You are here

Νέα άμυνα κυβέρνησης στις απαιτήσεις αντιπολίτευσης

15/04/2019 15:08

Στη διάκριση των εξουσιών παρέπεμψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς σήμερα να σχολιάσει δηλώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι αποδέχονται διάλυση της Βουλής εφόσον παραιτηθεί και η Κυβέρνηση, που έγιναν μετά κι από αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον Συνεργατισμό.
 
«Το τι αποφάσεις θα πάρει η Βουλή είναι της Βουλής. Δεν θα σχολιάσουμε εμείς. Υπάρχει και λειτουργεί στην Κύπρο η διάκριση των εξουσιών. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν να χειριστούν τα θέματα που τους αφορούν», σημείωσε ο κ. Προδρόμου, σε δηλώσεις στο Προεδρικό.
 
«Όσον αφορά το γενικότερο θέμα που συζητείται και τις ευθύνες που όντως πρέπει να υπάρχουν για το ότι, πρώτον, ο Συνεργατισμός κατέρρευσε το 2012-13 και, δεύτερον, η Συνεργατική Τράπεζα χρειαζόταν πρόσθετα κεφάλαια λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εάν υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση ότι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπάρχει αυτή η άλφα ή βήτα ευθύνη, θα πρέπει να αναληφθεί», είπε στη συνέχεια.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θεώρησε αντικειμενικά ότι ούτε ήταν υπεύθυνη για το ότι ο Συνεργατισμός με την ένταξη στην ΕΕ δεν μπήκε κάτω από τραπεζική εποπτεία, απόφαση που, όπως σημείωσε, «ήταν μοιραία», αλλά δεν λήφθηκε από την Κυβέρνηση ή κάποιον από τους Υπουργούς της, αλλά ούτε και για τα 7 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπήρχαν στον Συνεργατισμό.
 
«Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται, και ο Πρόεδρος, πλήρως την πικρία που υπάρχει και την απογοήτευση για την τροπή των πραγμάτων. Είναι θλιβερό αυτό που έγινε με τον Συνεργατισμό, αλλά θα πρέπει να διδαχτούμε από τα όσα τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν τα μελανά σημεία στη διαχείριση των πραγμάτων στην Κύπρο για να μην επαναληφθούν ποτέ», επεσήμανε.
 
Σημείωσε δε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ανασυνταχθεί, αλλά υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί σταδιακά.