You are here

Κόκκινος συναγερμός στις τράπεζες για δάνεια δισεκατομμυρίων

15/07/2019 07:09

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες μετά την απόφαση της βουλής να προβεί σε αλλαγές του νόμου για τις εκποιήσεις.

Με τον αναθεωρημένο νόμο αναστέλλονται οι εκποιήσεις για όσα δάνεια είναι επιλέξιμα για το σχέδιο Εστία και καθυστερούν στα υπόλοιπα προβληματικά δάνεια.

Μετά την απόφαση της βουλής, οι τραπεζίτες διαρρέουν ότι με τις εν λόγω αποφάσεις της βουλής των αντιπροσώπων, θα υπάρξει πισωγύρισμα στην προσπάθεια τους για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και πώλησης πακέτων δανείων.

Υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων, θα αναστρέψουν την πορεία για αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης τραπεζών από τους διεθνείς οίκους.

Εκφράζουν επίσης φόβους ότι οι διεθνείς οίκοι, κατά τις επικείμενες αξιολογήσεις τους, πιθανόν να προχωρήσουν σε υποβάθμιση των ratings των συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, κρίνοντας ως πιστωτικά αρνητικές τις εξελίξεις.

Οι ανησυχίες των τραπεζών γίνονται ακόμη πιο έντονες καθώς, όπως υποστηρίζουν, με την απόφαση της βουλής να ανασταλούν οι εκποιήσεις και να γίνουν αλλαγές στο σχετικό νόμο, θα πληγεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν ως εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί σοβαρά ο ισολογισμός τους.  Ενδεχομένως να προκύψουν νέες εποπτικές απαιτήσεις για αύξηση των προβλέψεων και νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Το ενδεχόμενο να βρεθούν οι τράπεζες ενώπιον νέων κεφαλαιακών αναγκών, δεν απέκλεισε, στο πλαίσιο των επαφών του την περασμένη Πέμπτη στη Λευκωσία με τους CEOs οκτώ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο νέος επικεφαλής του ΕΕΜ Αντρέα Ενρία.

Ο κ. Ενρία φέρεται να έκανε λόγο για υπονόμευση των στόχων που έχει θέσει το τραπεζικό σύστημα για μείωση των ΜΕΔ, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν θα ενισχύσουν τα κίνητρα των κακοπληρωτών.

Οι τράπεζες εκτιμούν επίσης ότι οι τροποποιήσεις θα δυσχεραίνουν επιπρόσθετα νέες πιθανές πωλήσεις πακέτων δανείων.

Το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις που αποφάσισε η βουλή, σε σχέση με το πλαίσιο εκποιήσεων, ανέρχεται, σύμφωνα με την ΚΤ, στα €6,2 δισ.

Ποσό €3,24 δισ. αφορά δάνεια σε εμπορικές τράπεζες ενώ, τα υπόλοιπα €2,99 δισ. αφορούν δάνεια που βρίσκονται στο διάδοχο φορέα του συνεργατισμού, ΚΕΔΙΠΕΣ.

Οι τραπεζίτες τονίζουν παράλληλα πως με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια έγιναν μόνο δύο εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, αφού το υφιστάμενο πλαίσιο επηρεάζει σχεδόν εξολοκλήρου άλλα περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων και σε μικρότερο βαθμό, νοικοκυριών.

Είναι ενδεικτικό ότι κανένα από τα 100 ακίνητα που εκποιήθηκαν το 2019 από τράπεζες, δεν ήταν πρώτη κατοικία. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και οι προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αλλαγές στο νόμο περί εκποιήσεων είχαν γνωστοποιηθεί από τις αρχές του έτους, μέχρι σήμερα οι τράπεζες ή ο σύνδεσμος που τις εκπροσωπεί, δεν βγήκαν αποτελεσματικά προς τα έξω, να επιχειρηματολογήσουν επώνυμα με ουσιαστικά τεκμήρια και να προβληματίσουν την κοινή γνώμη για τις θέσεις τους.

Περιορίστηκαν, στο παρόν στάδιο, να υπεραμυνθούν εαυτό στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο, τοπίο δράσης στις πολιτικές δυνάμεις, που πρωτοστάτησαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εκποιήσεων, το οποίο αποτελούσε ισχυρό εργαλείο για μείωση των ΜΕΔ.

Οι τράπεζες φαίνεται να είχαν επαναπαυτεί στη βέβαιη αντίδραση του ΠτΔ να αναπέμψει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της βουλής.

Του Λεύκου Χρίστου