You are here

Καθολική αποδοχή παράτασης για αγωγές λόγω ΣΚΤ

13/04/2022 10:53

Στην Ολομέλεια της Βουλής με τη μορφή του κατεπείγοντος οδηγείται αύριο για ψήφιση η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για αναστολή 12 μηνών της παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων σε απαιτήσεις που αφορούν αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος εναντίον οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου.

Η πρόταση νόμου τέθηκε σήμερα το πρωί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, με τον βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέα Πασιουρτίδη, να αναφέρει ότι θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν στην δικαιοσύνη κατά των υπαίτιων του σκανδάλου ξεπουλήματος του Συνεργατισμού.

Πρόσθεσε ότι είναι η ίδια πρόταση νόμου με την περσινή τους και επανακατατέθηκε, καθώς έως σήμερα δεν έχει οδηγηθεί κανένας υπαίτιος στην δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι ο χρόνος που είχαν οι επηρεαζόμενοι από το κλείσιμο του Συνεργατισμού, για υποβολή αγωγών θα εκπνεύσει πολύ σύντομα.

Υπενθύμισε ότι με βάση το νόμο για παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων, η αγωγή πρέπει να εγείρεται, εντός τριών χρόνων από τη συμπλήρωση της βάσης μιας αγωγής.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης νόμου, ενώ λειτουργός του υπουργείου Δικαιοσύνης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της πρότασης.

 Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε τοποθέτηση τους ενώπιον της Επιτροπής δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση καθώς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η πρόταση νόμου τυγχάνει καθολικής αποδοχής, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποσυρθεί και να επανακαταθέσει  αύριο στην Ολομέλεια του σώματος, με τη μορφή του κατεπείγοντος για διαδικαστικούς λόγους.

Της Ελένης Χαραλάμπους