You are here

Κόμματα: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις εγγυήσεις

15/04/2021 12:53

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα για την εξέταση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση στις 22 Απριλίου.

Στις πιο πάνω αποφάσεις κατέληξαν ομόφωνα οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων, κατά τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών.

Σχετική εισήγηση τέθηκε ενώπιον της σύσκεψης τόσο εκ μέρους του ΔΗΣΥ, όσο και εκ μέρους του ΔΗΚΟ. Την εισήγηση τους είχαν προαναγγείλει ήδη από χθες οι πρόεδροι των δύο κομμάτων.

Στο μεταξύ παρά την αρχική αισιοδοξία ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή, παρασκηνιακά τονίζεται από τα κόμματα ότι τίποτα δεν προδικάζει την τελική τους τοποθέτηση. Πολλά αναφέρουν, θα εξαρτηθούν από τις τελικές τοποθετήσεις της Κυβέρνησης επί των προτάσεων των κομμάτων.

Υπενθυμίζουμε το ΑΚΕΛ είχε θέσει τρεις προϋποθέσεις: α) η διαδικασία να διέπεται από διαφάνεια, β) να διασφαλιστεί ότι θα πάρουν χρηματοδότηση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γ) να υπάρχει έλεγχος από πλευράς του κράτους ώστε να μην υπάρχει αυθαιρεσία από πλευράς τραπεζών.

Στην συμμετοχή του γενικού ελεγκτή ως παρατηρητή στη διαδικασία επιμένει το ΔΗΚΟ και σε παραχώρηση εγγυήσεων για δάνεια μόνο μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ΕΔΕΚ ζητά να γίνουν βελτιώσεις προς όφελος των δανειοληπτών οι οποίες θα κατοχυρώνουν την ισότητα πρόσβασης όλων των δανειοληπτών στον τραπεζικό τομέα και την προστασία τους από ενδεχόμενες μελλοντικές τραπεζικές αυθαιρεσίες.

Από τη Συμμαχία Πολιτών, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η παροχή κρατικών εγγυήσεων θα πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και αυστηρούς ελέγχους.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στον Γενικό Ελεγκτή να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την εφαρμογή του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων.  
 

M.X.