You are here

Κόστισε €3,7 εκατ. η υπεράσπιση για το κούρεμα

02/03/2021 07:13

Ποσό περίπου €3,7 εκατ. μοιράστηκαν διεθνείς οίκοι το 2020, στο πλαίσιο του χειρισμού υποθέσεων διεθνούς διαιτησίας και υποθέσεων εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα οικονομίας και συγκεκριμένα για το κούρεμα καταθέσεων το 2013.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, τα ποσά πληρώθηκαν εξ ολοκλήρου ενώ, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, το Υπουργείο αναλαμβάνει την είσπραξη από την ΚΤ, του 50% του συνολικού ποσού που καταβάλλεται.

Από το σύνολο των €3,7 εκατ., το μεγαλύτερο ποσό, ύψους €2,75 εκατ. κατέληξε πέρσι στον διεθνή δικηγορικό οίκο Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP για το χειρισμό των υποθέσεων Theodoros Adamakopoulos and others v. Republic of Cyprus, ICSID (Case No. ARB/15/49), Alexander Nelin v. The Republic of Cyprus, ICSID (Case No. ARB/18/41), Ayoub-Michel Farid Saab et al. v. The Republic of Cyprus και Edward Fagan v. Central Bank of Cyprus, the Law Office of Cyprus et al., εκ των οποίων η τελευταία έχει ολοκληρωθεί υπέρ της Δημοκρατίας.

Η πρώτη υπόθεση, αφορά τις απαιτήσεις πέραν των 900 υπηκόων Ελλάδας και Λουξεμβούργου σχετικά με τα μέτρα εξυγίανσης που εφαρμόστηκαν στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα το 2013.

Ποσό €669,1 χιλ. δόθηκε στην εταιρεία Analysis Group Inc (Economic Consulting and Strategy) για τις υποθέσεις Alexander Nelin et al. v. Republic of Cyprus και Theodoros Adamakpoulos et al. v. The Republic of Cyprus.

Στον εμπειρογνώμονα Jean Pierre Fernand Landau δόθηκε ποσό €94,6 χιλ. για την υπόθεση Theodoros Adamakpoulos et al. v. The Republic of Cyprus.

Ο δικηγορικός οίκος Viguie Schmidt & Associates έλαβε συνολικό ποσό €69 χιλ. το 2020, για την υπόθεση Ayoub-Michel Farid Saab et al. v. The Republic of Cyprus, η οποία αφορά αίτηση για την ακύρωση της διαιτητικής απόφασης η οποία εκδόθηκε υπέρ της Δημοκρατίας.

Τέλος, ποσό €138,9 χιλ. κατέληξε στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο International Center for Settlement of Investment Disputes για την υπόθεση Theodoros Adamakpoulos et al. v. The Republic of Cyprus.

Τα στοιχεία κατατέθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης αιτήματος της Νομικής Υπηρεσίας για την αποδέσμευση κονδυλίου €3 εκατ. για την κάλυψη εξόδων εμπειρογνωμόνων ή και μαρτύρων για θέματα οικονομίας και διαιτησίες, εμπειρογνώμονες εσωτερικού και εξωτερικού και συμβούλους υπηρεσιών. Μετά την ενημέρωση εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευσε το σχετικό κονδύλι για το 2021.

Της Μαρίας Χαμπή