You are here

Χωρίς ενόχους το «πάρτι» κατάρρευσης του Συνεργατισμού

26/11/2022 08:27

Μόνο δύο από τις είκοσι επτά υποθέσεις για Συνεργατικές που διερευνήθηκαν, για κατάχρηση από μέλη τους, οι υποθέσεις της ΣΠΕ Ερήμης και της ΣΠΕ Στροβόλου βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα για τις έρευνες της αστυνομίας, στη βάση της έκθεσης της Τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, που απέστειλε ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Ο κ. Δημητρίου προσθέτει ότι άλλες τρεις υποθέσεις των ΣΠΕ Σολιάς, ΣΠΕ Στρουμπίου και  ΣΠΕ Κρασοχωρίων, βρίσκονται υπό διερεύνηση, ενώ διευκρινίζει ότι στην υπόθεση της ΣΠΕ Στροβόλου, έχει ασκηθεί έφεση από τη Νομική Υπηρεσία, κατά της αθωωτικής απόφασης.

Όπως εξηγεί, στις 10.05.2019, μετά από εντολές του τότε Γενικού Εισαγγελέα, ζητήθηκε η διερεύνηση, στη βάση των όσων καταγράφονταν στην έκθεση της Τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Γιώργο Αρέστη, οκτώ ενοτήτων για το κατά πόσον προκύπταν ποινικά αδικήματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ζητήθηκε η διερεύνηση 27 υποθέσεων για ΣΠΙ, κατά πόσο μέλη Επιτροπών και Γραμματείς, των συγκεκριμένων ΣΠΙ, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους εξασφάλιζαν μεγάλες χρηματοδοτήσεις/δάνεια με προνομιακούς όρους ή μεγάλες υπερβάσεις στους τρεχούμενους λογαριασμούς τους.

Επίσης κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν παράνομες πρακτικές, ή υπήρξε εγκληματική αμέλεια από όλους όσους ανέλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρει ότι, σε τέσσερεις υποθέσεις, στις ΣΠΕ Αγίας Φύλας και Στροβόλου,  οι οποίες διερευνήθηκαν και εκδικάστηκαν, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.  

Προσθέτει ότι, η Νομική Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες αθωωτικές αποφάσεις, ανέστειλε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων σε άλλες δυο υποθέσεις, των ΣΠΕ Αγίας Φύλας και Αγίας Νάπας.

Επισημαίνει περαιτέρω, ότι στη βάση των ίδιων αθωωτικών αποφάσεων, η Νομική Υπηρεσία έδωσε οδηγίες όπως τερματιστούν οι εξετάσεις για υποθέσεις πιστωτικών διευκολύνσεων που αφορούν υπόπτους και συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη διωχθεί ποινικά για παρόμοιας φύσεως αδικήματα και έχουν αθωωθεί, καθώς όπως τονίστηκε, τυχόν νέα δίωξη θα θεωρηθεί κατάχρηση δικαστικών διαδικασιών.

Αθώοι για συμφωνία με Altamira

Αναφορικά με τη διερεύνηση των συνθηκών διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του ισπανικού οίκου Altamira , συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που διαδραμάτισαν πρόσωπα στη συνομολόγησή της, ενημερώνει ότι μετά από διερεύνηση δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

«Ο ύποπτος ανακρίθηκε και δεν εξασφαλίστηκε μαρτυρία που να στοιχειοθετεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα», όπως εξηγεί, ενώ προσθέτει πως από πλευράς Αστυνομίας υποβλήθηκε αίτημα για πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα του υπόπτου, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε για το λόγο ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε υπόνοια για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Διαγράφηκαν €63 εκατ.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρει ακόμα ότι από τους 19 ομίλους εταιρειών που διερευνήθηκαν για παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων, από τον πρώην Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα ανά το παγκύπριο διαπιστώθηκε ότι σε δύο , έχουν παραχωρηθεί δάνεια υπό συνθήκες που πιθανόν να διαπράττονται ποινικά αδικήματα.

Προσθέτει πως οι φάκελοι των υποθέσεων έχουν αποσταλεί στο ΤΑΕ Λεμεσού για συνέχιση των εξετάσεων, ενώ διευκρινίζει ότι όσον αφορά στις συνθήκες παραχώρησης των δανείων για τους υπόλοιπους ομίλους, δόθηκαν οδηγίες να μη διενεργηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια καθότι αυτή παραπέμπει σε κακή τραπεζική πρακτική και δεν υπάρχει περιθώριο ποινικής δίωξης.  

Αναφορικά με τη διερεύνηση διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη υπερχρέωση τόκων, ο κ. Δημητρίου ενημερώνει ότι η υπόθεση συμπληρώθηκε από πλευράς Αστυνομίας και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Όσον αφορά τη διερεύνηση των συνθηκών της διεκδίκησης και έγκρισης των εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό κ.α., συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών καρτών, ο κ. Δημητρίου δηλώνει ότι η υπόθεση συμπληρώθηκε και διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία.

Προσθέτει ότι κατόπιν οδηγιών, αρχειοθετήθηκε καθότι διαπιστώθηκε ότι τα ποσά ήταν πολύ μικρά για αγορές που γίνονταν κατά καιρούς πχ ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λπ., ανέτρεχαν σε βάθος χρόνου και δεν θα εξυπηρετείτο με οποιοδήποτε τρόπο το δημόσιο συμφέρον για ποινικές διώξεις για ευτελή ποσά.

Σε σχέση με διερεύνηση των συνθηκών αγοράς υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες τις ΣΚΤ (νομικά, οικονομικά και οργανωτικά θέματα),που αφορά σε €37 εκατ. περίπου για την περίοδο 2013-2018, ο κ. Δημητρίου αναφέρει ότι έχουν διεκπεραιωθεί οι συμπληρωματικές εξετάσεις οι οποίες διενεργήθηκαν μετά από τις οδηγίες που δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία και η υπόθεση έχει διαβιβασθεί αρχές του Νοεμβρίου, 2022 εκ νέου στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και περαιτέρω οδηγίες.

Της Ελένης Χαραλάμπους