You are here

«Κυνήγι μαγισσών ο θόρυβος για συνεργατισμό»

18/03/2021 06:49

Η συμφωνία της ΣΚΤ με την Altamira πέρασε από πολλά στάδια έγκρισης και από τη συνέλευση των μετόχων, υλοποιήθηκε και σήμερα δουλεύει, δηλώνει στη StockWatch, ανώτατο στέλεχος του πρώην Συνεργατισμού.

Σημειώνει ότι τον τελικό λόγο σε σχέση με τις διαγραφές μη βιώσιμων ΜΕΔ έχει ο ιδιοκτήτης τους, δηλαδή η ΚΕΔΙΠΕΣ και χαρακτηρίζει «κυνήγι μαγισσών» τον τρόπο που τυγχάνει χειρισμού το θέμα του συνεργατισμού, αποδίδοντας πολιτικά κίνητρα στις πρόσφατες συζητήσεις.

Ο συνεργατισμός τέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποτελώντας ένα από τα βασικά ζητήματα αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων.

«Γίνονται συζητήσεις για μια συμφωνία που πέρασε από πολλά στάδια έγκρισης και από τη γενική συνέλευση των μετόχων και που υλοποιήθηκε και σήμερα δουλεύει. Το επιχειρηματικό πλάνο που θα ακολουθούσε η Altamira για τη μείωση των ΜΕΔ εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Κατά την υπογραφή της συμφωνίας οι όροι ήταν βελτιωμένοι σε σχέση με τους αρχικούς», αναφέρει το πρώην στέλεχος της ΣΚΤ.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί η Altamira στο πλαίσιο της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της πρώην ΣΚΤ, εκφράζει την εκτίμηση ότι η εταιρεία είναι πολύ πιο γρήγορη από τις τράπεζες στη διαχείριση των ΜΕΔ και στο να βρίσκει λύσεις.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρέπει να ληφθεί απόφαση διαγραφής του δανείου, απόφαση που προηγουμένως λαμβανόταν από την τράπεζα, επομένως σήμερα ενδεχομένως αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη, δηλαδή την ΚΕΔΙΠΕΣ, και όχι την Altamira», προσθέτει.

Αναφέρει ότι η πολιτική διαχείρισης των ΜΕΔ πηγάζει από τις οδηγίες της Φραγκφούρτης (ΕΚΤ) και πως όταν ένα δάνειο δεν πληρώνεται, ρευστοποιείται η εξασφάλιση ή διαγράφεται αν πρόκειται για μη βιώσιμες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία και προοπτικές είσπραξης.

Επισημαίνει παράλληλα, ότι υπάρχει καθορισμένη πολιτική διαχείρισης των ΜΕΔ και πως για ότι δεν εμπίπτει σε αυτή την πολιτική, την απόφαση λαμβάνει ο ιδιοκτήτης. «Επομένως, η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, να εισπράξει, ή όχι, ή αν θέλει να διαγραφούν δάνεια; Και αν ναι, σε ποιές περιπτώσεις; Συνήθως υπάρχει φόβος στο να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις και είναι όλοι πολύ προσεκτικοί γιατί ενδέχεται να προκύψουν αντιδράσεις. Με βάση όμως τις εποπτικές οδηγίες, οι μη βιώσιμες περιπτώσεις, διαγράφονται», σημειώνει το πρώην βασικό στέλεχος της μεταμνημονιακής εποχής του συνεργατισμού. Δέχθηκε να μιλήσει στη Stcokwatch υπό την προϋπόθεση ότι δε θα δημοσιοποιηθεί το όνομα του.

Κυνήγι μαγισσών και λαϊκισμός

Σε ότι αφορά την έρευνα για την κατάρρευση του συνεργατισμού, το πρώην στέλεχος της ΣΚΤ σχολιάζει ότι έγινε μια έκθεση, για την ετοιμασία της οποίας δεν κλήθηκαν οι ελεγκτές της τράπεζας. «Η τράπεζα ζήτησε να κληθούν αυτοί οι φορείς, τους είδαν περιφρονητικά για λίγα λεπτά και δεν τους έλαβαν υπόψη», είπε.

«Ο τρόπος χειρισμού του θέματος αποτελεί κυνήγι μαγισσών για πολιτικούς σκοπούς», σημείωσε. «Δεν ενδιαφέρεται κανένας για τον οργανισμό. Τύγχανε μόνο πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης και αυτό φάνηκε με την αφαίμαξη των καταθέσεων του», είπε.

Έκανε λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας αναφέροντας ότι κανένας δεν ασχολείται με την ουσία και πως το θέμα συζητείται για σκοπούς λαϊκισμού. Σημειώνει μάλιστα πως δεν υπήρχε στοιχείο παράνομης πράξης στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί για το συνεργατισμό, επισημαίνοντας πως ο τέως υπουργός Οικονομικών δεν έχει κληθεί για κατάθεση, με βάση τις δηλώσεις του ίδιου.

Σχολιάζοντας τι ήταν αυτό που έφταιγε τελικά, ανέφερε πως οι ευρωπαίοι είπαν «ότι δεν εμπιστεύονταν πλέον τη χώρα». Οι ευρωπαϊκές αρχές, όπως είπε, έβρισκαν «εξωφρενικό» το ότι κάθε εβδομάδα συζητείτο θέμα του συνεργατισμού στη Βουλή.

«Είχαν βαρεθεί την κρατική υπόσταση του συνεργατισμού που επέτρεπε σε όλους να παρεμβαίνουν και να δημιουργούνται προβλήματα», είπε, σημειώνοντας ότι ο συνεργατισμός δεν κατέρρευσε, αλλά προχώρησε σε μια fast track διαδικασία αναζήτησης επενδυτή διότι είχε αφαιμαχθεί από καταθέσεις.

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, θα συνεχίσει τη συζήτηση σε σχέση με τη συμφωνία της ΣΚΤ με την Altamira, καθώς και τη διαχείριση ΜΕΔ από την εταιρεία.

Της Μαρίας Χαμπή