You are here

Κινητικότητα για τη λίστα Γιωρκάτζη

30/10/2020 06:19

Συναντήσεις με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, τον γενικό εισαγγελέα και την επίτροπο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αναμένεται να έχει ο νέος πρόεδρος της βουλής Αδάμος Αδάμου, με αντικείμενο συζήτησης τη λίστα Γιωρκάτζη.

Μετά την παραίτηση του τέως προέδρου της βουλής ο οποίος αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση της ολομέλειας για δημοσιοποίηση της λίστας, η ευθύνη περνά πλέον στον διάδοχό του κ. Αδάμου. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Αδάμου ανέφερε πως πρόθεσή του είναι να υπάρξουν διορθώσεις στη λίστα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με αρμόδιους φορείς, με την πρώτη συνάντηση να έχει οριστεί με τον κεντρικό τραπεζίτη, για την ερχόμενη Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ad hoc επιτροπής τέθηκε σε αναμονή λόγω των εξελίξεων γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων. Ως αποτέλεσμα η επιτροπή δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε εις βάθος εξέταση και συζήτηση επί των εγγράφων και στοιχείων που κατατέθηκαν εκ μέρους τραπεζών και αρμόδιων φορέων, όπως η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Την περασμένη εβδομάδα, τα κόμματα έδωσαν το στίγμα των προσδοκιών τους από τον νέο πρόεδρο της βουλής, με αρκετά από αυτά να επισημαίνουν την ανάγκη υλοποίησης της απόφασης της ολομέλειας για δημοσιοποίηση της λίστας που περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, ανάμεσά τους και βουλευτές.

Σχετικό αίτημα που τέθηκε χθες επί τάπητος εκ μέρους των Οικολόγων, κατά τη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, απορρίφθηκε από την σύσκεψη, όπως απορρίφθηκε και το αίτημά τους για ανάληψη της προεδρίας της αρμόδιας ad hoc επιτροπής, της οποίας μέχρι πρότινος προήδρευε ο τέως πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε ανακοίνωση των Οικολόγων σημειώνεται ότι «δυστυχώς, η σύσκεψη απέρριψε το αίτημα μας να αναλάβουμε την προεδρία της Επιτροπής, θέτοντας κατά προτεραιότητα τον άμεσο διορισμό εμπειρογνωμόνων και την ταχεία εξέταση της λίστας» και προστίθεται πως «απορρίφθηκε επίσης η πρόταση μας για να δοθεί άμεσα η λίστα στα μέλη της Επιτροπής τηρώντας το απόρρητο της διαδικασίας».
 
Εκφράζεται επίσης η θέση ότι «μετά την παραίτηση Συλλούρη, η Βουλή πρέπει να προχωρεί με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» και πως «το σίριαλ με τη λίστα Γιωρκάτζη αποτελεί ανοιχτή πληγή για το κύρος και την αξιοπιστία της βουλής».

Εξάλλου, η χθεσινή σύσκεψη αρχηγών κατέληξε σε απόφαση για την επαναφορά των συνεδριάσεων της ολομέλειας της βουλής τα απογεύματα της Πέμπτης, αντί τις Παρασκευές, πρακτική που είχε υιοθετηθεί επί Συλλούρη.

Σύμφωνα με τον κ. Αδάμου με την αλλαγή θα δοθεί χρόνος στις κοινοβουλευτικές επιτροπές να συνεδριάζουν και τις Παρασκευές.

Της Μαρίας Χαμπή