You are here

Νέο κτύπημα στη λίστα Γιωρκάτζη

04/09/2020 16:20

Νέο κτύπημα δέχεται η λίστα  Γιωρκάτζη, καθώς επιστολή της επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων ενισχύει προηγούμενες αναφορές του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που οδήγησαν τους βουλευτές στη διαπίστωση ότι η συγκέντρωση των στοιχείων της λίστας έγινε παράτυπα.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της βουλής, η Ειρήνη Νικολαΐδου – Λοϊζίδου, επισύρει την προσοχή στην πιθανότητα η συλλογή των δεδομένων για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη, να έγινε χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνει ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι η σύνταξη και η διατήρηση της εν λόγω λίστας «δυνατόν να στερείται νομιμότητας».

Η κ. Λοϊζίδου καλεί τον πρόεδρο της βουλής να λάβει υπόψη τα πιο πάνω, στο πλαίσιο των ενεργειών  σε σχέση με τη διερεύνηση θεμάτων που προκύπτουν από τη λίστα Γιωρκάτζη, όπως τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Παράλληλα, επικαλείται ενημέρωση εκ μέρους του διοικητή της ΚΤ Κωσνταντίνου Ηροδότου, ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση εντός της ΚΤ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συλλέχθηκαν τα στοιχεία των ΠΕΠ που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Εντούτοις, σε παλαιότερη παρουσία του στην ad hoc επιτροπή, ο κ. Ηροδότου, είχε αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί στο αρχείο της ΚΤ, φαίνεται ότι η κ. Γιωρκάτζη δεν ακολούθησε την διαδικασία που ενδείκνυται για την εξασφάλιση στοιχείων από τις συστημικές τράπεζες μέσω του SSM.

Παράλληλα, είχε σημειώσει ότι «ελέγξαμε εάν έγινε έλεγχος της πληρότητας των στοιχείων, δεν φαίνεται να έγινε τέτοιος έλεγχος», γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι ενδεχομένως να προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η λίστα.

Οι αναφορές είχαν οδηγήσει στη διαπίστωση εκ μέρους βουλευτών ότι η συγκέντρωση των στοιχείων έγινε παράτυπα.

Όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής, στη συνεδρία της ερχόμενης Τρίτης θα κληθούν ο γενικός εισαγγελέας, ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η γενική λογίστρια και η επίτροπος προσωπικών δεδομένων.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση της επιτροπής ο γενικός εισαγγελέας, ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε σήμερα ότι θα βρεθεί άλλος τρόπος για να ληφθεί η γνώμη του. Διευκρινίζοντας, είπε ότι θα ζητηθεί η θέση του υπουργού, ο οποίος θα πρέπει να απευθυνθεί στον γενικό εισαγγελέα.

Ο αρχικός προγραμματισμός της επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα για σκοπούς προγραμματισμού και καθορισμού της θεματολογίας της, αφορά συνεδριάσεις τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Της Μαρίας Χαμπή