You are here

Παράταση ενός έτους σε φορολογικά κίνητρα για αναδιαρθρώσεις

03/12/2020 19:04

Παράταση ενός έτους στα φορολογικά κίνητρα που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για προώθηση του εργαλείου της αναδιάρθρωσης δανείων, ψήφισε η βουλή.

Η ολομέλεια ενέκρινε επτά σχετικές προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ, για την παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 της φορολογικής ελάφρυνσης σε σχέση με τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, τα τέλη χαρτοσήμων και τα τέλη μεταβίβασης που καταβάλλονται στο κτηματολόγιο.

Η παράταση δόθηκε με σκοπό την ενίσχυση και προώθηση αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων προς στήριξη των δανειοληπτών.

Σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε αρχικά το 2015 με ισχύ για δύο χρόνια. Η ρύθμιση επεκτάθηκε για άλλα δύο χρόνια το 2017 και για μια ακόμα χρονιά το 2019, με αποτέλεσμα να λήγει στα τέλη του 2020.

Τα κίνητρα προβλέπονταν αρχικά μόνο για περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων δανείων που αφορούσαν μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας από το δανειολήπτη στο δανειστή. Το 2018, η ρύθμιση διευρύνθηκε καλύπτοντας περιπτώσεις πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας σε τρίτα πρόσωπα και εταιρείες εάν το προϊόν της πώλησης διατίθεται για μείωση ή εξόφληση δανείων.

Το 2019, η ρύθμιση διευρύνθηκε μέσω προτάσεων νόμου εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ, ώστε οι φοροελαφρύνσεις να αφορούν και περιπτώσεις μεταβιβάσεων από φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα συνδεδεμένα με το δανειολήπτη, όταν γίνεται μεταβίβαση και διάθεση ακίνητης περιουσίας προς τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης. Οι προτάσεις νόμου είχαν τύχει ευρείας στήριξης  στην ολομέλεια.

Βάσει της νομοθεσίας, οι εν λόγω ελαφρύνσεις, καλύπτουν δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

 

Της Μαρίας Χαμπή