You are here

Η επεξεργασία «αλλοιώνει» τη λίστα Γιωρκάτζη

09/07/2020 07:01

Στα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στην επίσημη παράδοση της λίστας Γιωρκάτζη, ξανά στον πρόεδρο της βουλής και στον τρόπο χειρισμού της από την νεοσυσταθείσα ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή, φαίνεται να χάνεται για άλλη μια φορά η ουσία σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας, που περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Η λίστα που αναμένεται να παραδοθεί στον κ. Συλλούρη, θα είναι η ίδια που παραδόθηκε το 2019 για να επιστραφεί λίγες μέρες αργότερα στον νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ο κ. Ηροδότου είχε καλέσει τη βουλή να συγκεκριμενοποιήσει τα στοιχεία που θέλει και να τα ζητήσει γραπτώς.

Αν και βουλευτές κρίνουν ως θετικό βήμα το γεγονός ότι για πρώτη φορά ζητείται επισήμως από τη βουλή η κατάθεση στοιχείων σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με προοπτική τη δημοσιοποίησή τους, εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με τη δυνατότητα της διαδικασίας που ακολουθείται, να αποδώσει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα εντός των στενών χρονικών περιθωρίων που έχουν καθοριστεί.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι δεν μπορεί να προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, για τη μελέτη μιας λίστας που ακόμα δεν έχει τεθεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Ορισμένοι θεωρούν ότι εάν η προσπάθεια θα καταλήξει στην κατάθεση της ίδιας λίστας για να επιστραφεί για άλλη μια φορά πίσω στην ΚΤ προς επικαιροποίηση, τότε δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ο διοικητής της ΚΤ έχει παραδεχθεί πως υπάρχουν στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.

Η λίστα περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με το ποια πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2015, ωστόσο κρίνεται από βουλευτές ως σημαντικό στοιχείο διαφάνειας για την κοινωνία, καθώς θα διαφανεί ποιοι βουλευτές ψήφιζαν νομοθεσίες σχετικές με τα ΜΕΔ, ενώ οι ίδιοι είχαν ΜΕΔ.

Φίλτρο στη δημοσιοποίηση στοιχείων της λίστας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος της βουλής και της ad hoc επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, στις 17 Ιουλίου θα ληφθεί απόφαση αναφορικά με το εάν η επίμαχη λίστα θα δημοσιευτεί αυτούσια ή εάν θα χρειαστεί να τύχει μελέτης, επικαιροποίησης, συμπλήρωσης και αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, με βάση τις αναφορές Συλλούρη, φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των στοιχείων που περιλαμβάνει η λίστα, καθώς όπως είπε, θα κριθεί «για το πόσα στοιχεία είναι αληθή ή όχι» και θα αποφασιστεί κατά πόσο η λίστα είναι αξιόπιστη και μπορεί «ηθικά, δεοντολογικά και νομικά σωστά», να δοθεί στη δημοσιότητα.

Η αρμόδια επιτροπή που θα εξετάσει τη λίστα, θα εξετάσει παράλληλα, ποιά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται, μπορούν να αφαιρεθούν πριν από τη δημοσιοποίησή της, ώστε να προηγηθεί «αξιοπρεπής επεξεργασία» της λίστας.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στην επιτροπή, τέτοια στοιχεία ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με αναφορές σε μικρά ποσά χρεών, ή ποσά που αφορούν πιστωτικές κάρτες, αναφορές σε δάνεια αποθανόντων, στοιχεία που αφορούν κοινοτάρχες ή δημοτικούς συμβούλους.

Της ad hoc επιτροπής θα προεδρεύει ο πρόεδρος της βουλής και σε αυτή θα συμμετέχουν ο Μάριος Μαυρίδης (ΔΗΣΥ), ο Στέφανος Στεφάνου (ΑΚΕΛ), ο Πανίκος Λεωνίδου (ΔΗΚΟ), o Ηλίας Μυριάνθους (ΕΔΕΚ), ο Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών), ο Μιχάλης Γιωργάλλας (Αλληλεγγύη), ο Γιώργος Περδίκης (Οικολόγοι) και ο Λίνος Παπαγιάννης (ΕΛΑΜ) ενώ, η βουλευτής των ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην επιτροπή.

Παραμένουν σκιές για πολιτική βούληση

Παρά τις διακηρύξεις του συνόλου των κομμάτων για πλήρη διαφάνεια γύρω από τη λίστα Γιωρκάτζη, εξακολουθούν να παραμένουν σκιές σε σχέση με το αν θα επικρατήσει τελικά η πολιτική βούληση για ολοκλήρωση του έργου της αρμόδιας επιτροπής με κατάληξη στη δημοσιοποίηση στοιχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, κατά τις συζητήσεις στο πλαίσιο της σύσκεψης αρχηγών, έγινε προσπάθεια να αφαιρεθεί το στοιχείο της δημοσιοποίησης που περιλαμβάνεται στους όρους εντολής της ad hoc επιτροπής.

Η αναφορά ενδεχομένως να καταδεικνύει πως ο δρόμος που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της μελέτης της λίστας Γιωρκάτζη και τη δημοσιοποίηση στοιχείων παραμένει μακρύς, χωρίς να αποκλείεται η διαδικασία να σκοντάψει ακόμα και σε κατοπινό στάδιο.

Πάντως σε χθεσινές του δηλώσεις, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέδωσε ευθύνες στη βουλή για τη μη άσκηση πιέσεων ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση των στοιχείων της λίστας. Ο κ. Κυπριανού μετέφερε πληροφόρηση εκ μέρους του προέδρου της βουλής ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βουλευτών με ΜΕΔ, σημειώνοντας πως θα πρέπει ενδεχομένως στη λίστα να περιληφθούν τραπεζίτες, εκδότες και ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το Κίνημα Αλληλεγγύης χαιρέτισε την ενεργοποίηση της επιτροπής εκφράζοντας την ελπίδα η υπόθεση να λήξει σύντομα με πλήρη διαφάνεια.

Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι η εισήγηση που θα πάει στην ολομέλεια τις 17 Ιουλίου, αφορά στο να μην παρουσιαστεί η λίστα ως έχει αλλά να δοθεί χρόνος - όχι περισσότερο από δέκα μέρες - για να γίνει μια πρώτη επεξεργασία και ακολούθως, να παρουσιαστεί χωρίς εμφανή λάθη και τρανταχτές παραλείψεις είπε. «Αντιλαμβάνομαι» είπε, σημειώνοντας ότι διατηρεί επιφυλάξεις, «πως μέχρι την 31η Ιουλίου του τρέχοντος έτους θα δημοσιοποιηθεί ούτως ή άλλως η λίστα Γιωρκάτζη».

Της Μαρίας Χαμπή