You are here

Παραπέμπουν στον SSM για διευθετήσεις κατόχων αξιογράφων

13/02/2019 12:28

Η Κεντρική Τράπεζα παρέπεμψε τα μέλη της επιτροπής θεσμών στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό σε ότι αφορά τα αποτελέσματα υπό εξέλιξη έρευνας σε σχέση με το πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης που ακολουθήθηκε για την εξώδικη διευθέτηση υποθέσεων κατόχων αξιογράφων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΤ Στέλιο Γιωργάκη, η ΚΤ που συμμετέχει στον SSM εξετάζει την επάρκεια της εταιρικής διακυβέρνησης και τους εσωτερικούς κανόνες που ακολουθούνται για τη δίκαιη αντιμετώπιση των πελατών της κάθε τράπεζας, αλλά δεν μπορεί να αντιστρέψει αποφάσεις της τράπεζας εάν ήταν λανθασμένες.

Επεσήμανε ότι η διαδικασία των εξώδικων ρυθμίσεων εξεταζόταν πριν την δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με την διευθέτηση της οποίας έτυχαν συγγενικά πρόσωπα του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου ενώ, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία για τις εν λόγω υποθέσεις.

«Το κοιτάζαμε χωρίς να είναι γνωστές οι υποθέσεις, είχε ζητηθεί αξιολόγηση του πλαισίου που ακολουθήθηκε, τώρα συμπληρωματικά εξετάζεται το θέμα σε σχέση με τις συγκεκριμένες υποθέσεις» είπε ο κ. Γιωργάκης αναφέροντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη» από τον SSM.

Σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα ευρήματα θα μπορούν να ζητηθούν από τον SSM.

Απορρίπτει τα περί «ειδικής μεταχείρισης» η Τρ. Κύπρου

Απορρίπτοντας τις αναφορές περί ιδιαίτερης, χαριστικής μεταχείρισης, ο εκπρόσωπος της Τρ. Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης, είπε ότι υπάρχουν διαδικασίες που τηρούνται και πως δεν υπάρχει βάση για να θεωρηθεί ότι έγινε κάτι μεμπτό.

«Εάν υπήρχαν προνομιακοί χειρισμοί ορισμένων πελατών, αυτό αποτελεί παρελθόν προ πολλών ετών, ειδική μεταχείριση δεν υπάρχει» υπέδειξε.

Σε ότι αφορά τον έλεγχο εκ μέρους του SSM σημείωσε ότι οι επόπτες διενεργούν ελέγχους σε συνεχή βάση και για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν γίνεται συγκεκριμένα έλεγχος για τις εξώδικες ρυθμίσεις

«Είναι τόσο ευρύ το φάσμα των ελέγχων που είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί να έγινε κάτι τέτοιο και να μην πέρασε στην αντίληψη του επόπτη» είπε.

Απαντώντας στην βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία αναφέρθηκε σε ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με τις υπό αναφορά ρυθμίσεις, ιδιαίτερα μετά την αθώωση του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Τρ. Κύπρου Γιώργου Ηλιάδη είπε ότι «η τράπεζα δεν είχε κανένα κίνητρο να εμπλακεί σε θέματα που αφορούν δίκες ατόμων που δεν βρίσκονται πλέον στην τράπεζα, μάλλον το αντίθετο».

Αναμένουν απαντήσεις για ΠΕΠ

Σε ότι αφορά τις διευθετήσεις υποθέσεων με αξιόγραφα, ο κ. Περσιάνης ανέφερε ότι η τράπεζα δημιούργησε ένα πακέτο τριών επιλογών για τη διευθέτηση δανείων έναντι αξιογράφων.

«Το θεωρούμε επιτυχημένο καθώς αξιοποιήθηκε από 1145 πελάτες» είπε. Σημείωσε ότι οι εν λόγω διευθετήσεις αφορούσαν υποθέσεις δανείων ενώ, άλλες 330 διευθετήσεις έγιναν για υποθέσεις αξιογράφων που δεν είχαν σχέση με δάνεια. Δύο εξ αυτών αφορούν τις γνωστές υποθέσεις συγγενών του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η επιτροπή θεσμών ζήτησε και αναμένει στοιχεία αναφορικά με το κατά πόσο περιλαμβάνονται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα στις υπόλοιπες 328 διευθετήσεις.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας σημείωσε ότι ενώπιον της υπηρεσίας τέθηκαν αρκετές υποθέσεις αξιογράφων με αξιώσεις εναντίον τραπεζικών ιδρυμάτων, της Κεντρικής Τράπεζας και της κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι αρκετές εκ των υποθέσεων δεν έχουν νομική βάση κατά της κυπριακής Δημοκρατίας ενώ, γύρω στις 20 υποθέσεις έχουν αποσυρθεί.

Σε αυτές που έχουν αποσυρθεί, δεν εντοπίζεται άλλη περίπτωση πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, εκτός από τη γνωστή υπόθεση, πρόσθεσε.

Επιστολή Χούρικαν σε κατόχους αξιογράφων για εξώδικες ρυθμίσεις

Έτοιμη να εξετάσει πρόσθετες υποθέσεις κατά περίπτωση, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να διευθετηθεί εξώδικη ρύθμιση για κατόχους αξιογράφων που εκπροσωπούνται από το σύνδεσμο κατόχων αξιογράφων, φαίνεται να είναι η Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Φοίβο Μαυροβουνιώτη, ο σύνδεσμος έλαβε πριν από δύο μέρες επιστολή εκ μέρους του CEO της Τρ. Κύπρου Τζον Χούρικαν επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να δει και τις δικές τους υποθέσεις.

«Η επιστολή Χούρικαν επαναλαμβάνει την πάγια θέση της τράπεζας» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης, με τον σύνδεσμο να διαψεύδει ότι αυτή ήταν η πάγια θέση της τράπεζας.

Όπως αναφέρθηκε μέχρι στιγμής η αντιμετώπιση που είχαν δεν ήταν ανάλογη, καθώς παραπέμπονταν στα δικαστήρια.

Η εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή μιλώντας κατά τη συνεδρίαση, είπε ότι εξώδικες ρυθμίσεις υποθέσεων γίνονται από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα σε καθημερινή βάση για ανθρωπιστικούς λόγους ή λόγω έλλειψης νομικής υπεράσπισης. Επεσήμανε ότι το υπό εξέταση ζήτημα αφορά μόνο ένα εκ των μελών του συνδέσμου. Πρόσθεσε ότι «δεν μας αφορούν οι σχέσεις των τραπεζών με τους πελάτες τους, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας».

Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου σημειώνοντας ότι αυτό που πρέπει να εξεταστεί, είναι η μεθοδολογία και οι κανόνες που ακολουθήθηκαν σε κάθε μία από τις περιπτώσεις εξώδικων ρυθμίσεων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, βουλευτές έστειλαν το μήνυμα ότι θα αναμένεται να προωθηθούν εξώδικες διευθετήσεις και για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν και πως θα παρακολουθείται η πρόοδός τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου σημείωσε πως αυτό που ενδιαφέρει την επιτροπή είναι η τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας.

Η κ. Χαραλαμπίδου υπέδειξε ότι εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με το γιατί η τράπεζα επέλεξε να ικανοποιήσει αιτήματα προς κάποιους που θα έπρεπε να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με άλλους.

Ο εισηγητής του θέματος πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι δεν έχει πειστεί για την εφαρμογή της ισονομίας μεταξύ των πολιτών στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Της Μαρίας Χαμπή