You are here

Νέα προσπάθεια για κρατικές εγγυήσεις δανείων €2 δισ.

31/03/2020 07:36

Νέα προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης αναμένεται να καταβληθεί στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους μέχρι €2 δισ.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 μ.μ., μετά από την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου την περασμένη Κυριακή.

Η σημερινή συνεδρίαση θα κρίνει τις πιθανότητες έγκρισης του νομοσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της ολομέλειας της βουλής.

Τα κόμματα θα καταθέσουν θέσεις, εισηγήσεις και τα σημεία διαφωνίας τους εξετάζοντας τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του νομοσχεδίου, καθώς οι αρχικές αλλαγές οι οποίες περιλήφθηκαν δεν φαίνεται να τα άφησαν ικανοποιημένα, με αποτέλεσμα την περασμένη Κυριακή να μην εξασφαλίζεται η απαιτούμενη πλειοψηφία για την ψήφιση του.

Η συζήτηση ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξει την αρνητική στάση του ΑΚΕΛ που διαφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Εκ μέρους του κόμματος τονίζονται οι διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο νομοσχέδιο, όπως το ότι δεν διασφαλίζεται, όπως υποστηρίζεται, ο έλεγχος της διαδικασίας και του τρόπου με τον οποίο θα παραχωρούνται τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια.

Υποστηρίζεται ότι στο νομοσχέδιο παρέχονται υπερεξουσίες στον υπουργό οικονομικών για καθορισμό διαφόρων κριτηρίων για την παραχώρηση των δανείων, το ύψος των δανείων και την εγγύηση των δανείων, χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο.

Παράλληλα, εκφράζεται η εκτίμηση πως τα εν λόγω δάνεια δεν προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν θα τις ωφελήσουν καθώς και ότι χρειάζεται να εφαρμοστούν άλλου είδους λύσεις. Το κόμμα επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις, ωστόσο, σημειώνεται πως είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν να τις ακούσουν.

Κλειδί θα αποτελέσει το εάν θα πειστούν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, καθώς τυχόν απώλειες ψήφων από το κόμμα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο από τη βουλή.

Βουλευτές του κόμματος φαίνεται κλίνουν προς καταψήφιση του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα σε περίπτωση που δεν ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, ρίχνουν το μπαλάκι στις τράπεζες υπογραμμίζοντας ότι εν τη απουσία ανακοινώσεων και αποφάσεων εκ μέρους τους σχετικά με μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, ενισχύεται η επιφυλακτικότητα απέναντί τους και η υποστήριξη του νομοσχεδίου καθίσταται δυσκολότερη, έστω και εάν αυτό μπορεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αναφέρουν.

Όρους στις τράπεζες για την ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει η ΕΔΕΚ, καθώς όπως ανακοίνωσε το κόμμα, δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων €2 δισ. στις τράπεζες, εάν προηγουμένως οι ίδιες δεν αποφασίσουν οικειοθελώς να προβούν σε μέτρα, όπως ο μηδενισμός των τόκων δανείων για εννέα μήνες, ο τερματισμός πώλησης δανείων σε επενδυτικές εταιρείες καθώς και σε άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στα κριτήρια καθορισμού των εξασφαλισμένων και εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων.

Η ΕΔΕΚ ζητά επίσης, να συμπεριληφθούν στην αναστολή εκποιήσεων και τα επενδυτικά ταμεία, όχι μόνο οι τράπεζες, καθώς και να ενημερώνεται η βουλή για τα δάνεια πέραν ενός συγκεκριμένου ποσού.

Αμφιβολίες για τα περιθώρια βελτίωσης του νομοσχεδίου εκφράζουν οι Οικολόγοι, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο στοχεύει κυρίως στο να διευκολύνει και να ενισχύσει τις ίδιες τις τράπεζες και πως οποιαδήποτε βοήθεια σε αυτοεργοδοτούμενους και επιχειρήσεις θα προκύψει υπό προϋποθέσεις και με πολλές επιφυλάξεις.

Το Κίνημα Οικολόγων, όπως και άλλα κόμματα, είχαν εκφράσει την πρόθεση να καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Με δεδομένη την πίεση για έγκριση του νομοσχεδίου μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη, η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών σχετικά με τις προθέσεις τους σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης των δανειοληπτών, καθώς τέτοιες ανακοινώσεις ενδεχομένως να άρουν ορισμένες από τις επιφυλάξεις που εκφράζουν κάποια κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε χθεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση σιωπής που εξακολουθούν να τηρούν οι τράπεζες, επιμένοντας όπως προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις άμεσα. Σε δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης εξέφρασε απογοήτευση και εκνευρισμό σε σχέση με τη στάση των τραπεζών.

Της Μαρίας Χαμπή