You are here

Κοινό μέτωπο κομμάτων κατά των επιπτώσεων πανδημίας

27/03/2020 06:46

Κοινό μέτωπο αναμένεται να σχηματίσουν σήμερα τα κόμματα στη βουλή, κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων που θα καταστήσουν δυνατή την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν χθες στη βουλή, έχουν εμβολιαστεί από τις προτάσεις κομμάτων, μέσα από τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα κόμματα και τη βουλή.

Ορισμένα κόμματα έχουν ήδη δώσει το στίγμα για τη στάση που αναμένεται να τηρήσουν κατά την ψήφιση των 13 νομοθετημάτων, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τα δεδομένα στην οικονομία για τους επόμενους μήνες, ενώ προσδοκία για ομόφωνη στήριξη των νομοθετημάτων έχει εκφράσει ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό με το καλό πνεύμα με το οποίο άρχισε αυτή η διαβούλευση με τα κόμματα για το πακέτο στήριξης 280.000 εργαζομένων και περίπου 60.000 επιχειρήσεων, να καταλήξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν είναι δυνατό με ομοφωνία».

Σημείωσε ότι οι παράμετροι που έθεσαν τα κόμματα λήφθηκαν υπόψη και στο πλαίσιο του δυνατού έχουν υιοθετηθεί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συζήτηση επί του πακέτου στήριξης είναι «πολύ κοντά σε κατάληξη και ομοφωνία».

Πάντως τα αρμόδια υπουργεία τελούν σε αναμονή για την ψήφιση των νομοσχεδίων έτσι ώστε αμέσως να προχωρήσει η δημοσιοποίηση των εντύπων για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τα σχέδια στήριξης. Η υπουργός εργασίας, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, διαμήνυσε στα κόμματα ότι το υπουργείο είναι έτοιμο με την ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος να καταβάλει πληρωμές τεσσάρων εβδομάδων, όπως προβλέπουν τα διάφορα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί.

Προς έγκριση τα νομοσχέδια με επιφυλάξεις για εγγυήσεις

Με βάση τις ισορροπίες που φαίνεται να δημιουργούνται στη βουλή, αναμένεται η έγκριση των νομοθετημάτων, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ανέμεναν και αναμένουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης όσων θα πληγούν από την κρίση που επιφέρει η πανδημία.

Παράλληλα, μικρότερα κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις σε ότι αφορά την παραχώρηση εγγυήσεων προς τις τράπεζες για σκοπούς νέου δανεισμού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε χθεσινή του δήλωση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις που έλαβε χθες το υπουργικό συμβούλιο, λαμβάνει όλα τα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της οικονομίας.

Παράλληλα, χαιρέτισε «την υπεύθυνη στάση και των άλλων πολιτικών κομμάτων», κατά την έκφρασή του, σημειώνοντας ότι «στη μάχη αυτή με τον αόρατο εχθρό, είμαστε ενωμένοι, είμαστε μια γροθιά και ενωμένοι θα βγούμε νικητές».

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε χθες ότι «για τη διαμόρφωση του πακέτου συμβάλαμε κι εμείς με τις συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις μας, αλλά και τη δημιουργική στάση μας».

«Τούτες τις δύσκολες ώρες πρέπει όλοι μας να στεκόμαστε σε όσα συμφωνούμε και να παραμερίζουμε τις διαφωνίες», σημείωσε. Σε ότι αφορά το κυβερνητικό πακέτο, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά μέτρα με τα οποία το ΑΚΕΛ συμφωνεί, αλλά έχει παρατηρήσεις, ακόμα και επιμέρους διαφωνίες, καθώς επίσης, την άποψη ότι κι άλλα μέτρα θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο πακέτο, το οποίο όπως υποστήριξε δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό.

Την ετοιμότητα του «να στηρίξει και να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας», διαμήνυσε το ΔΗΚΟ, μετά από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που εξέτασε το αναθεωρημένο πακέτο έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης.

Σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως το κόμμα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις, αρκετές από τις οποίες ενσωματώθηκαν στα νομοσχέδια που ετοίμασε η κυβέρνηση.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την υπουργό εργασίας για την παρουσίαση κοστολογημένων προτάσεων είχε χθες το βράδυ η ΕΔΕΚ, μετά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, υπουργών οικονομικών και εργασίας και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για επισκόπηση των νομοθετημάτων που κατατέθηκαν στη βουλή.

Πηγές της ΕΔΕΚ αναφέρουν στη StockWatch ότι το κόμμα είναι υπέρ των «εποικοδομητικών συνεργειών», εξηγώντας πως ο σκοπός της συνάντησης ήταν να εξαντλήσει κάθε περιθώριο βελτίωσης του πακέτου μέτρων, καθώς εκφράζονται επιφυλάξεις σε σχέση με ζητήματα που αφορούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στα μέτρα για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, μεταξύ άλλων.

Τελικές αποφάσεις από το κόμμα αναμένεται να ληφθούν σε συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Θετική στάση αναμένεται να τηρήσει η Συμμαχία Πολιτών σε ότι αφορά την ψήφιση των νομοσχεδίων, σημειώνοντας την ανάγκη έγκρισης των νομοσχεδίων καθώς και τη δυνατότητα της βουλής να επανέλθει στα θέματα στην πορεία.

Το σύνολο των νομοθετημάτων αναμένεται να στηρίξει το Κίνημα Αλληλεγγύης. Σε ανακοίνωση του κόμματος γίνεται λόγος για «συστράτευση κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων στην τελευταία συνεδρία του εθνικού συμβουλίου για εξεύρεση λύσεων» και επισημαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων εξαρτάται κυρίως, από την ταχύτητα και τον τρόπο διεκπεραίωσης τους για να επωφεληθεί έγκαιρα ο γενικός πληθυσμός.

Θετική στάση σε ότι αφορά τα νομοσχέδια που θα κληθεί να ψηφίσει η βουλή, τηρεί παράλληλα το Κίνημα Οικολόγων, εκφράζοντας ωστόσο έντονες επιφυλάξεις σε ότι αφορά την παραχώρηση εγγυήσεων προς τις τράπεζες για νέο δανεισμό.

Αντίστοιχη θέση εκφράζει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου η οποία δήλωσε στη StockWatch ότι διαφωνεί επί της ουσίας με το θέμα των εγγυήσεων προς τις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ανεδαφικό και ανεπαρκές για να αναχαιτίσει τις συνέπειες της επιδημίας, εφόσον όπως επεσήμανε υπάρχει πρόβλημα με την υφιστάμενη ρευστότητα στις τράπεζες και της ανικανότητας της αγοράς να την απορροφήσει μέσω δανεισμού, διότι η οικονομία είναι ήδη υπερχρεωμένη, όπως είπε.

Προβληματισμούς εξέφρασε και το ΕΛΑΜ κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς οικονομικών και εργασίας, σε ότι αφορά το να δοθούν λύσεις μέσω της παραχώρησης νέων δανείων, με το κόμμα να διαμηνύει ότι δεν δεσμεύεται για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων.

Της Μαρίας Χαμπή