρχονται στα €19,5 εκ. και οι δαπάνες στα €17.8 εκ.

Ο προϋπολογισμός του ΟΧΣ, συνεχίζει να είναι πλεονασματικός  κατά €6,1 εκ. και τα έτη 2024-2025.

Τα έσοδα του οργανισμού το 2023 ανέρχονται στα €19,5 εκ. και είναι μειωμένα κατά €0,7 εκ. ή σε ποσοστό 3,3% σε σχέση με το 2022.

Για τα έτη 2024-2025 μειώνονται περαιτέρω οι δαπάνες και ανέρχονται στα €18,9 εκ και €18,1 εκ. αντιστοίχως.

Μιλώντας στην Επιτροπή η Διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του ΟΧΣ, Βασιλική Βασιλείου, ανέφερε ότι ένα μεγάλο ποσό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για την ψηφιακή μετάβαση, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά την αναλογία κόστους προς έσοδα του Οργανισμού.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Καπλάνης το ποσό αυτό θα αυξήσει τα μελλοντικά έσοδα, αφού μέσω του νέου μηχανογραφικού μπορούν να υπάρξουν νέες υπηρεσίες που θα φέρουν εισοδήματα για να ενδυναμώσουν τον οργανισμό.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ακόμα ότι προτεραιότητα του Οργανισμού είναι να διαχειριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), ενώ ανέφερε ότι ο Οργανισμός με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση του χαρτοφυλακίου του.

Μιλώντας στην επιτροπή ο εκτελών χρέη προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Δημήτρης Κουρσάρης ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρχει ο Οργανισμός ως μια τράπεζα πιο φθηνή από άλλες και εξέφρασε την άποψη ότι ο Οργανισμός έχει προοπτική ωστόσο χρειάζεται κάποιο χρόνο. Όπως είπε, ο Οργανισμός μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες τράπεζες σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων, και έχει κάποια πλεονεκτήματα όπως η μη ύπαρξη μετόχων που να πιέζουν για μέρισμα και δεν είναι συστημική τράπεζα.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που έφυγε είναι τεράστιες γιατί ο οργανισμός ήταν ακέφαλος σχεδόν για 2 χρόνια με απουσία γενικού διευθυντή, προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Αισίως, πρόσθεσε, διορίστηκε πρόσφατα νέος γενικός διευθυντής, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο ΟΧΣ μαζί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης είναι οι οργανισμοί που πρέπει να στηρίξουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα του λαού εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται να διατηρηθεί ο ΟΧΣ σε χαμηλά επίπεδα και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. 

Της Ηρώς Ευθυμίου