You are here

Χρ. Γιωρκάτζη: «Πολύ σοβαρή» η λίστα με ΜΕΔ πολιτικών

16/07/2020 07:03

Πέραν των 300 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που διατηρούσαν, τουλάχιστον μέχρι αρχές του 2018, κόκκινα δάνεια, περιλαμβάνονται στη «λίστα Γιωρκάτζη», σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch από άτομα που έχουν γνώση των εγγράφων που κατατέθηκαν στη βουλή.

Κυριότερο σημείο αναφοράς της λίσταςείναι ότι 39 εκ των 56 μελών της βουλής των αντιπροσώπων, περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα ΠΕΠ που είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τη συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες είχαν θέσει τα εν λόγω στοιχεία ενώπιον της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι από το 2013 όταν είχε ξεσπάσει η τραπεζική κρίση, μέχρι το 2018, όταν οι τράπεζες είχαν δώσει τα σχετικά στοιχεία στην εποπτική αρχή, ουδείς εκ των επηρεαζόμενων βουλευτών είχε εξαιρέσει τον εαυτό του από συνεδριάσεις που συζητούσαν σημαντικά νομοσχέδια για το τραπεζικό σύστημα ή από την ψήφιση στην ολομέλεια σχετικών νομοσχεδίων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα που επανήλθε στην επιφάνεια το εν λόγω ζήτημα, πλείστοι των μελών του κοινοβουλίου επικρίνουν το όλο εγχείρημα των τραπεζών και της εποπτικής αρχής σε ότι αφορά την επίμαχη λίστα την οποία κάποιοι χαρακτηρίζουν «αναξιόπιστη και «επιπόλαιη». Ακούστηκαν ακόμη ισχυρισμοί ότι η λίστα είναι «ψευδής» και ότι είναι «σκουπίδι».

«Η λίστα των τραπεζών και όχι της ΧρυστάλλαςΓιωρκάτζη, είναι πολύ σοβαρή και η βουλή των αντιπροσώπων θα πρέπει να την αντιμετωπίσει ανάλογα», υποδεικνύει με δηλώσεις της στη StockWatch η ίδια η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

«Μόνο όποιος προσπαθεί να κρύψει τα αμαρτήματα του θα ήθελε να αποδομήσει τη λίστα των τραπεζών. Ας δώσουμε σημασία στην ουσία και ας αφήσουμε τις ειρωνείες και την υπόσκαψη», παρατήρησε η κ.Γιωρκάτζη απαντώντας σε αυτούς οι οποίοι μίλησαν ή αναφέρονται με απαξιωτικό τρόπο σε σχέση με τα στοιχεία που οι τράπεζες ετοίμασαν και απέστειλαν στην αρμόδια εποπτική αρχή.

Στην αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας, αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία οι δύο εισηγήσεις στις οποίες κατέληξε η συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, δηλαδή κατά πόσο θα δημοσιοποιηθεί ή όχι η λίστα αυθημερόν στις 17 Ιουλίου ή αν θα δοθεί στην ΚΤ για επικαιροποίηση και να δημοσιοποιηθεί στις 31 Ιουλίου.

Η λίστα με τα ονόματα των ΠΕΠ που είχαν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις δεν έτυχε οποιασδήποτε επιπρόσθετης επεξεργασίας από την τότε διοίκηση της ΚΤ, παρά μόνο είχαν αφαιρεθεί κάποια ονόματα πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που το ποσό των μη εξυπηρετούμενων τους δανείων, δεν υπέρβαινε των €100.

Τις τελευταίες μέρες βουλευτές που περιλαμβάνονται στη λίστα προέβησαν σε δηλώσεις αμφισβητώντας τα στοιχεία που περιλαμβάνει.

Η αναφορά ότι δεν έγινε οποιαδήποτε επεξεργασία της λίστας από την ΚΤ, τονίζεται σε σχετική επιστολή η οποία επισυνάφθηκε με την επίδοση της λίστας στον πρόεδρο της βουλής από την τέως διοικητή της εποπτικής αρχής.

Η λίστα αποτελείται από 15 σελίδες και υπολογίζεται ότι σε αυτή περιλαμβάνονται περίπου 300 άτομα, μερικά εκ των οποίων το όνομα αναγράφεται δύο ή τρείς φορές ανάλογα με τον αριθμό των εξυπηρετούμενων δανείων που διατηρούσαν μέχρι τη συγκεκριμένη περίοδο που είχαν συγκεντρωθεί τα στοιχεία.

Τα στοιχεία ζητήθηκαν και λήφθηκαν από τα έξι μεγαλύτερα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα περιλαμβανομένης και της πρώην ΣΚΤ και αφορούσαν μόνο τα υπόλοιπα ποσά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τεχνοκράτες της ΚΤ ανέφεραν στη StockWatch ότι αν η βουλή ήθελε περαιτέρω στοιχεία, δηλαδή, να πληροφορηθεί αν έγινε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ ή διαγραφή χρεών τους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να το είχε ζητήσει είτε απευθείας από τις τράπεζες, ή από την ελεγκτική υπηρεσία, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ΠΕΠ, βάσει της επίμαχης λίστας, προέρχονταν από την Τράπεζα Κύπρου και την πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Του Λεύκου Χρίστου