You are here

Οι δικαστές κρίνουν τον νόμο ΔΗΚΟ για εκποιήσεις

09/08/2019 06:57

Καταχωρούνται σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο οι αναφορές του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη σε σχέση με τους τρείς νόμους που ψήφισε πρόσφατα η ολομέλεια της βουλής και οι οποίες αφορούν στις εκποιήσεις, στην τρίμηνη αναστολή τους και στις καταχρηστικές ρήτρες. 

Η νομική υπηρεσία έκρινε πριν λίγες μέρες ότι οι εν λόγω νόμοι δεν έχουν απαλλαγεί συνταγματικών κωλυμάτων και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποφάσισε την αναφορά τους στο ανώτατο δικαστήριο.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε στη StockWatch ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του στον ίδιο, άναψε το πράσινο φως, όπως η νομική υπηρεσία προχωρήσει σε αναφορά και των τριών επίμαχων νόμων στο ανώτατο για να αποφανθούν οι δικαστές κατά πόσο πρόνοιες των εν λόγω νόμων παραβιάζουν τις αρχές του Συντάγματος.

Η νομική υπηρεσία, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, έχει εντοπίσει πρόνοιες και στους τρείς νόμους που αντίκεινται του Συντάγματος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλη οδός από την αναφορά τους στο ανώτατο.

Η εξέλιξη αυτή, αφήνει στον αέρα τον περιβόητο νόμο του ΔΗΚΟ, που ψήφισε κατά πλειοψηφία η ολομέλεια της βουλής την περασμένη Παρασκευή και με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ.

Η νομοθεσία που εγκρίθηκε για τις εκποιήσεις παρείχε δικαίωμα παρέμβασης του χρηματοοικονομικού επιτρόπου σε περίπτωση που δανειολήπτης προσέφευγε κοντά του, καθυστερώντας τη διαδικασία εκποίησης μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης του ζητήματος από τον επίτροπο.

Η αναφορά των τριών νόμων στο ανώτατο από τον γενικό εισαγγελέα με τη συναίνεση της προεδρίας, ενδέχεται να μειώσει τις αντιδράσεις των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη, εκτίμησε με δηλώσεις στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της ΚΤ.

Επιτείνει όμως την αβεβαιότητα για το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι τράπεζες, και κατ’ επέκταση, για την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στους ισολογισμούς τους.

Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν όπως οι τρείς νόμοι παραμείνουν σε ισχύ ως είχαν πριν η βουλή αποφασίσει να τους τροποποιήσει στις 12 Ιουλίου.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία, το ανώτατο θα χρειαστεί περίπου τρείς μήνες μέχρι να εξετάσει τις αναφορές του γενικού εισαγγελέα και να εκδώσει απόφαση σε σχέση με τη συνταγματικότητα ή όχι των τριών νόμων.

Εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, η ΚΤ έχοντας δεσμευτεί ενώπιον της βουλής των αντιπροσώπων, θα ετοιμάσει το δικό της μηχανισμό για να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τράπεζες ενδεχομένως να παραβιάζουν τους κανόνες του κώδικά συμπεριφοράς του εγχώριου επόπτη, σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Του Λεύκου Χρίστου