You are here

Λίστα Οδυσσέα Vs λίστα Γιωρκάτζη: Στο ίδιο έργο θεατές

11/04/2021 06:01

Επανάληψη του σκηνικού που διαδραματίστηκε πριν από μερικούς μήνες γύρω από τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, θύμισε η επεισοδιακή δημοσιοποίηση της λίστας Οδυσσέα με τα 22 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα με ΜΕΔ στο συνεργατισμό, που έτυχαν αναδιάρθρωσης με διαγραφή ποσού ή ανταλλαγή ακινήτου.

Στην πρώτη περίπτωση, το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών που έσπευσαν να δουν το περιεχόμενο της λίστας Γιωρκάτζη «έριξε» την ιστοσελίδα της Βουλής, λίγα λεπτά μετά την ανάρτησή της.

Την περασμένη Δευτέρα, η ανάρτηση της λίστας Οδυσσέα πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα απ’ ότι αναμενόταν, λόγω υποτιθέμενης κυβερνοεπίθεσης στην ιστοσελίδα της Βουλής. Ωστόσο, ο υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Ασφάλειας Κυριάκος Κόκκινος, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πως η ανακοίνωση για κυβερνοεπίθεση ήταν «ατυχής και βεβιασμένη».

Αμφισβήτηση στοιχείων στις λίστες

Τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη περίπτωση, βουλευτές και άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες, έσπευσαν με ανακοινώσεις τους -πριν ή μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων- να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους περιλήφθηκαν σε αυτές, ή να απορρίψουν την οποιαδήποτε σύνδεση του ονόματος τους με ΜΕΔ ή με διαγραφές χρέους και ευνοϊκή μεταχείριση από τραπεζικά ιδρύματα.

Στην περίπτωση της λίστας Γιωρκάτζη, οι ανακοινώσεις είχαν προκαλέσει ερωτήματα για την εγκυρότητα των στοιχείων, καθώς έγιναν αναφορές σε λάθη, συνωνυμίες, εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσιάζονταν ως ΜΕΔ και άλλα, ενώ τα πλείστα ΠΕΠ είχαν παρουσιάσει βεβαιώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων προς επιβεβαίωση των λεγόμενών τους.

Ανάλογα ερωτήματα προκύπτουν σήμερα για το περιεχόμενο της λίστας Οδυσσέα. Πρόσωπα που συγκαταλέγονται σε αυτή απορρίπτουν ότι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι ουδέποτε είχαν ΜΕΔ. Μετά τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, σε σχετική δήλωση προέβη ο πρώην υπουργός υγείας Πέτρος Πετρίδης.

Τα έβαλαν με τους «αγγελιαφόρους»

Παράλληλα, στις δύο περιπτώσεις, οι αποφάσεις της Βουλής για δημοσιοποίηση των λιστών συνοδεύτηκαν από κριτική σχετικά με το γεγονός ότι δεν παρείχαν ξεκάθαρη εικόνα για τα ΠΕΠ των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις έτυχαν προνομιακής αντιμετώπισης λόγω της ιδιότητάς τους.

Την πρώτη φορά η κριτική είχε στόχο την τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κατ’ εντολή της οποίας συλλέχθηκαν στοιχεία από τις τράπεζες για δάνεια ΠΕΠ. Οι βουλευτές είχαν αποδομήσει από νωρίς τη λίστα, χαρακτηρίζοντάς την μέχρι και «σκουπίδι».

Αυτή τη φορά, η Βουλή τα έβαλε με τον γενικό ελεγκτή, από τον οποίο ζητήθηκε η ετοιμασία της λίστας των ΠΕΠ του συνεργατισμού με διαγραφές χρεών, με σκοπό να εντοπιστούν περιπτώσεις ευνοϊκής μεταχείρισης. Σημείο αιχμής, η αναφορά που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ότι τα στοιχεία που καταγράφονται για τα εν λόγω ΠΕΠ, δεν αποτελούν απόδειξη προνομιακής μεταχείρισης.

Και στις δύο περιπτώσεις, η μη ικανοποίηση της Βουλής για το περιεχόμενο των λιστών, είναι εμφανής στις αποφάσεις που ψήφισε η πλειοψηφία της Ολομέλειας για δημοσιοποίηση των στοιχείων. Αντίθετα με την περίπτωση της κ. Γιωρκάτζη και παρά το περιεχόμενο της απόφασης που ενέκρινε η Βουλή την περασμένη Παρασκευή, υπήρξαν βουλευτές και κόμματα που διαφώνησαν με την επίρριψη ευθυνών στον γενικό ελεγκτή.

Μόνο μια μικρή μειοψηφία βουλευτών δεν υπερψήφισε καμία από τις δύο αποφάσεις της Βουλής.

Δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις

Μετά από την δημοσιοποίηση δύο λιστών, η Βουλή εξακολουθεί να μην έχει λάβει τις απαντήσεις που αναζητά.

Η άποψη στην οποία συνέκλιναν τα κόμματα κατά την τελευταία συνεδρία της ad hoc επιτροπής για τα δάνεια ΠΕΠ, αφορά στη συνέχιση της μελέτης των στοιχείων από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Το θέμα αυτό επανέφεραν με ανακοινώσεις τους η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Οδυσσέα, ενώ γενικότερα, οι αντιδράσεις εκ μέρους κομμάτων ήταν χλιαρές έως ανύπαρκτες.

Της Μαρίας Χαμπή