You are here

Μεγαλώνει ο λογαριασμός του Εστία

26/11/2018 06:46

Ολοένα και πιο μεγάλος γίνεται ο λογαριασμός για το αμφιλεγόμενο σχέδιο Εστία, με τη διεκδίκηση από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ανάλογης κάλυψης για συνεπείς, αντί μόνο για ασυνεπείς χρεώστες.

Μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει από το υπουργικό συμβούλιο, το συνολικό κόστος του σχεδίου υπολογίστηκε περίπου στα €800 εκ. σε βάθος 25ετίας, εφόσον το ετήσιο κόστος εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ €30 έως €35 εκ. – όσο κόστισε η νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το τελικό κόστος του σχεδίου Εστία φαίνεται ότι θα αυξηθεί καθώς οι πιέσεις που είχαν ασκήσει τα κόμματα για κινήσεις ελάφρυνσης των επιβαρύνσεων και για τους συνεπείς δανειολήπτες βρίσκουν τελικά δίοδο προς το προεδρικό, ιδιαίτερα μετά τις επαφές που είχαν τις τελευταίες ημέρες οι επικεφαλείς του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

Οι κινήσεις για ελάφρυνση των χρεωστών γίνονται την ίδια στιγμή που οι καταθέτες – που έχασαν €9 δισ. το 2013 – δεν έχουν λάβει την παραμικρή στήριξη από το κράτος για την απώλεια που προέκυψε από τα προβληματικά δάνεια.

Η ιδέα για στήριξη και των συνεπών χρεωστών φαίνεται να ξεκίνησε από το ΔΗΚΟ.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό οικονομικών με παρατηρήσεις επί του σχεδίου Εστία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε προβεί στις αρχές του μήνα σε συγκεκριμένη αναφορά στην οποία φαίνεται να βασίστηκαν οι συζητήσεις κατά τις συναντήσεις των δύο αρχηγών κομμάτων, θέτοντας το πλαίσιο για τις κινήσεις που φαίνεται να τροχοδρομούνται.

«Νομίζω πως θα συμφωνείτε μαζί μας στο ότι το σχέδιο Εστία δημιουργεί μια τεράστια αδικία για όλους εκείνους τους ευσυνείδητους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους ενώ μπορεί να πληρούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια του σχεδίου Εστία. Κατά την άποψη μας θα πρέπει να δημιουργηθεί και να προωθηθεί ένα παράλληλο σχέδιο στήριξης και αυτών των δανειοληπτών, πιθανώς μέσω της επιδότησης του επιτοκίου τους», σημείωνε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κατόπιν επαφών με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και κοινής συνάντησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εφαρμογή της εισήγησης για εφαρμογή σχεδίου Εστία με αντίστοιχο ποσό για τους συνεπείς δανειολήπτες στην οποία συμφωνούν τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ, καθίσταται εφικτή δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαθέτει δημοσιονομικό μαξιλάρι το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, μεταξύ άλλων.

Σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων και επαφών με τη συμμετοχή τεχνοκρατών.

Απέρριπτε το υπουργείο

Τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο οικονομικών σε σημείωμά του προς τα μέλη της επιτροπής οικονομικών απέρριπτε την επέκταση του σχεδίου σε όλους τους δανειολήπτες, περιλαμβανομένων των συνεπών.

Το υπουργείο είχε εκφράσει αρνητική θέση έναντι αυτής της προοπτικής, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε σημαντικά τα δημόσια οικονομικά και τον φορολογούμενο πολίτη.

Μετά και τις εξαγγελίες του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, περί της προώθησης ενός κοινωνικού πακέτου σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ, μέρος του οποίου είναι και η εφαρμογή ενός ανάλογου σχεδίου Εστία για τους συνεπείς δανειολήπτες, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα αποφύγει την ουσιαστική αξιολόγηση της εισήγησης και την εξέταση τρόπων για την εφαρμογή της.

Στο βάθος ο προϋπολογισμός

Οι πιέσεις καθίστανται εντονότερες προς την κυβέρνηση ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, ενόψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, διαδικασία κατά την οποία το ΔΗΚΟ αναμένεται ότι θα διαδραματίσει όπως συνήθως, ρόλο κλειδί στον σχηματισμό κοινοβολευτικής πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του κόμματος είχαν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό, ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το σχέδιο Εστία, θα αποτελέσουν κριτήριο για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα και οι ίδιοι προσωπικά, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πάντως, αρκετά από τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να προβληματίζουν και οι πρόσφατες αναφορές εμπλεκόμενων φορέων όπως o χρηματοοικονομικός επίτροπος και ο έφορος ελέγχου κρατικών ενισχύσεων, σε σχέση με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες προώθησης του σχεδίου Εστία.

Οι αναφορές τους αφορούσαν την παράκαμψη διαδικασιών και την έμμεση επιδότηση των τραπεζών διαμέσου του σχεδίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της StockWatch, η έμμεση επιδότηση των τραπεζών από το σχέδιο θα ξεπεράσει το €0,5 δισ., απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τον εποπτικό μηδενισμό των περιουσιακών στοιχείων τους που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία.  Οι τράπεζες είχαν σημαντική συμβολή στην ετοιμασία του σχεδίου, για το οποίο εξέφρασε δημόσια την αντίθεση της η Κεντρική Τράπεζα.

Τα δεδομένα φέρουν κόμματα της αντιπολίτευσης να αναζητούν έρεισμα για περαιτέρω έλεγχο επί της εφαρμογής του σχεδίου και για τον σκοπό αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο σταυρώματος του κονδυλίου των €33 εκ. στον προϋπολογισμό του 2019, που αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Παρά τις έντονες εσωτερικές διεργασίες αναφορικά με το σχέδιο Εστία, η επίσημη έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και η κυβέρνηση και οι τράπεζες θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιο.

Εφόσον ληφθεί το πράσινο φως από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, το σχέδιο αναμένεται να τεθεί εκ νέου ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση, πριν επαναληφθεί σχετική ενημέρωση της βουλής.

Της Μαρίας Χαμπή