You are here

Νέα αναστολή εκποιήσεων ζητούν κόμματα

24/06/2022 07:09

Πρόταση νόμου για πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, κατέθεσαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα την πρόταση νόμου που προβλέπει την τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να ισχύσει εκ νέου η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, κατέθεσαν οι βουλευτές, του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους και της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης.

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση η διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων που αφορούσε κύρια κατοικία του χρεώστη η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €750 χιλ. και αγροτεμάχιο του χρεώστη η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ., ανεστάλη μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το νόμο που ψήφισε η βουλή για αναστολή των εκποιήσεων, ενώ στην συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του νόμου, ο οποίος παράτεινε την αναστολή εκποιήσεων ακινήτων από την 31η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021 λόγω των εντεινόμενων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η έξαρση της πανδημίας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου πριν από λίγες μέρες στην αναφορά του προέδρου ότι δεν ήταν αντισυνταγματικό το τρίμηνο πάγωμα των εκποιήσεων, από τον Αύγουστο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, άνοιξε εκ νέου το δρόμο στα κόμματα να προχωρήσουν διεκδίκηση νέας παράτασης. 

Προχωρεί και ρύθμιση για αναδιαρθρώσεις

Στο μεταξύ στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε επίσης χθες πρόταση νόμου που αποσκοπεί στην υποβοήθηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης χρέους, στο πλαίσιο συζήτησης άλλης πρότασης νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που προβλέπει διευκολύνσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης δανείων, στην περίπτωση που υπάρχουν παρατυπίες στα υποθηκευμένα ακίνητα και είναι επιβαρυμένα με την εγγραφή εμπράγματους βάρους από επαρχιακές Διοικήσεις.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε η εγγραφή απαγόρευσης εκούσιας μεταβίβασης και επιβάρυνσης ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών, να μην ισχύει στην περίπτωση μεταβίβασης ή και υποθήκευσης ακίνητης ιδιοκτησίας που διενεργείται προς όφελος αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος ή εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους.

Την πρόταση κατέθεσαν ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε κατά τη συζήτηση της πρότασης στην επιτροπή Οικονομικών ότι δεν υπάρχει ένσταση ως προς την πρόταση νόμου, προσθέτοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνει αναδιατύπωση σε πρόνοιες της, ώστε η μεταβίβαση της ακίνητης ιδιοκτησίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, να αφορά μόνο σε μεταβίβαση σε δανειστή.

Επίσης ότι θα έπρεπε να προβούν στην τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή του νόμου που θα θεσπιστεί.

Της Ελένης Χαραλάμπους