You are here

Νέο κρυφτούλι βουλής με τη λίστα Γιωρκάτζη

31/07/2020 11:14

Με 23 ψήφους υπέρ, πέντε εναντίον και τρεις αποχές  η ολομέλεια αποδέκτηκε την αναπομπή της απόφασης για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη αυτούσιας.

Με την αποδοχή της αναπομπής, η ολομέλεια αποδέχεται τη θέση ότι η απόφαση δεν υπέχει θέση νόμου και ότι αποτελεί πολιτική απόφαση.

Η άρνηση του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υλοποιήσει την απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας, προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους των βουλευτών, με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής να μην έχει ξεκαθαρίσει.

«Εγώ προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να παρανομήσω. Υπάρχει η γνωμάτευση της επιτρόπου προσωπικών δεδομένων και οι υποδείξεις του γενικού εισαγγελέα. Εάν εσείς δηλαδή αποφασίσετε να δολοφονήσω κάποιον πρέπει να το κάνω;», είπε ο κ. Συλλούρης.

Ο κ. Συλλούρης πρότεινε όπως η ad hoc επιτροπή συνεδριάσει τη Δευτέρα για να αποφασίσει πως θα χειριστεί τη λίστα. Στο μεταξύ σημειώνει ότι ο ίδιος θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση παραδίδοντας τη λίστα στον προεδρεύον της επιτροπής για τους χειρισμούς της.

Βουλευτές επεσήμαναν ότι αναμένουν από τον πρόεδρο της βουλής, ως πρόεδρος του Σώματος να υλοποιήσει την απόφαση του Σώματος, κάτι που απορρίπτει ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο βουλευτής Άγγελος Βότσης, επεσήμαναν ότι η ad hoc επιτροπή δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο έτσι ώστε να χειριστεί την λίστα και να τη δώσει στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της βουλής ότι έχει ευθύνη για το λόγο ότι για 18 μήνες δεν έπραξε «αυτά που έπρεπε», ζητώντας μια σωστή, επικαιροποιημένη λίστα από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Λιλλήκας υποστήριξε ότι προκύπτει θεσμικό θέμα σε ότι αφορά την απόφαση του προέδρου της Βουλής να μην υλοποιεί απόφαση του Σώματος, επειδή διαφωνεί, με τον κ. Συλλούρη να χαρακτηρίζει «παράνομη» την αποφαση.

Της Μαρίας Χαμπή