You are here

Παράταση για αστικές αγωγές συνεργατισμού εν μέσω αντιπαραθέσεων

08/04/2021 18:42

Μετά από μια μακρά και έντονη συζήτηση και αλληλοεπίρριψη ευθυνών ανάμεσα στα κόμματα για την κατάρρευση του συνεργατισμού, η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα παράταση του χρόνου παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων για υποθέσεις που προκύπτουν από την κατάρρευση του συνεργατισμού.

Η συνεδρία σημαδεύτηκε από τις έντονες τοποθετήσεις και πυρά που αντάλλαξαν τα κόμματα για το πώς οδηγήθηκε ο συνεργατισμός σε κατάρρευση.

Ο εισηγητής της πρότασης γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τον ΔΗΣΥ όπως τα δύο κόμματα από κοινού ετοιμάσουν αύριο ανακοίνωση, με την οποία να καλούν τον γενικό εισαγγελέα να διατάξει έρευνα σε σχέση με τους κατονομαζόμενους στο πόρισμα για το συνεργατισμό, Χάρη Γεωργιάδη, Νικόλα Χατζηγιάνη και Γιάννη Σταυρινίδη.

Η πρόκληση διατυπώθηκε μετά την αναφορά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ονούφριου Κουλλά, ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της διερεύνησης των πάντων και της απόλυτης διαφάνειας και ότι θέλει όσοι ευθύνονται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να καταδικαστούν.

«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε οποιαδήποτε διακήρυξη για όσους ευθύνονται για πολλές καταστροφές σε αυτό τον τόπο, αλλά όχι να μετατρέπουμε σε λαϊκό δικαστήριο τη βουλή και τα κόμματά», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

Η πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή προβλέπει συγκεκριμένα, αναστολή της παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, φυσικού ή νομικού, ως προς απαιτήσεις προκύπτουσες από την κατάρρευση του συνεργατισμού και όχι μόνο εναντίον συγκεκριμένων κατονομαζόμενων στο σχετικό πόρισμα προσώπων.

Η πρόταση κρίθηκε αναγκαία ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος καταχώρισης αγωγών εναντίον των υπευθύνων της κατάρρευσης του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος.

Το τελικό κείμενο της πρότασης διαμορφώθηκε μετά από επισήμανση εκπροσώπου της νομικής υπηρεσίας σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ότι ενδεχομένως να πλήττεται η κατοχυρωμένη στο άρθρο 28 του συντάγματος αρχή της ισότητας, αφού αρχικά προβλεπόταν αναστολή της παραγραφής, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που κατονομάζονται στο πόρισμα, αποκλείοντας εκ προοιμίου το δικαίωμα καταχώρισης αγωγής εναντίον άλλων υπευθύνων που δεν κατονομάζονται στο σχετικό πόρισμα, αλλά που ενδέχεται στην πορεία να διαφανεί ότι υπέχουν ανάλογη αστική ευθύνη.

Σημειώνεται ότι ήδη στη βάση γενικής διάταξης παρέχεται το δικαίωμα καταχώρισης σχετικών αγωγών εναντίον των υπευθύνων για την κατάρρευση του συνεργατισμού μέχρι και την 31η Ιουνίου 2021. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι θα συμπληρωθεί το χρονικό διάστημα για να συμπληρώνεται το ένα έτος που προβλέπει η πρόταση νόμου.

Αντιπαραθέσεις σε ψηλούς τόνους

Κατά την έναρξη τησ συζήτησης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε, ότι μετά το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του συνεργατισμού εγείρονται θέματα πολιτική τάξης και πολιτικής ευθιξίας. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα για την απόδοση ευθυνών είτε αστικών, είτε ποινικών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το πόρισμα Αρέστη διαπιστώνει μεταξύ άλλων εξόφθαλμη αμέλεια, κακοδιαχείριση, λάθη, παραβίαση καθηκόντων και βαρύτατες ευθύνες του τότε υπουργού Οικονομικών για κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σημείωσε ότι η κυπrιακή Δημοκρατία είναι η μόνη που μπορεί να καταχωρήσει αγωγή εναντίον του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης ενός ακόμα σκανδάλου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση που δεν θέλει και δεν θα επιτρέψει αστικές ευθύνες, προσπαθεί να υποσκάψει το πόρισμα Αρέστη. Επέκρινε επίσης και μέλη της Βουλής, αναφέροντας ότι κάποιοι την έβαλαν την υπογραφή τους στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του Συνεργατισμού.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι αυτοί που ευθύνονται σύμφωνα με το πόρισμα Αρέστη, είναι οι ίδιοι που απέκλεισαν ουσιαστικούς ανταγωνιστές της τράπεζας που πήρε στο πιάτο αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείου του λαού.

Ο βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι τρία χρόνια μετά το πόρισμα δεν υπήρξε καμιά διόρθωση στο οικονομικό κόστος που πλήρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια, λάθη, σκοπιμότητα και συμφέροντα όσων πλούτιζαν παράνομα και παρασιτικά από τον Συνεργατισμό για πολλά χρόνια. Ανέφερε επίσης ότι διαχρονικά ο ρόλος των κομμάτων ήταν καταστροφικός για τον συνεργατισμό.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου σημείωσε ότι το πόρισμα αποδίδει ευθύνες σε τέσσερα κόμματα και όχι μόνο στην κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει με την καταχώρηση αγωγών κατά των υπευθύνων και διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχει τρόπος να υποχρεωθεί να το πράξει. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι η κοινοβυλευτική Επιτροπή Ελέγχου ενέγραψε μετά από δύο χρόνια το θέμα του πορίσματος γιατί ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας, είχε δώσει σαφείς οδηγίες να προχωρήσει η λήψη δικαστικών μέτρων και γι αυτό υπήρξε αναμονή. Κατά την παρέμβασή του ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ έχει τα πρωτεία για τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα του τόπου όπως το χρηματιστήριο, το κούρεμα και η κατάρρευση του συνεργατισμού.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης επιχείρησε να αντικρούσει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ο οποίος ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα δεχτεί την ευθύνη του Συνεργατισμού αν δεχτεί το ΑΚΕΛ την ευθύνη για τον θάνατο 13 νέων στο Μαρί. Υποστήριξε ότι δύο από τα τρία μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για τον συνεργατισμό θα έπρεπε να είχαν αρνηθεί να αναλάβουν τη θέση. Επεσήμανε ότι το πόρισμα αναδεικνύει ότι για πολλά χρόνια ο Συνεργατισμός ήταν αμπελοχώραφο των κομμάτων. «Ήταν μια αγνή ιδέα αλλά με την πάροδο του χρόνου έγινε η εστία της μεγαλύτερης διαπλοκής στον τόπο και κατέληξε το 70% του χαρτοφυλακίου να είναι ΜΕΔ» είπε. Τόνισε παράλληλα, ότι το πλαίσιο της ΕΕ γινόταν ολοένα πιο αυστηρό για τις τράπεζες.

Απαντώντας σε επικρίσεις για τη συμφωνία με την Altamira είπε ότι η εταιρεία απλώς κάνει διαχείριση του χαρτοφυλακίου και πως έχει ανακτηθεί μέχρι στιγμής €0,5 δισ. ΜΕΔ.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι θα δεχτεί οποιοδήποτε πόρισμα για τον συνεργατισμό, σήμερα ανακάλυψαν ότι δύο από τα τρία μέλη δεν θα έπρεπε να αποδεχτούν τον διορισμό. Σηείωσε επίσης ότι τα προβλήματα του συνεργατισμού πριν από το 2013 συνοψίζονταν σε €70 εκατ. και πως όταν ανακεφαλαιοποιήθηκε το 2013, ο συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια κατάφεραν να τον διαλύσουν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι αν δινόταν €1,5 δισ. στον συνεργατισμό και έπαιρνε το κράτος ΜΕΔ €3,5 δισ. για να τα διαχειριστεί, όπως εισηγήθηκε η ΕΔΕΚ, δεν θα κατέρρεε ο συνεργατισμός και δεν θα γίνονταν εκποιήσεις.

Της Μαρίας Χαμπή