You are here

ΚΤ: Δοκιμάζονται τα όρια οίκων και θεσμών για εκποιήσεις

08/07/2021 12:21

Ύστατη προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες συνέπειες της νέας αναστολής εκποιήσεων απευθύνει στη Βουλή η Κεντρική Τράπεζα, λίγο πριν την ψήφιση της σχετικής πρότασης νόμου που οδηγείται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας.

Ενδεχόμενη νέα παράταση της αναστολής εκποιήσεων δοκιμάζει τα όρια ανεκτικότητας των οίκων αξιολόγησης και των θεσμών ευρύτερα, προειδοποιεί η ΚΤ σε επιστολή της προς την πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων και ανάλυσης τραπεζικών κινδύνων, Κλεάνθης Ιωαννίδης, καταγράφει στοιχεία τα οποία όπως σημειώνεται, πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού παρθούν οι τελικές αποφάσεις σε ότι αφορά την επέκταση της αναστολής εκποιήσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Η επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε χθες την αναθεώρηση του ύψους της αξίας ακίνητης ιδιοκτησίας (κύρια κατοικία, επαγγελματική στέγη, αγροτεμάχιο) που θα προστατεύεται από τις εκποιήσεις.

Συγκεκριμένα η παράταση αναστολής εκποιήσεων θα αφορά κύρια κατοικία με αξία μέχρι €350 χιλ., αντί €500 χιλ. που προβλεπόταν αρχικά. Επίσης, θα προστατεύεται η επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών μέχρι τις €750 χιλ. αντί €2 εκατ. όπως προβλεπόταν αρχικά και αγροτεμάχια αξίας μέχρι €100 χιλ. αντί €250 χιλ. όπως ήταν η αρχική πρόταση.

Πιθανός αντίκτυπος σε καταθέτες και φορολογούμενους

Εκ μέρους της ΚΤ σημειώνεται πως το μέτρο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέτρο που βοηθά δανειολήπτες που επηρεάστηκαν από την πανδημία, καθώς μεγάλο ποσοστό των ΜΕΧ είναι σε καθυστέρηση πριν την έναρξη της πανδημίας. Προστίθεται πως τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την ανησυχία για προστασία της κύριας κατοικίας και πως οι εκποιήσεις που διεκπεραιώνονται αφορούν κατά κύριο λόγο αγροτεμάχια με μικρή αξία.

Υποστηρίζεται πως με τις συνεχείς αναστολές ακυρώνεται το εργαλείο των εκποιήσεων ως ύστατη λύση ανάκτησης χρεών και επισημαίνεται ο κίνδυνος να εκληφθεί από δανειολήπτες και εξωτερικούς φορείς, ως μόνιμα ανενεργός.

Τονίζεται πως σε τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες αναμένεται να είναι αρνητικές με σημαντικό κίνδυνο αύξησης των ΜΕΧ που «ενδέχεται να επιφέρει πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομία ευρύτερα με πιθανό αντίκτυπο στους καταθέτες και στους φορολογούμενους, όπως άλλωστε τις έχουμε βιώσει στο παρελθόν».

Όπως σημειώνεται, είναι ορατός ο κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης και ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις εκ μέρους Ευρωπαϊκών θεσμών, περιλαμβανομένου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, με πιθανότητα αύξησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων τραπεζών, κάτι που επηρεάζει άμεσα καταθέτες και φορολογούμενους, επισημαίνεται.

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στον ηθικό κίνδυνο και στον κίνδυνο να πληγεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας ενώ, καταγράφεται η υποχρέωση διαβούλευσης με την ΕΚΤ για το θέμα, στη βάση της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ.

Η πρόταση που προωθούν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει σήμερα από τη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, το ΕΛΑΜ κατάθεσε τροπολογία για πλήρη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης όλων των ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021. Η πρόταση ωστόσο, δεν φαίνεται βρίσκει συμμάχους.

M.X.