You are here

Κλειδώνουν οι αλλαγές για τα δικαστήρια εκποιήσεων

26/03/2021 13:27

Στις βασικές τροποποιήσεις του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων, με βάση το οποίο δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν διαφορές δανειοληπτών – τραπεζών, συγκλίνουν τα κόμματα.

Το νομοσχέδιο και τις εισηγήσεις για τροποποιήσεις εξέτασε σήμερα σε κλειστή συνεδρία, η  κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι «έχουμε καταλήξει σε κατ΄ αρχήν συγκλίσεις για τροποποιήσεις στον περί Δικαστηρίων Νόμο», οι οποίες όπως ανέφερε, πιθανόν να αφορούν και τις διεργασίες στην Επιτροπή Οικονομικών.

Τα βασικά σημεία των τροποποιήσεων, όπως είπε, είναι:

-η επαναφορά με απρόσκοπτο τρόπο του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη χωρίς όρους και προϋποθέσεις και

-η δυνατότητα αναστολής διαδικασίας εκποίησης για λόγους που σχετίζονται με διαφορά με το πιστωτικό ίδρυμα, είτε αυτοί αφορούν το υπόλοιπο δανείου, είτε ισχυρισμούς για καταχρηστικές ρήτρες, είτε άλλα ζητήματα και την ίδια ώρα, διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης με τη διαμεσολάβηση και διάταγμα του Δικαστηρίου σε περίπτωση που η διαδικασία εκποίησης και μετά την εκπνοή των χρονοδιαγραμμάτων ολοκληρωθεί.

«Αυτά τα βασικά σημεία μαζί με την πρόταση μας που φαίνεται να γίνεται αποδεκτή και από την Κεντρική Τράπεζα για επιμήκυνση της στοχευμένης αναστολής εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021, δημιουργούν υπό τις περιστάσεις ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία των τραπεζών όπως την βιώνουν χιλιάδες δανειοληπτών αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Δαμιανού.

Το νομοσχέδιο περί δικαστηρίων, επιταχύνει τις προθεσμίες εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν τράπεζες και δανειολήπτες, προβλέποντας ότι πρέπει να τελεσιδικήσουν εντός 60 ημερών.

«Η ουσία δεν βρίσκεται μόνο στην ταχύτητα εκδίκασης, αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα εκδικάζονται οι υποθέσεις», είπε ο κ. Δαμιανού, σημειώνοντας πως αν δεν επέλθουν τροποποιήσεις το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των εκποιήσεων εξπρές.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι το γεγονός ότι θα μπορεί η δικαστική εξουσία να αποφαίνεται περί του πιστωτικού υπολοίπου ή περί της διαφοράς μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτικού ιδρύματος εντός ενός σύντομου χρονικού διαστήματος, θα επενεργήσει θετικά.

Πρόσθεσε ότι  οι προτεινόμενες τροπολογίες θα βελτιώσουν το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος και εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό.

Μ.Χ.