You are here

Ο ιός φρέναρε τις εκποιήσεις ακινήτων

10/07/2020 07:16

Στο χαμηλότερο σημείο από το πρώτο τρίμηνο του 2018, υποχώρησαν οι πωλήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέσα από διαδικασίες εκποίησης σε πρώτο πλειστηριασμό, το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά και την οικειοθελή αναστολή τους από τις τράπεζες.

Μέχρι στιγμής, το 2019 καταγράφεται ως η καλύτερη χρονιά για τις τράπεζες, σε ότι αφορά τις προσπάθειές τους για εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Το ποσοστό επιτυχίας των εκποιήσεων ανήλθε το 2019 στο ψηλότερο σημείο, φτάνοντας στο 10,1% αφού από σύνολο 3120 ειδοποιήσεων για εκποιήσεις που αποστάληκαν σε δανειολήπτες, σημειώθηκαν 316 επιτυχημένοι πρώτοι πλειστηριασμοί.

Οι εκποιήσεις ανέβασαν ρυθμούς μετά την τροποποίηση του πλαισίου εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας μέσω νομοσχεδίων που πέρασαν από τη βουλή τον Ιούλιο του 2018, ώστε να παρέχονται περισσότερα εργαλεία στις τράπεζες προς επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης.

Οι ρυθμίσεις οδήγησαν σε κορύφωση των εκποιήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2019, εν μέσω νέων συζητήσεων στη βουλή, για χαλάρωση του πλαισίου εκποιήσεων. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώθηκε το ψηλότερο ποσοστό επιτυχημένων εκποιήσεων, που έφτασε στο 16,6% ενώ, το τελευταίο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εκποιήσεων (103) από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Δεν έδωσαν ώθηση οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις

Από τα τέλη του 2019 οι εκποιήσεις μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά, μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων ηλεκτρονικών εκποιήσεων, στοιχείο που δεν φαίνεται να βοήθησε τις τράπεζες να ολοκληρώσουν περισσότερες εκποιήσεις.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς μόλις 34 εκποιήσεις μετά από πρώτο πλειστηριασμό, ενώ είχαν αποσταλεί 767 ειδοποιήσεις για εκποίηση σε ενυπόθηκους οφειλέτες. Το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας για το πρώτο τρίμηνο του 2020 περιορίστηκε στο 4,4%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που παρουσιάζονταν πριν την αλλαγή του 2018 προς αυστηρότερο πλαίσιο.

Ως γνωστό τον Μάρτιου 2020 ο σύνδεσμος τραπεζών ανακοίνωση την αναστολή των εκποιήσεων που θα ισχύει μέχρι τέλος Αυγούστου.

Το 2018 το ποσοστό επιτυχίας των εκποιήσεων είχε διαμορφωθεί στο 5% αφού εκποιήθηκαν 203 ακίνητα σε σχέση με 4.038 ειδοποιήσεις για πλειστηριασμούς και το 2017 στο 4,6% με 121 εκποιήσεις έναντι με 2.625 ειδοποιήσεων. Οι εκποιήσεις που επιτυγχάνονται εντός ενός συγκεκριμένου τριμήνου ωστόσο, δεν αντιστοιχούν στις ειδοποιήσεις που αποστάληκαν το ίδιο τρίμηνο.

Από το σύνολο των 12.506 επιστολών για εκποιήσεις που απέστειλαν οι τράπεζες από το 2015 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, μόνο 694 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,5%.

Από τις 694 εκποιήσεις που έγιναν την τελευταία πενταετία, μόνο πέντε περιπτώσεις σχετίζονται με πρώτη κατοικία ενώ, τα πωληθέντα ακίνητα είναι κυρίως αγροτεμάχια και χωράφια, κατοικίες και διαμερίσματα έτοιμα ή υπό ανέγερση, οικόπεδα και εμπορικά ακίνητα.

Συσσωρεύουν ακίνητα οι τράπεζες

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΚΤ, ο αριθμός των ακινήτων που αγοράζονται από τις τράπεζες μετά τις διαδικασίες πλειστηριασμού, συνεχίζει να είναι πολλαπλάσιος των επιτυχημένων εκποιήσεων, με αποτέλεσμα τα τραπεζικά ιδρύματα να συσσωρεύουν ακίνητα, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ότι τα προηγούμενα τρίμηνα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι τράπεζες αγόρασαν 115 ακίνητα , έναντι 203 το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το 2019 οι τράπεζες αγόρασαν συνολικά 789 ακίνητα, σε σχέση με 363 το 2018.

Η πορεία των εκποιήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ενδεχομένως να επηρεάστηκε σε κάποιο βαθμό από το ξέσπασμα της πανδημίας γύρω στα μέσα Μαρτίου, παράγοντας του οποίου η επίδραση ενδεχομένως να διαφανεί ακόμα περισσότερο στα στοιχεία του επόμενου τριμήνου.

Επίδραση στα στοιχεία που θα παρουσιαστούν τα επόμενα τρίμηνα, αναμένεται να έχει και η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να απορρίψει αναφορά της νομοθεσίας που ψήφισε το καλοκαίρι του 2019 η βουλή, επιφέροντας αλλαγές στη διαδικασία εκποιήσεων, ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις των τραπεζών προς τους δανειολήπτες.

Στο μεταξύ, με βάση τη δέσμευση του διοικητή της ΚΤ ενώπιον της βουλής, αναμένεται η ετοιμασία μηχανισμού αντιμετώπισης παραπόνων σε ότι αφορά τις εκποιήσεις, θέμα για το οποίο η ΚΤ βρισκόταν σε διαβούλευση με την ΕΚΤ.

Της Μαρίας Χαμπή