You are here

Η Βουλή κόβει τα φτερά Lone Star για εξαγορά Τρ. Κύπρου

27/09/2022 07:55

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για το επενδυτικό ταμείο Lone Star, να υποβάλει νέα βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου μετά τη χθεσινή απόφαση της επιτροπής οικονομικών της Βουλής να οδηγήσει για ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Όπως είχε αποκαλύψει η StockWatch, το ΥΠΟΙΚ επίσπευσε το νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου, που είναι εναρμονιστικό, για να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου που είναι χρονικό ορόσημο για να υποβάλει ενδεχομένως το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο νέα πρόταση εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου.

Η κυβέρνηση, εξ υπαρχής είχε εκφράσει, εμμέσως πλην σαφώς, την αντίθεση της για τυχόν εξαγορά της μεγαλύτερης εγχώριας και συστημικής τράπεζας από επενδυτικό ταμείο.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η δημόσια παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών Κ. Πετρίδη, εν μέσω των εξελίξεων, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει ενδεχόμενες εξαγορές κυπριακών τραπεζών.

«Ως χώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον», είχε τονίσει ο ΥΠΟΙΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως είχε πληροφορηθεί η StockWatch, ήταν και η προσέγγιση των εγχώριων εποπτικών αρχών που ενθάρρυναν άτυπα και σιωπηρώς το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου να χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού του ιδρύματος.

Το Lone Star είχε υποβάλει τρεις διαδοχικές προτάσεις εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες απορρίφθηκαν ομόφωνα από το ΔΣ.

Την πρόταση για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου είχε δημοσιεύσει το ταμείο στις 19 περασμένου Αυγούστου.

Το Lone Star επανήλθε με νέα ανακοίνωση στις 6 Σεπτεμβρίου, αναφέροντας ότι εξετάζει τις επιλογές του σε σχέση με την πιθανότητα υποβολής αναθεωρημένης προσφοράς για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου.

Βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς (η μητρική εταιρεία της τράπεζας Κύπρου είναι εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία), το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο υποχρεούται όχι αργότερα από τις 17:00 (ώρα Ιρλανδίας) της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε να ανακοινώσει την πρόθεσή να υποβάλει την τελική του προσφορά ή να κοινοποιήσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει.

Η διοίκηση του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, παρά τις διαδοχικές απορρίψεις των προτάσεων του, δεν τα είχε βάλει κάτω και απέστειλε στη Λευκωσία κλιμάκιο τεχνοκρατών του, για επαφές με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και με πολιτικά πρόσωπα.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι ούτε το οικονομικό, ούτε και το πολιτικό περιβάλλον του νησιού επιθυμούσε απορρόφηση του μεγαλύτερου εγχώριου τραπεζικού συγκροτήματος από επενδυτικό ταμείο, σε κρίσιμες περιόδους για την οικονομία και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι πολιτικές δυνάμεις φάνηκε χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών ότι επίσης είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου από το Lone Star.

Μέλη της επιτροπής οικονομικών τόνισαν στη StockWatch ότι το ν/σ θα περάσει ίσως και ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής καθώς, όπως επεσήμαναν, θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο στο ΥΠΟΙΚ για να αποτρέπει τυχόν «επιθετικές» κινήσεις εξαγοράς εγχώριων τραπεζών, «κινήσεις οι οποίες θα μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας», ανέφεραν.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών ζητήθηκε ευθέως από τους βουλευτές μέλη της επιτροπής η ομόφωνη έγκριση του, για την άμεση προώθηση στην Ολομέλεια για ψήφιση, καθώς το εναρμονιστικό νομοσχέδιο παρέχει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να προστατεύουν εξαγορές μεγάλων εταιρειών, οργανισμών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από ξένους επενδυτές.

Αναφέρεται ότι εισηγήσεις από εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο CIBA και ο ΣΕΛΚ, εξετάσθηκαν από την επιτροπή ενώ, η Νομική Υπηρεσία ανέλαβε υποχρέωση να ενσωματώσει τις εισηγήσεις που υιοθετήθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θέτει τους παράγοντες που μπορεί να συνεκτιμηθούν από την αρμόδια αρχή, κατά πόσον μια άμεση ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Στο πλαίσιο της αξιολόγησης προτάσεων από επενδυτές, για την εξαγορά επιχειρήσεων, οργανισμών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα λαμβάνεται υπόψη αν οι επηρεαζόμενοι οργανισμοί δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα ο οποίος αφορά στις υποδομές ζωτικής σημασίας (critical infrastructure), είτε φυσικές, είτε εικονικές, περιλαμβανομένων των υποδομών στους τομείς:

Της ενέργειας, των μεταφορών, της ύδρευσης, της υγείας, των επικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης, της επεξεργασίας ή αποθήκευσης δεδομένων, της άμυνας, των εκλογικών ή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η αρμόδια αρχή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες της άμεσης ξένης επένδυσης, όσον αφορά στην πρόσβαση σε πληροφορίες ευαίσθητου χαρακτήρα, περιλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ή τη δυνατότητα ελέγχου τέτοιων πληροφοριών.

Του Λεύκου Χρίστου