You are here

Μετρά το πολιτικό κόστος η Πινδάρου

15/07/2019 07:17

Μετρούν το πολιτικό κόστος στον Δημοκρατικό Συναγερμό μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας να καταψηφίσει τις δύο προτάσεις που είχαν κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή στην ολομέλεια της βουλής σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας της βουλής οι δύο προτάσεις εγκρίθηκαν, όταν λίγη ώρα προηγουμένως ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) Αντρέα Ενρία σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον υπουργό οικονομικών και τον διοικητή της ΚΤ, εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες σε σχέση με τις αλλαγές που επρόκειτο να ψηφίσει η κυπριακή βουλή και προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπονομεύσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και θα πλήξει την προσπάθεια για μείωση των κόκκινων δανείων.

Η βάση του ΔΗΣΥ αλλά και στελέχη που συμμετέχουν σε σώματα λήψεων αποφάσεων του κυβερνώντος κόμματος, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους από το γεγονός ότι η Πινδάρου, παίρνει για άλλη μία φορά το ρίσκο ανάληψης πολιτικού κόστους, και μάλιστα 50 μέρες μετά από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με βάση τα οποία ο Συναγερμός είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Παρά τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί, η ηγεσία του κόμματος πιστεύει ακράδαντα, ότι ο χρόνος όχι μόνο δεν θα διαψεύσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, αλλά εκτιμά ότι οι τροποποιήσεις που επήλθαν επί του θεσμικού πλαισίου των εκποιήσεων, θα οδηγήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία σε περιπέτειες, δικαιώνοντας τις επιλογές της.

Ωστόσο, στελέχη της Πινδάρου, θεωρούν ότι το κόμμα δεν έχει πείσει με το αφήγημα του και δεν έχει έρεισμα μέσα στην κοινή γνώμη για τα όσα κάνει για τις τράπεζες.

Και ότι η αναφορά από το βήμα της βουλής του προέδρου του ΔΗΣΥ πως η απόφαση για καταψήφιση των προτάσεων νόμου, γίνεται ώστε να αναλάβουν (τα κόμματα της αντιπολίτευσης) τις ευθύνες τους, δεν είναι αρκετή.

Ακόμη και αυτές οι προειδοποιήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα, από τις αλλαγές στο νόμο για τις εκποιήσεις, δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογα ισχυρά τεκμήρια, δήλωναν στη StockWatch, συνεργάτες του προέδρου του ΔΗΣΥ.

Η επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος, όπως επισημαίνουν, δεν προέβαλε και δεν συγκεκριμενοποίησε, μέχρι στιγμής, ισχυρούς λόγους γιατί η κοινοβουλευτική του ομάδα καταψήφισε τις αλλαγές επί του θεσμικού πλαισίου των εκποιήσεων.

Ένα θέμα ευαίσθητο, κατά την άποψη τους, με ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις που αγγίζει και επηρεάζει όλες τις τάξεις των πολιτών και τα ιδεολογικά στρώματα.

Αυτό που αφήνεται να αιωρείται μέσα στην κοινή γνώμη είναι ότι το κυβερνών κόμμα για πολλοστή φορά τάσσεται υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων τραπεζών, ανεξάρτητα, αν διάφοροι αναλυτές ή εποπτικές αρχές εντός και εκτός Κύπρου, χαρακτηρίζουν λανθασμένη την απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής και ορθή του κυβερνώντος κόμματος.

Επικρατεί ευρέως η άποψη ότι ο ΔΗΣΥ στήριξε όλες τις νομοθεσίες που αφορούσαν στη στήριξη των τραπεζών, με τη συνδρομή στις πλείστες των περιπτώσεων και του ΔΗΚΟ, το οποίο ωστόσο, τάχθηκε υπέρ των τροποποιήσεων που αποφασίστηκαν την περασμένη βδομάδα, στο νόμο για τις εκποιήσεις.

Ο ΔΗΣΥ υποστήριξε επίσης την πρόταση νόμου για παράταση στην παροχή κινήτρων στις τράπεζες ώστε να προβαίνουν στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Εξάλλου, Συναγερμός και ΔΗΚΟ, στήριξαν και πέρασαν την τροποποίηση του νόμου που μεταβάλλει τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τραπεζών, σε αναβαλλόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενισχύοντας τα κεφάλαια συγκεκριμένης τράπεζας.  Μόλις πέρσι, ο ΔΗΣΥ σήκωσε, λένε, το βάρος της στήριξης μέσω του Συνεργατισμού μιας άλλης μεγάλης τράπεζας, που υπό συνθήκες ελεύθερης αγοράς, θα χρειαζόταν κεφάλαια από τους ιδιώτες μετόχους της.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΔΗΣΥ ψήφισε κατά καιρούς στη βουλή και προώθησε στο υπουργικό, μέσω των υπουργών του, τα μέτρα για στήριξη των μεγαλύτερων χρεωστών των τραπεζών, με την παροχή κινήτρων σε ξένους επενδυτές, όπως είναι τα διαβατήρια και οι πολεοδομικές διευκολύνσεις για την ανέγερση πύργων.

Μέρος του πολιτικού κόστους μετατοπίζεται στο προεδρικό

Η καταψήφιση από τον ΔΗΣΥ των προτάσεων νόμου για τις εκποιήσεις, δεν αφήνει περιθώρια στον πρόεδρο Αναστασιάδη από του να αναπέμψει τις σχετικές αποφάσεις της βουλής.

Αυτό άλλωστε, άφησαν να εννοηθεί με δηλώσεις τους, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο ΥΠΟΙΚ.

Στενοί συνεργάτες του ΠτΔ, δήλωσαν στη StockWatch ότι ο κ. Αναστασιάδης, είναι βέβαιο ότι θα αναπέμψει τις σχετικές αποφάσεις της ολομέλειας της βουλής, δεδομένου ότι και η νομική υπηρεσία θα ανάψει επί τούτου, το πράσινο φως.

Σημείωναν ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του προεδρικού και της Πινδάρου να τεθούν απέναντι από τις τροποποιήσεις για το νόμο των εκποιήσεων, είναι το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία, μόνο δύο περιπτώσεις εκποιήσεων πρώτης κατοικίας καταγράφουν τα στοιχεία της ΚΤ.

Τα στοιχεία αυτά, αν και δεν αναδείχθηκαν αποτελεσματικά μέσα από την κοινοβουλευτική συζήτηση, όπως προσθέτουν, διαψεύδουν τους κατά καιρούς ισχυρισμούς και φόβους της αντιπολίτευσης για μαζικές εκποιήσεις με εξασφαλίσεις πρώτης κατοικίας.

 

Το προεδρικό θεωρεί επίσης ότι η κυβέρνηση έδωσε εναλλακτικές λύσεις για να περιοριστούν οι εκποιήσεις ακινήτων, με τη σύσταση του σχεδίου Εστία, το οποίο απευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ΜΕΔ με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Του Λεύκου Χρίστου