You are here

Ναυάγησαν τα δικαστήρια εκποιήσεων, πάνε σε σχέδιο Β

21/04/2021 18:55

Η εκτελεστική εξουσία απέσυρε το νομοσχέδιο περί δικαστηρίων που αφορά στην ταχεία εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών δανειοληπτών – τραπεζών και ειδικότερα υποθέσεων που αφορούν εκποιήσεις, λόγω ανησυχιών για τις συνέπειες που θα είχαν οι τροπολογίες που συμφωνήθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η εξέλιξη επιβεβαίωσε ανησυχίες που είχαν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες και που ώθησαν την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων, θέτοντας ενώπιον της Ολομέλειας 13 σχετικές προτάσεις νόμου.

Οι προτάσεις αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στην αυριανή, τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, πριν την αυτοδιάλυση της ενόψει του Πάσχα και των βουλευτικών εκλογών Μαΐου.

Στην κοινή ανακοίνωση υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Δικαιοσύνης, γίνεται λόγος για τροπολογίες στον περί δικαστηρίων νόμο, που είναι «εκτός της φιλοσοφίας του κυβερνητικού νομοσχεδίου» και που η ενδεχόμενη ψήφισή τους «θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μας οδηγήσει σε γεγονότα της περιόδου 2012-2013».

Υποστηρίζεται ότι το νομοσχέδιο κατέληξε, «σε εργαλείο για την πλήρη αναστολή των διαδικασιών εκποίησης, επηρεάζοντας τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και υποχρεώσεις της Δημοκρατίας έναντι ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών».

Οι προτάσεις «καταστρατηγούν» το πλαίσιο εκποιήσεων

Ανάλογη είναι η θέση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις προτάσεις νόμου οι οποίες, σύμφωνα με τα δύο Υπουργεία «αποσκοπούν στην πλήρη καταστρατήγηση του πλαισίου εκποιήσεων». Όπως αναφέρεται, «οδηγούν και αυτές τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κυπριακή οικονομία σε δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια».

Επαναφέρεται παράλληλα, η θέση ότι «αλλαγές του πλαισίου εκποίησης στη βάση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων θα επιφέρουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, με άμεσο κίνδυνο το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τα δύο Υπουργεία στέλνουν επίσης μήνυμα στα κόμματα, σημειώνοντας ότι «θα ανάμενε κάποιος ότι σε ένα κράτος, το οποίο έφθασε στα όρια χρεοκοπίας το 2013, με νωπές τις μνήμες από την τότε περίοδο, οι νομοθέτες του θα ήταν πιο φειδωλοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους».

Τονίζεται παράλληλα, ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δίνουν βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα και θέτουν ως βασικό κριτήριο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας την περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ σε βιώσιμα επίπεδα. Υπογραμμίζεται παράλληλα, η σημασία ενός σταθερού νομικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τους εξωδικαστικούς φυσικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παράλληλα με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ΜΕΧ. 

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν στρατηγικά να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προχωρά στο σχέδιο Β η αντιπολίτευση

Η απόσυρση του νομοσχεδίου έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζει τα κόμματα που μέχρι αύριο, πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους έναντι των 13 προτάσεων, ορισμένες εκ των οποίων κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Πληροφορίες της StockWatch, φέρουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων να συνεδριάζουν αύριο, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας της Ολομέλειας που αρχίζει στις 10 το πρωί.

Σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού κάνει λόγο για «άτακτη απόσυρση του νομοσχεδίου» λίγες ώρες πριν από την τελευταία Ολομέλεια, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει ως «ακόμα ένα δείγμα του ετσιθελισμού και της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης».

Οι 13 προτάσεις νόμου κατατέθηκαν από κόμματα ή συνδυασμούς κομμάτων που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με τις προτάσεις επιδιώκεται μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί το δίκτυ προστασίας για τους δανειολήπτες και η δυνατότητά τους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για αναστολή εκποίησης, καθώς και να επιμηκυνθούν προθεσμίες που προβλέπονται στη διαδικασία εκποιήσεων, μέσω της επαναφοράς προνοιών που περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο πριν την αναθεώρησή του τον Ιούλιο του 2018.

Πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα που υπάρχει για την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία συνυπογράφει το ΔΗΚΟ, για παράταση στην αναστολή εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 για κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλ. και μικρή επαγγελματική στέγη με ετήσιο τζίρο μέχρι €2 εκατ. και λιγότερους από 10 εργοδοτούμενους. Η πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί. Την στοχευμένη παράταση της αναστολής εκποιήσεων είχαν αντιμετωπίσει θετικά τόσο η Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, όσο και ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

Της Μαρίας Χαμπή