You are here

Ούτε σήμερα άσπρος καπνός για εκποιήσεις

11/07/2019 18:46

Η σύσκεψη αρχηγών δεν κατέληξε ούτε σήμερα σε οριστική απόφαση για το πώς θα τύχουν χειρισμού κατά την αυριανή τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής, οι δύο προτάσεις νόμου που αφορούν στο πλαίσιο εκποιήσεων.

Τη πρώτη πρόταση με την οποία αναθεωρείται η διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου συνυπογράφουν τα κόμματα ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία, Αλληλεγγύη.

 Η πρόταση μεταξύ άλλων, προβλέπει την υποχρέωση των δικαστηρίων να προβαίνουν σε έλεγχο κατά πόσο οι τράπεζες προέβησαν στις ενέργειες που προνοούνται από οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση δανείων πριν προχωρήσουν σε εκποίηση, επιφέρει αλλαγές στα θέματα έκδοσης απαγορευτικού δικαστικού διατάγματος για επικείμενο πλειστηριασμό και επεκτείνει την προθεσμία εξόφλησης οφειλόμενων ποσών από 30 σε 45 μέρες από την επίδοση ειδοποίησης.

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και προβλέπει προσωρινή αναστολή της έναρξης ή και συνέχισης διαδικασιών εκποίησης ακινήτων που αποτελούν κύρια κατοικία στο πλαίσιο δανείου προς οφειλέτη ο οποίος είναι δυνητικά επιλέξιμος για ένταξη στο σχέδιο «Εστία».

Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων πραγματοποίησαν σήμερα νέα σύσκεψη στη βουλή, κατά την οποία ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κοινή συνισταμένη.

Με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, ενώπιον της ολομέλειας θα τεθούν και οι δύο προτάσεις νόμου με την ολομέλεια να αναμένεται ότι θα κληθεί να τοποθετηθεί επί της αναβολής της ψήφισής τους.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται να κρίνει και την τελική έκβαση, αναλόγως του αν η τοποθέτηση θα γίνει ταυτόχρονα ή ξεχωριστά για τις δύο προτάσεις που έχουν ωστόσο, κοινή έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία, με τη στήριξη ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, φαίνεται να τάσσεται υπέρ της αναβολής της ψηφοφορίας επί της κοινής πρότασης νόμου ΔΗΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης.

Αντίθετα, έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση Σιζόπουλου για αναστολή των εκποιήσεων για περιπτώσεις δανειοληπτών δυνητικά επιλέξιμων για το σχέδιο Εστία, πρόταση που ενδέχεται να τύχει ευρύτερης στήριξης από τα κόμματα.

Της Μαρίας Χαμπή