You are here

Όπλο για καταναλωτές οι αποφάσεις για καταχρηστικές ρήτρες

21/10/2020 16:17

Η οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου που να επιβεβαιώνει την απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή για καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις καταναλωτών, θα είναι μέγιστη πρακτική βοήθεια στην εκδίκαση των υποθέσεων αυτών στο δικαστήριο, τονίζει ο κυπριακός σύνδεσμος καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος εκφράζει δυσαρέσκεια και απορρίπτει αναφορά της εκπροσώπου της νομικής υπηρεσίας Θεανώς Μαυρομουστάκη στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπή εμπορίου, σύμφωνα με την οποία η κατάθεση αγωγής εναντίον των τραπεζών με βάση τη σχετική νομοθεσία, δεν οδηγεί σε πρακτικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές.

Η κ. Μαυρομουστάκη, επεσήμανε περιορισμούς στην εθνική νομοθεσία που δεν επιτρέπουν τις συλλογικές αγωγές, υποδεικνύοντας ότι μετά την έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια, δεν υπάρχουν αποζημιώσεις για τους καταναλωτές και πως ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει «να κυνηγήσει μόνος του το δίκαιο του».

Σημείωσε πως ο νόμος είναι προβληματικός και πως δεν οδηγεί σε οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές.

Ο κυπριακός σύνδεσμος καταναλωτών εκφράζει επίσης δυσαρέσκεια για τα όσα αφέθηκαν να νοηθούν σε σχέση με τις επαφές που θα έχει η νομική υπηρεσία με την Τράπεζα Κύπρου, εναντίον της οποίας έχει καταχωρηθεί υπόθεση στο δικαστήριο. Όπως αναφέρθηκε χθες, έπεται συνάντηση με την τράπεζα, καθώς φαίνεται πως έχει αποσύρει καταχρηστικές ρήτρες από τα συμβόλαιά της.

Ο σύνδεσμος καταναλωτών σημειώνει ότι αφέθηκε να νοηθεί πως εάν οι τράπεζες σήμερα δεν έχουν καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαιά τους, δυνατό να επηρεαστεί η συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης στο δικαστήριο. Σχετικές ανησυχίες εξέφρασαν χθες μέλη της επιτροπής εμπορίου.

«Και αν ακόμα σήμερα δεν υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες στις νέες συμβάσεις των τραπεζών, δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τη διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων στο Δικαστήριο εναντίον των τραπεζών» τονίζει ο σύνδεσμος καταναλωτών.

Προστίθεται, ότι σήμερα βρίσκονται σε ισχύ πολλές δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις καταναλωτών με καταχρηστικές ρήτρες, οι οποίες δεν τροποποιήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο.

 

Μ.Χ.