You are here

Μεγαλώνουν οι εξουσίες του χρηματοοικονομικού επιτρόπου

20/02/2019 07:12

Με νέες αρμοδιότητες θα επιβαρυνθεί ο φορέας επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως με βάση δύο νομοσχέδια που προωθεί η εκτελεστική εξουσία, προς εναρμόνιση με σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο φορέας έχει επισημάνει το θέμα του πρόσθετου φόρτου εργασίας εφόσον με τις αλλαγές θα μπορεί να αποτείνεται σε αυτόν μεγαλύτερη μερίδα πολιτών.

Το πρώτο εναρμονιστικό νομοσχέδιο τροποποιεί τον περί της συγκρισιμότητας των τελών, της αλλαγής λογαριασμού πληρωμών και της πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών νόμο με σκοπό την εναρμόνιση με νέα άρθρα ευρωπαϊκής οδηγίας, για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά της ΕE και για εναρμόνιση με άρθρο που αφορά στις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών το νομοσχέδιο στοχεύει στη διασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών σε αποτελεσματικές και αποδοτικές διαδικασίες εναλλακτικής επίλυσης διαφορών για τη διευθέτηση των διαφορών που αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που καθορίζονται δυνάμει της εν λόγω οδηγίας.

Η προτεινόμενη τροποποίηση, κρίνεται σκόπιμη, ένεκα της θέσπισης του περί της εναλλακτικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών νόμου του 2017, βάσει του οποίου οι εν λόγω διαφορές δεν επιλύονται πλέον από την υπηρεσία προστασίας καταναλωτή του υπουργείου ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας (ως προβλέπει το υφιστάμενο άρθρο 25 του περί της συγκρισιμότητας των τελών, της αλλαγής λογαριασμού πληρωμών και της πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών νόμου του 2017 (Ν. 64(I)/2017)), αλλά από φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών ο οποίος καταχωρείται στον κατάλογο που καταρτίζεται σχετικά.

Με το πρώτο νομοσχέδιο ορίζεται ο ενιαίος φορέας εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης, ως υπεύθυνος φορέας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, για τους σκοπούς διευθέτησης των διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, με τον νέο νόμο τροποποιείται ο ορισμός του «φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών» και η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή του υπουργείου ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού παύει να είναι ορισμένη ως φορέας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Η βουλή, όπως αναφέρεται, είχε ήδη ενημερωθεί για την ανάγκη της προτεινόμενης αλλαγής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «ο περί της εναλλακτικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών νόμος του 2017».

Ο πρόεδρος του φορέα έθεσε θέμα αξιολόγησης του πρόσθετου φόρτου εργασίας το οποίο ενδεχομένως να έχει συνέπειες στη στελέχωση και τον προϋπολογισμό του φορέα.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο τροποποιείται ο περί της σύστασης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως νόμος ώστε ο φορέας να αναγνωρισθεί ως φορέας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών δυνάμει του εν λόγω νόμου και να ορισθεί ως ο υπεύθυνος φορέας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, για τους σκοπούς διευθέτησης των διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου.

Η τροποποίηση του βασικού νόμου χαρακτηρίζεται αναγκαίο νομοθετικό μέτρο για να μεταβληθεί το νομικό πλαίσιο του φορέα ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις οδηγίας, βάσει της οποίας τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές και αποδοτικές διαδικασίες εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, που παρέχονται από φορείς που πληρούν τις ποιοτικές απαιτήσεις που θεσπίζονται στην οδηγία για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών.

Παράλληλα, εισάγονται τροποποιήσεις οι οποίες κρίνονται σκόπιμες κυρίως για σκοπούς ομοιόμορφου χειρισμού και ίσης μεταχείρισης όλων των καταναλωτών που υποβάλλουν παράπονα/καταγγελίες στον επίτροπο.

Όπως εκτιμάται, οι αλλαγές θα επιφέρουν μεγαλύτερο φόρτο εργασία για το φορέα καθότι μεγαλύτερη μερίδα πολιτών θα μπορεί να αποτείνεται σε αυτόν για σκοπούς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης.

Αφού πλέον ο φορέας θα λειτουργεί ως φορέας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης θα μπορούν να του ανατεθούν πρόσθετες αρμοδιότητες για χειρισμό διαφορών που προκύπτουν από τη μη αποτελεσματική εφαρμογή εναρμονιστικών νομοθεσιών, όπως σημειώνεται.

Μ.Χ.