You are here

Ηροδότου: Μέσω SSM η εξασφάλιση στοιχείων από τράπεζες

22/07/2020 12:22

Νέα εμπόδια φαίνεται να παρεμβάλλονται στην προσπάθεια διερεύνησης των στοιχείων για δάνεια μη εκτεθειμένων προσώπων, καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, οποιαδήποτε στοιχεία ή επικαιροποίηση στοιχείων που αφορούν συστημικές τράπεζες, θα πρέπει να εξασφαλιστούν μόνο μέσω του ενιαίου εποπτικoύ μηχανισμού (SSM).

Σε ότι αφορά τις μη συστημικές τράπεζες, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι η ΚΤ μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στις τράπεζες ζητώντας τα στοιχεία.

«Είτε ζητήσετε επιπλέον στοιχεία, είτε επικαιροποίηση, εμείς για τις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να πάμε στον SSM, για τις μη συστημικές θα πάμε απευθείας», είπε ο κ. Ηροδότου, επισημαίνοντας ότι οι συστημικές τράπεζες είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το πρώτο που προτίθεται να ζητήσει, είναι στοιχεία αναφορικά με τα χαριστικά δάνεια για τα οποία όπως είπε έχει «αξιόπιστη πληροφόρηση».

Πρόσθεσε ότι η γενική λογίστρια και ο χρηματοοικονομικός επίτροπος είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν τεχνοκρατική βοήθεια στην ad hoc επιτροπή ενώ, εάν η επιτροπή χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, αυτό θα εξεταστεί.

Παράτυπα η συγκέντρωση στοιχείων από την κ. Γιωρκάτζη

Ο κ. Ηροδότου, απέφυγε να εκφέρει γνώμη σε σχέση με τις ενέργειες της τέως διοικητού της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί στο αρχείο της ΚΤ, φαίνεται ότι η κ. Γιωρκάτζη δεν ακολούθησε την διαδικασία που ενδείκνυται για την εξασφάλιση στοιχείων από τις συστημικές τράπεζες μέσω του SSM.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ελέγξαμε εάν έγινε έλεγχος της πληρότητας των στοιχείων, δεν φαίνεται να έγινε τέτοιος έλεγχος», γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι ενδεχομένως να προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η λίστα.

Οι αναφορές οδήγησαν στη διαπίστωση εκ μέρους βουλευτών ότι η συγκέντρωση των στοιχείων έγινε παράτυπα.

Ο κ. Ηροδότου απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών σημείωσε ότι με βάση τη νομοθεσία, η ΚΤ υποχρεούται και είναι πρόθυμη να δώσει στοιχεία που έχει στην κατοχή της ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση όπως εξήγησε, δεν ήταν στην κατοχή της ΚΤ τα στοιχεία.

Η κ. Γιωρκάτζη όπως ανέφερε «πήγε ένα βήμα παραπέρα απ’ ότι περιγράφει ο νόμος και ζήτησε τα στοιχεία».

Κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκε η επιστολή που είχε αποσταλεί στις τράπεζες εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία ζητούνταν τα στοιχεία που κατέληξαν τελικά ενώπιον της βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, στην επιστολή δεν ζητούνται στοιχεία μόνο για ΜΕΔ αλλά και η καταγραφή των επαγγελματικών σχέσεων ΠΕΠ με εταιρείες.

Δεν αναλαμβάνει διερεύνηση στοιχείων η ΚΤ

Ο διοικητής της ΚΤ ξεκαθάρισε στα μέλη της επιτροπής, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρία της επιτροπής ελέγχου, ότι η διερεύνηση του περιεχομένου της λίστας Γιωρκάτζη και του στοιχείου της ευνοϊκής μεταχείρισης στις συναλλαγές των ΠΕΠ με τις τράπεζες, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΚΤ και ούτε είναι κάτι που μπορεί να το κάνει η ΚΤ.

«Χρειάζεται ανάλυση, θα πρέπει να διερευνηθούν τα δεδομένα της τότε περιόδου. Δεν είναι εύκολο με το να δει κάποιος πέντε αριθμούς να αποφασίσει εάν ήταν σωστό το επιτόκιο, ή η αξία του ενέχυρου», σημείωσε ο κ. Ηροδότου.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι αυτός που θα αναλάβει την διερεύνηση θα πρέπει να έχει αρμοδιότητα να κάνει ερωτήσεις τόσο προς τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, όσο και στον κάθε δανειολήπτη, αρμοδιότητα την οποία δεν έχει η ΚΤ.

«Μπορούμε να φέρουμε στοιχεία που θα ζητήσετε, ή επικαιροποιημένα, αλλά δεν μπορούμε να εξετάσουμε ένα-ένα τα δάνεια και να εκφέρουμε γνώμη εάν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση. Θα πρέπει να σας συμβουλέψει κάποιος άλλος για το ποιος είναι αρμόδιος», πρόσθεσε.

Άποψη της γενικής λογίστριας Ρέας Γεωργίου, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, ήταν πως ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει εξειδικευμένος οίκος που να μπορεί να προβεί στην εξέταση των στοιχείων.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου εντός των επόμενων ημερών για «τα περαιτέρω», όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα επιληφθεί του θέματος που αφορά αυριανή συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου, σε σχέση με τις διαγραφές δανείων σε ΠΕΠ, κόμματα ή εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα.

Της Μαρίας Χαμπή