You are here

Κλιμακώνονται οι πιέσεις για ΜΕΔ

20/05/2022 07:32

Πίεση στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάννα Ερωτοκρίτου ασκούν τα τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων, για έναρξη της συζήτησης του πακέτου προτάσεων που αφορούν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως τονίζουν, ασκούνται μεγάλες πιέσεις και απειλές από τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων προς δανειολήπτες για την εκποίηση της περιουσίας τους.

Σε επιστολή τους οι βουλευτές Σωτήρης Ιωάννου, Αλέκος Τρυφωνίδης και Σταύρος Παπαδούρης ζητούν την επαναφορά των 13 προτάσεων που αφορούν τη βελτίωση του πλαισίου των εκποιήσεων και οι οποίες βρίσκονται στα συρτάρια της Βουλής.

Όπως αναφέρουν, η Βουλή των Αντιπροσώπων με την προηγούμενη σύνθεσή της αποφάσισε ότι θα τεθεί ενώπιον της νέας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κάτι που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό.

Στους λόγους που επικαλούνται για την άμεση συζήτηση των 13 προτάσεων, είναι η καταγγελία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, ότι γίνονται εκποιήσεις πρώτων κατοικιών εκκρεμούσης ενστάσεων για το Σχέδιο Εστία, κάτι που όπως τονίζουν είναι παράνομο και ανήθικο.

Επίσης αναφέρονται σε δεκάδες καταγγελίες από δανειολήπτες που έφτασαν κοντά τους, ότι έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις εν μέσω και των δικών τους ενστάσεων ή άλλων διαδικασιών.

Οι τρεις βουλευτές στην επιστολή τους σημειώνουν εξάλλου ότι ζητούν τη συζήτηση των 13 προτάσεων καθώς παρατηρείται καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης για σύσταση Κρατικού Φορέα, κάτι που όπως επισημαίνουν για αρκετούς δανειολήπτες σημαίνει την απώλεια της πρώτης κατοικίας ή της επαγγελματικής στέγης.

Τέλος αναφέρουν ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να εξετάσει το ζήτημα το συντομότερο ώστε να εξευρεθούν λύσεις που δεν θα φέρνουν σε δυσχερή θέση τους δανειολήπτες, οι οποίοι όπως τονίζουν βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Πρόταση για πάγωμα εκποιήσεων

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα πρόταση νόμου, με την οποία τροποποιείται ο νόμος περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων, έτσι ώστε να ανασταλούν οι εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Μαΐου του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι οι δώδεκα από τις προτάσεις νόμου που βρίσκονται στα συρτάρια της Βουλής, προνοούν αλλαγές στο νόμο για τις εκποιήσεις, ενώ η δέκατη τρίτη αφορά την πρόσβαση των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη, με τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους