You are here

Κλείνουν «τρύπες» σε μορατόριουμ δόσεων και εγγυήσεις δανείων

28/03/2020 08:57

Στα διαδικαστικά φαίνεται να κόλλησε η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων επί του νομοσχεδίου που παραχωρεί εξουσίες στο υπουργικό για λήψη μέτρων χρηματοοικονομικής φύσεως περιλαμβανομένης της αναστολής αποπληρωμής δόσεων και τόκων για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Η ολομέλεια της βουλής, ψήφισε χθες πακέτο δέκα νομοσχεδίων με συντριπτική πλειοψηφία 20 ψήφων υπέρ και μιας κατά, σε μια διαδικασία που διήρκησε μόλις 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, η βουλή άφησε κατά μέρος δύο νομοθετήματα που αφορούν στην αναστολή δόσεων και τόκων δανείων, καθώς και στην παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων €2 δισ. προς τις τράπεζες για την έγκριση νέου δανεισμού.

Η απόφαση για αναβολή της ψήφισης των δύο νομοσχεδίων προέκυψε μετά από μακρά και χωρίς αποτέλεσμα συζήτηση αναφορικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αναστολή πληρωμής δόσεων και τόκων δανείων και εφόσον η επιτροπή οικονομικών δεν είχε τον χρόνο να εξετάσει το νομοσχέδιο για την παραχώρηση εγγυήσεων στις τράπεζες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης, τα κόμματα αναζήτησαν απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία και την ΚΤ για τους δικαιούχους συμμετοχής στην ρύθμιση για αναστολή δόσεων και τόκων και για το σχετικό αίτημα που θα πρέπει να υποβληθεί στις τράπεζες.

Αναστολή αυτόματα ή μετά από αίτημα

Η επιτροπή εξέτασε το ενδεχόμενο αυτόματης αναστολής δόσεων και τόκων για όλους τους δανειολήπτες, εξαιρουμένων όσων δηλώσουν με αίτημά τους προς την τράπεζα ότι δεν επιθυμούν την αναστολή (η οποία φαίνεται να επικρατεί), όσο και εισήγηση για εφαρμογή της αναστολής μόνο μετά από σχετικό αίτημα ενδιαφερομένων προς τις τράπεζες.

Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών διευκρινίστηκε ότι η αναστολή δεν θα αφορά όλα τα δάνεια, αλλά μόνο όσα η δυνατότητα αποπληρωμής τους επηρεάζεται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, αναφορά που προβλημάτισε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Sigma ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, «μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αναστείλουν την καταβολή δόσεων και τόκων εκτός εάν ενημερωθούν ότι κάποιος θέλει να συνεχίσει να πληρώνει».

Ο κ. Πετρίδης άφησε ανοικτό το περιθώριο αλλαγής της φρασεολογίας του νομοσχεδίου ώστε να καλυφθούν ανησυχίες που εκφράζουν τα κόμματα , δεδομένου ότι δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία, όπως είπε.

Πως θα καταβληθούν οι τόκοι μετά την αναστολή

Τα κόμματα απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της καταβολής των τόκων μετά το πέρας της περιόδου αναστολής, με ορισμένους συμμετέχοντες στη συζήτηση να εισηγούνται πάγωμα αντί αναστολής των τόκων.

Εντούτοις, όπως τονίστηκε από τους αρμόδιους η αναστολή δόσεων και τόκων έγινε δεκτή από τις ευρωπαϊκές αρχές με τη δέσμευση ότι τα εν λόγω δάνεια δεν θα κατηγοριοποιηθούν ως ΜΕΔ,  δεδομένου ότι δεν θα ζημιώσουν οι τράπεζες.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Πετρίδης, σημείωσε ότι είναι επικίνδυνο να μιλούμε για χάρισμα τόκων, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των κομμάτων δεν είπαν κάτι τέτοιο.

Εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο παρεκτροπής από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και της EBA , που ενδεχομένως όπως είπε, να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Όπως προκύπτει μέσα από τη συζήτηση, ο τρόπος που θα καταβληθούν οι τόκοι θα αποτελεί αντικείμενο συνεννόησης μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, καθώς δεν προκαθορίζεται αν οι τόκοι θα είναι άμεσα καταβλητέοι μετά την πάροδο της αναστολής, αν θα κατανεμηθούν στις εναπομένουσες δόσεις του δανείου ή εάν θα υπάρξει επιμήκυνση των δανείων για τη σταδιακή αποπληρωμή τους.

Κόμματα εκφράζουν ανησυχίες για το ότι, όπως επισημαίνουν, μετά την περίοδο αναστολής ,οι τόκοι θα προστίθενται στο κεφάλαιο δανείου στο οποίο θα μπαίνει εκ νέου τόκος.

Ζητούν ασφαλιστικές δικλείδες για εγγυημένα δάνεια

Η επιτροπή οικονομικών που θα συνεδριάσει το απόγευμα θα επιχειρήσει να κλείσει εκκρεμότητες και σε σχέση με την παραχώρηση εγγυήσεων €2 δις. προς τις τράπεζες για σκοπούς νέου δανεισμού.

Τα κόμματα αναμένεται να ζητήσουν την εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων σε ότι αφορά την παραχώρηση των δανείων που θα εγγυηθεί το κράτος προς τις τράπεζες, έχοντας ήδη διαμηνύσει ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εγκρίνουν το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της βουλής.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ζητείται όπως υπάρχει έλεγχος της διαδικασίας που θα ακολουθείται για παραχώρηση των δανείων, καθώς και για το που θα πηγαίνουν τα εν λόγω δάνεια, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα διοχετευθούν στην αγορά και σε επιχειρήσεις με σκοπό τη συντήρηση της δραστηριότητας τους.

Σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι τα νομοσχέδια είναι ξεκάθαρα ως προς τη διοχέτευση των χρημάτων στην πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, το Κίνημα Οικολόγων ζητά όπως γίνει ορθότερος διαχωρισμός των όρων που ισχύουν ανάμεσα στις κατηγορίες επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν των δανείων, υπογραμμίζοντας τις διαφορές ανάμεσα σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στο σχετικό διάταγμα του υπουργού οικονομικών, όπως είχε εξάλλου ανακοινωθεί εκ μέρους του υπουργού, διασφαλίζεται η σύνδεση της παραχώρησης των δανείων με την υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από αυτά, να μην προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρόνοια φαίνεται να ικανοποιεί σχετικές ανησυχίες των κομμάτων, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις από φορείς που εκπροσωπούν τους εργοδότες, όπως η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Από το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να κριθεί και ο τρόπος διεξαγωγής της αυριανής συνεδρίασης της ολομέλειας.

Σε αντίθεση με τη φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μόλις 21 βουλευτών και με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία ή τουλάχιστον διαμόρφωση ισχυρής πλειοψηφίας για την έγκριση των νομοσχεδίων,  ενδεχομένως να κριθεί αναγκαία η συμμετοχή του συνόλου των βουλευτών στη συνεδρίαση.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του σώματος Δημήτρη Συλλούρη, σε χθεσινές του δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Sigma, ότι εάν υπάρχουν διαφωνίες τα κόμματα δεν θα μπορούν να έρθουν στην ολομέλεια με μικρότερο αριθμό βουλευτών, όπως έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Της Μαρίας Χαμπή