You are here

Μεγαλώνουν οι πιέσεις για καταχρηστικές ρήτρες

25/06/2019 06:09

Έντονες πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η βουλή για αναστολή της ρύθμισης που αφορά στην προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις με τράπεζες και σε επιχειρηματικές συμβάσεις με εμπόρους.

Η σχετική πρόταση νόμου έχει ήδη περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των νομοθετημάτων που θα τεθούν προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή.

Ωστόσο, η επιτροπή εμπορίου συνεχίζει να λαμβάνει επιστολές που την καλούν να μην προχωρήσει στους σχεδιασμούς της και να αποδεχθεί την εισήγηση του συνδέσμου τραπεζών για διαμόρφωση νέας πρότασης από ομάδα εργασίας.

Δεν υπηρετείται η οικονομία, λέει η ΟΕΒ

Μετά το Σύνδεσμο Τραπεζών και το ΚΕΒΕ, η Ομοσπονδία Εμπόρων και Βιομηχάνων ζητά αναστολή της ψήφισης της πρότασης νόμου, με επιστολή της προς την επιτροπή εμπορίου.

Στην επιστολή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, αναφέρεται ότι η ομοσπονδία συμμερίζεται τις ανησυχίες του υπουργού οικονομικών όπως κατατέθηκαν σε σχετική επιστολή, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν υπηρετεί τις επιχειρήσεις ή την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ούτε την οικονομία του τόπου.

Η ΟΕΒ καλεί την επιτροπή να αναστείλει την προώθηση της πρότασης νόμου και να αποδεχθεί εισήγηση του Συνδέσμου Τραπεζών για έναρξη διεξοδικής συζήτησης μεταξύ των βουλευτών, του Συνδέσμου Τραπεζών και του φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης.

«Δεν έχουμε αμφιβολία πως η λογική και το συμφέρον του τόπου θα επικρατήσουν και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις στη βάση βέλτιστων πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προστατεύουν τις μικρές επιχειρήσεις από πρόνοιες σε συμβάσεις», σημειώνει η ΟΕΒ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών με επιστολή του έχει ζητήσει συγκεκριμένα, αναστολή της ψήφισης της πρότασης νόμου της επιτροπής εμπορίου, η οποία έχει διαμορφωθεί με την συμβολή του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, καθώς και σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή του συνδέσμου, για τη διαμόρφωση νέας πρότασης.

Κάλεσμα για μη προώθηση της πρότασης νόμου προς ψήφιση, απηύθυνε και το ΚΕΒΕ στους βουλευτές ενώ, η ΠΟΒΕΚ με ανακοίνωσή της υποστήριξε την προώθηση των ρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου, Αντρέας Κυπριανού, δήλωσε στη StockWatch ότι το θέμα συζητείται πέραν του ενός έτους και σημείωσε ότι έχει συζητηθεί επαρκώς και έχουν ακουστεί οι απόψεις όλων.

«Η πρόταση κατέληξε στην τελική της μορφή λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια του υπουργού οικονομικών» είπε, σημειώνοντας ότι θα συζητηθεί στην ολομέλεια είτε στην επόμενη συνεδρίαση, είτε στη μεθεπόμενη, ως έχει κατατεθεί.

Της Μαρίας Χαμπή