You are here

Μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα από Φρανκφούρτη

14/09/2020 12:12

Οι αρχές της Φρανκφούρτης προσανατολίζονται στην επαναφορά των δεδομένων σε ομαλότητα και όχι σε συνέχιση των μέτρων, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς, το μήνυμα ότι οι όποιες χαλαρώσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αίρονται.

Ο διοικητής της ΚΤ απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το κατά πόσο γίνονται σκέψεις για παράταση της αναστολής εκποιήσεων και της αναστολής δόσεων και τόκων, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές του υπουργού οικονομικών ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ο κ. Ηροδότου, επεσήμανε ότι βλέποντας την ηλικία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων δεν δικαιολογείται περαιτέρω αναβολή των εκποιήσεων.

Πρόσθεσε ότι από τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό αναγνωρίζεται κακή κουλτούρα αποπληρωμής και γίνεται εισήγηση να μην λαμβάνονται μέτρα που ενισχύουν αυτή την κακή κουλτούρα.

Υπέδειξε ότι οι αρχές της Φρανκφούρτης προσανατολίζονται τώρα στην επαναφορά των δεδομένων σε ομαλότητα και όχι σε συνέχιση των μέτρων.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε παράλληλα, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα αναστολή δόσεων, τη στιγμή που αναμένεται νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μετά το τέλος της αναστολής δόσεων, σημειώνοντας τη θέση της ΚΤ ότι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων πρέπει να γίνεται μέσω κοινωνικής πολιτικής και όχι μέσω της επιβολής αποφάσεων.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογείται η αναστολή δόσεων. Η οικονομία ήδη δουλεύει. Με βάση τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου της ΚΤ, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021. Με αυτά τα δεδομένα παράταση του μορατόριουμ, δεν δικαιολογείται», είπε ο κ. Ηροδότου.

Πρόσθεσε ότι στο μορατόριουμ εντάχθηκαν €11,3 δισ. ή 55% των εξυπηρετούμενων δανείων. «Δίνουμε λόγο στους οίκους να θεωρούν ότι μέρος αυτών των δανείων θα γίνουν ΜΕΧ το 2021», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και για τις τράπεζες.

Ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις πρέπει να συμμορφώνονται με κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, σημειώνοντας το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκτιμήσεις για νέες κεφαλαιακές των τραπεζών, κάτι που θα επηρεάσει και τη δυνατότητα δανεισμού, όπως είπε.

Παράθυρο για παράταση προστασίας από εξώσεις

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Ηροδότου, δεν άφησε περιθώριο για παράταση της διάρκειας αναστολής των εκποιήσεων και της αναστολής δόσεων και τόκων δανείων, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας από τις εξώσεις.

Σε ότι αφορά τις εξώσεις, ο κ. Πετρίδης, ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με το υπουργείο δικαιοσύνης ώστε να μελετηθεί επέκταση της προστασίας από εξώσεις, μέχρι το τέλος του έτους.

Σε σχέση με τις εκποιήσεις, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι  «δεν βλέπουμε λόγο επέκτασης της αναστολής εκποιήσεων». Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες εκποιήσεων έχουν επαναρχίσει από τις αρχές του μήνα.

«Ούτε στην αναστολή δόσεων επικροτούμε δημόσιο μορατόριουμ», ανέφερε, επικαλούμενος συνεννόηση με την ΚΤ η οποία όπως είπε, έχει προχωρήσει σε ανάλυση δεδομένων που καταδεικνύουν ότι δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο.

Σημείωσε ωστόσο, ότι οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε ιδιωτική παράταση, κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν γνωρίζει αν μελετούν. Η αναστολή δόσεων και τόκων δανείων ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

«Πρέπει να προστατεύσουμε και τα δεδομένα στον τραπεζικό τομέα για να μην οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς», υπέδειξε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας ότι στην προσπάθεια να βοηθηθεί η οικονομία, δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από τα υπάρχοντα.

Της Μαρίας Χαμπή