You are here

Νέες βολές Αβέρωφ κατά τραπεζών

23/02/2012 15:40
Στο στόχαστρο του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ βρέθηκαν για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες οι διοικήσεις των τραπεζών για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα που οδήγησαν σε ζημιές δισεκατομμυρίων.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών φέρουν ευθύνες, προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εξασφάλιση κεφαλαίων για να αυξήσουν την κεφαλαιουχική τους βάση.

«Με το να υπάρχουν» είπε «αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, πέραν των εξωγενών παραγόντων, θα πρέπει κάποιος να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες ΔΣ τραπεζών», προσθέτοντας ότι «δεν αφορά μόνο τους μετόχους γιατί αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιπτώσεις και στο σύνολο της οικονομίας».

Σημείωσε παράλληλα ότι όλοι πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να διατηρηθούν γερά τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου.

Την ίδια ώρα απηύθυνε πρόσκληση στον Υπουργό Οικονομικών, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και σε όλους τους οικονομικούς φορείς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας να συζητήσουν τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας και από κοινού να καταλήξουν σε στρατηγικές ξεκάθαρες.

«Τα προβλήματα μπορεί να είναι διαχειρίσιμα εάν πάρουμε από κοινού εδώ και τώρα τις σωστές αποφάσεις και χαράξουμε τις σωστές στρατηγικές».

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολιάζοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΕ για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ότι η Κύπρος μπαίνει σε νέο φαύλο κύκλο προβλημάτων.

Κυβέρνηση, βουλή και κόμματα, επισήμανε, θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού για να αναχαιτίσουν μια νέα ύφεση που θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία, θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εσόδων του κράτους.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου