You are here

Οργιώδες παρασκήνιο για τον χειρισμό της λίστας Γιωρκάτζη

10/07/2020 07:10

Οργιώδες είναι το παρασκήνιο που εξελίσσεται ανάμεσα στα κόμματα, σε σχέση με τον χειρισμό της λίστας Γιωρκάτζη που παραδόθηκε εκ νέου χθες, στον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, σχεδόν 17 μήνες μετά την αρχική παραλαβή της από τη βουλή στον Απρίλιο του 2019.

Το παρασκήνιο ενισχύει την καχυποψία σχετικά με το εάν επιδιώκεται στην πράξη η πλήρης διαφάνεια γύρω από τα στοιχεία.

Τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν δεδομένα από τις τράπεζες για μη εξυπηρετούμενα ή διαγραφέντα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, επιστράφηκαν χωρίς ουσιαστικό λόγο στην Κεντρική Τράπεζα από τον πρόεδρο της βουλής σχεδόν αμέσως μετά που παρελήφθησαν.

Πριν την πρώτη συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής που ορίστηκε αυτή τη βδομάδα, άρχισαν ήδη τα πρώτα παρατράγουδα με την αποχώρηση του Γιώργου Λιλλήκα ενώ, άλλα μέλη της επιτροπής κάνουν λόγο για διαφωνίες επί του χειρισμού της επίμαχης λίστας και για καβγάδες μεταξύ των κομμάτων, πίσω από κλειστές πόρτες.

Η επιτροπή συνέρχεται σήμερα με σκοπό να ενημερωθούν τα μέλη της σχετικά με το τι έχει διαμειφθεί στο πλαίσιο της σύσκεψης αρχηγών, καθώς και για να αποφασιστεί πως θα τύχει διαχείρισης το ζήτημα.

Ο κίνδυνος να προκύψουν καθυστερήσεις που μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία είναι ορατός καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, μια από τις επιλογές που ενδεχομένως να τεθεί ενώπιον της επιτροπής, είναι να απευθυνθεί σε νομικούς συμβούλους ώστε να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να δημοσιευθεί αυτούσια η λίστα Γιωρκάτζη. Μια τέτοια διαδικασία ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνο και εν τέλει να καταλήξει σε αρνητική απάντηση.

Κρύβει παγίδες η επεξεργασία της λίστας

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για μη δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας, αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω το σκηνικό, αφού οι βουλευτές θα αναλάβουν να ελέγξουν τον εαυτό τους και να επεξεργαστούν οι ίδιοι την λίστα, γεγονός που αποτέλεσε και μια από τις αιτίες της αποχώρησης από την επιτροπή του Γ. Λιλλήκα, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο χάνεται το στοιχείο της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

Με βάση τα όσα έχουν αναφερθεί τόσο εκ μέρους του προέδρου της βουλής, όσο και εκ μέρους εκπροσώπων των κομμάτων, την απόφαση για το αν θα δημοσιευθεί η λίστα αυτούσια ή εάν θα χρειαστεί να τύχει επεξεργασίας, θα λάβει η ολομέλεια της βουλής. Ορισμένοι βουλευτές θεωρούν ότι την εν λόγω απόφαση θα πρέπει να λάβει η ad hoc επιτροπή, ενώ άλλοι, υποστηρίζουν ότι είναι πιο υγιές το θέμα να κριθεί στην ολομέλεια, όπου η εκπροσώπηση των κομμάτων είναι πιο αντιπροσωπευτική.

Σε αυτή την περίπτωση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στην ολομέλεια, εφόσον ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ακόμα και εντός κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε χθες υπέρ της θέσης «όλα στο φως» και της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι ξένος οίκος τύπου forensic θα μπορούσε με γρήγορες διαδικασίες και σε στενά χρονοδιαγράμματα, να εξετάσει τη λίστα και ζητήματα σχετικά με ΜΕΔ, χαριστικά δάνεια και διαγραφές.

Την θέση για την μελέτη και ανάλυση των στοιχείων από ομάδα ειδικών ή οίκο, εξέφρασε και ο βουλευτής του κόμματος Μάριος Μαυρίδης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να δει κανένα όνομα ατόμου που ελέγχεται στη δημοσιότητα, εκτός εάν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, επεσήμανε ότι οι όροι εντολής της επιτροπής διαλαμβάνουν ότι θα διεξέλθει και θα συζητήσει κατά πόσο, χωρίς να εξεταστεί η ορθότητα των στοιχείων, θα εισηγηθεί στην ολομέλεια να δημοσιοποιηθεί αυτούσια η λίστα, ενώ πρόσθεσε πως η επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να καλέσει σε συνεντεύξεις πρόσωπα υπό διερεύνηση ή άλλα πρόσωπα.

Ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημοσιοποιηθεί αυτούσια η λίστα καθώς, σε εισήγηση του προέδρου της βουλής προς τα κόμματα να δώσουν αυτούσια τη λίστα στη δημοσιότητα, κανένα κόμμα δεν διεκδίκησε να πάρει τη λίστα για να την δημοσιοποιήσει, όπως είπε.
  
Σημαντική βαρύτητα αναμένεται να έχει η στάση του ΔΗΚΟ ενώπιον της ολομέλειας. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας είχε ζητηθεί από βουλευτές όπως εξαιρεθεί από τη διαδικασία εξέτασης του θέματος, λόγω σύγκρουσης συμφέροντος, ειδικότερα λόγω της καταγγελίας στην οποία είχε προβεί παλαιότερα εναντίον της τέως διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για διαρροή στοιχείων για τα κόκκινα δάνεια βουλευτών.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ υποστηρίζεται ότι η λίστα πρέπει να τύχει σωστής επεξεργασίας ώστε να μπορέσει η αρμόδια επιτροπή να εκπληρώσει τον ρόλο της και ότι η δημοσιοποίηση της ως έχει, θα ρίξει τα βλέμματα λανθασμένα σε κάτι, αφήνοντας την ουσία να χαθεί, ενώ γίνεται λόγος για λαϊκισμό και δημαγωγία σε ότι αφορά την δημοσιοποίηση των στοιχείων ως έχουν.

Σε ότι αφορά την διενέργεια της επεξεργασίας από τους ίδιους τους βουλευτές και κατά πόσο αυτή μπορεί να θεωρηθεί ορθή ή κατάλληλη διαδικασία, πηγές της ΕΔΕΚ αναφέρουν στη StockWatch ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το  πόσο σωστά θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που παραχωρείται στην επιτροπή και ότι θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε χθες ότι το Κίνημα θα συνεχίσει να συμμετέχει στην επιτροπή επειδή θεωρεί ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της λίστας Γιωρκάτζη, προσθέτοντας ότι η στάση του κόμματος θα κριθεί από τις εξελίξεις.

Πέραν των όσων δηλώνουν επισήμως τα κόμματα, πληροφορίες που διαρρέουν φέρουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύης να υποστηρίζουν την επεξεργασία της λίστα πριν την δημοσιοποίησή της, σε αντίθεση με ΔΗΣΥ, Οικολόγους, ΕΛΑΜ και Άννα Θεολόγου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διαφοροποίησης βουλευτών από τα κόμματά τους.

Ανοικτού τέλους η πλήρης διερεύνηση ευνοϊκής μεταχείρισης ΠΕΠ

Παρά τον καθορισμό στενών χρονοδιαγραμμάτων για την παρουσίαση πορίσματος για τη λίστα Γιωρκάτζη στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής στις 31 Ιουλίου, η πλήρης διερεύνηση άλλων, σχετικών και ίσως πιο σημαντικών στοιχείων, παραμένει ανοικτού τέλους, χωρίς σαφή ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι σε αυτά τα στοιχεία ενδεχομένως να εντοπιστεί μεγάλη εύνοια και ενδεχόμενη διαπλοκή, προσθέτοντας ότι η λίστα είναι μια μικρή πτυχή του ζητήματος. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία ότι αυτό το θέμα «θα ταφεί», κατά την έκφρασή του.

Της Μαρίας Χαμπή