You are here

Πανικός στην ΚΕΔΙΠΕΣ για τα ονόματα αγοραστών ακινήτων

09/05/2019 06:49

Πανικός φαίνεται να έχει καταβάλει τους ιθύνοντες στη διάδοχο οντότητα του Συνεργατισμού, Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), καθώς σπεύδουν να περισώσουν ότι μπορούν ώστε να μην διαρρεύσουν τα στοιχεία των αγοραστών ακινήτων της πρώην ΣΚΤ.

Σε επιστολή προς την επιτροπή ελέγχου, με ημερομηνία 7/5/2019, ο φορέας απευθύνει έκκληση όπως η πληροφόρηση η οποία στάλθηκε στη βουλή επιστραφεί, καθώς επίσης και να καταστραφούν οποιαδήποτε αντίγραφα του επίμαχου εγγράφου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της ΚΕΔΙΠΕΣ αναφέρεται ότι «με την παρούσα παρακαλούμε όπως η πληροφόρηση η οποία σας στάλθηκε σε έντυπη μορφή στην οποία φαίνονται τα στοιχεία των αγοραστών, μας επιστραφεί και όπως οποιαδήποτε αντίγραφα έχουν δημιουργηθεί από εσάς είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή καταστραφούν ή/και διαγραφούν πάραυτα».

Η ΚΕΔΙΠΕΣ σημειώνει την πρόθεσή της να αποστείλει εκ νέου τη σχετική πληροφόρηση χωρίς τα στοιχεία των αγοραστών, ζητώντας εντούτοις όπως το έγγραφο διαβαθμιστεί ως εμπιστευτικό.

Το αρχικό έγγραφο με τα στοιχεία, που στάλθηκε στη βουλή, είχε διαβαθμιστεί ως άκρως απόρρητο και έφερε σαφείς και συνεχείς υποδείξεις αναφορικά με την υποχρέωση διατήρησης της εμπιστευτικότητας των στοιχείων, καθώς και σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για οποιοδήποτε προβεί σε παραβίαση της εμπιστευτικότητας.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν παραλείπει να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις στην τελευταία επιστολή της στην οποία υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων ότι απαγορεύεται η αποκάλυψη των στοιχείων.

Πάντως, οι εκπρόσωποι κομμάτων μιλώντας στη StockWatch, τοποθετήθηκαν υπέρ της διαφάνειας σε ότι αφορά τα στοιχεία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με τις διαδικασίες πώλησης των ακινήτων του Συνεργατισμού.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα οι βουλευτές έχασαν δύο φορές την ευκαιρία να προβούν σε σχετικές συζητήσεις και να ζητήσουν ενημέρωση, μετά την αναβολή θεμάτων της επιτροπής εμπορίου και της επιτροπής ελέγχου, λόγω μη απαρτίας.

Παρά το ότι κόμματα απαιτούσαν άμεση ενημέρωση και συζήτηση του θέματος των πωλήσεων ακινήτων του Συνεργατισμού, οι όποιες συζητήσεις μετατίθενται πλέον μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο που έχει σταλεί στη βουλή, από την πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 2018, τα ακίνητα υπό τη διαχείριση της ΚΕΔΙΠΕΣ που έχουν πωληθεί, φτάνουν στα 314.

Της Μαρίας Χαμπή