You are here

Παρέμβαση βουλής για νέο χαράτσι τραπεζών

11/11/2019 14:26

Επιστολή προς το σύνδεσμο τραπεζών με την οποία θα τον καλούν να μελετήσει ξανά τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες, θα αποστείλουν οι βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνεδρίας της επιτροπής, ο πρόεδρος της Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι εισήγηση είναι οι τράπεζες αντί να επιβάλλουν χαράτσι στην προσπάθεια τους να ωθήσουν τους πελάτες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τις συναλλαγές τους, να δώσουν κίνητρα.

«Να δώσουν κίνητρα σε όσους χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τις συναλλαγές τους», είπε.

Ο κ. Βότσης σημείωσε επίσης ότι «οι τράπεζες που έχουν ωφεληθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα ώστε να επιβιώσουν και να μην συμπαρασύρουν ξανά την κυπριακή οικονομία σε καταστάσεις προ του 2013, ήρθε η ώρα να ανταποδώσουν στους πολίτες και πελάτες τους αυτά όλα που έχουν επωφεληθεί και όχι να τους κυνηγούν. Ιδιαίτερα τους συνταξιούχους και ευάλωτους που θα έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία».

Πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες θα έχουν όφελος από τη χρήση της τεχνολογίας διότι θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία, το προσωπικό και το κόστος τους» και σημείωσε ότι οι βουλευτές μέλη της επιτροπής θα αναμένουν την απάντηση των τραπεζών.

Επιπλέον, είπε, θα αποστείλουν επιστολή και προς το υπουργείο οικονομικών το οποίο μπορεί να παρέμβει όπως προνοείται μέσα από σχετική νομοθεσία.

Υπενθύμισε ότι το θέμα των νέων χρεώσεων που άρχισαν να επιβάλλουν οι τράπεζες συζητείται και στην επιτροπή θεσμών της βουλής.

«Ο στόχος είναι οι επιστολές να φύγουν σήμερα και θα αναμένουμε εντός της εβδομάδας το αργότερο να δούμε την απάντηση των τραπεζών και  αναλόγως ο κάθε ένας θα κρίνει πως προχωρά», ανέφερε. 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «ο κύριος αποδέκτης πρέπει να είναι η κυβέρνηση». 

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ο υπουργός οικονομικών «τηρεί σιγή ιχθύος». Από την Τετάρτη, πρόσθεσε, έχει αποκαλυφθεί ότι μπορεί με διάταγμα να καθορίσει τις χρεώσεις των τραπεζών για τους ευάλωτους καταναλωτές. Με έρευνα και μετά από τεκμηρίωση από την Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε, «μπορεί να εκδώσει διάταγμα για όλους τους καταθέτες και για όλους τους καταναλωτές των τραπεζών».

Ούτε το ένα κάνει, ούτε το άλλο, και το χειρότερο, είπε, «δεν σχολιάζει αυτό το εύρημα της έρευνας της επιτροπής θεσμών της βουλής από την περασμένη Τετάρτη». «Δεν έχει ανακοινώσει τίποτα και δεν έχει δηλώσει τίποτα. Ίσως να σκέφτεται την αναχώρησή του και να μαζεύει τα χαρτιά του από το υπουργείο οικονομικών αλλά πριν να αναχωρήσει θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και γι ' αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την συμφωνία του ότι «θα πρέπει να υπάρχει πίεση και προς τις τράπεζες, αλλά η κύρια πίεση πρέπει να είναι προς την κυβέρνηση η οποία έχει τη δύναμη με διάταγμα να εξαναγκάσει τις τράπεζες να αλλάξουν αυτή την ληστρική στάση τους στο θέμα των χρεώσεων». 

Της Ηρώς Ευθυμίου