You are here

Πέπλο σιωπής για πωλήσεις φιλέτων σε κομματικούς

08/05/2019 07:29

Πέπλο σιωπής φαίνεται να καλύπτει τα στοιχεία γύρω από τις πωλήσεις ακινήτων του Συνεργατισμού καθώς η μια μετά την άλλη, οι συνεδριάσεις επιτροπών της βουλής που θα ασχολούνταν με το εν λόγω ζήτημα έχουν αναβληθεί.

Κόμματα διακηρύττουν ότι επιθυμούν να επικρατήσει διαφάνεια σε σχέση με τα στοιχεία για τις πωλήσεις, τα οποία όμως μένουν καλοκλειδωμένα στα συρτάρια τους, με επίκληση της «άκρως απόρρητης» διαβάθμισης τους από την ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των αγοραστών.

Μετά την αναβολή της χθεσινής συζήτησης στην επιτροπή εμπορίου, της πρότασης νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, η οποία αφορά στον περιορισμό του δικαιώματος αποξένωσης ακινήτων που ανήκαν στον Συνεργατισμό, λίγο αργότερα αναβλήθηκε και η συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου που είχε προγραμματιστεί εκτάκτως για σήμερα Τετάρτη.

Οι βουλευτές θα εξέταζαν το θέμα της δέσμευσης της κυβέρνησης να παραχωρήσει ακίνητα τα οποία ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε δήμους και κοινότητες, καθώς και της ενέργειας της ΚΕΔΙΠΕΣ να προχωρήσει σε πώληση αριθμού τέτοιων ακινήτων μέσω πλειστηριασμού, που ενέγραψε το ΑΚΕΛ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αν και βουλευτές αποδίδουν και στις δύο περιπτώσεις την αναβολή των συνεδριάσεων σε έλλειψη απαρτίας, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ενόψει εκλογών αποφεύγεται η συζήτηση για το καυτό θέμα των πωλήσεων ακινήτων του Συνεργατισμού, που με βάση τις πληροφορίες που διαρρέουν, αγγίζει και τα ίδια τα κόμματα.

Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με την πώληση ακινήτων του Συνεργατισμού, μετά την παράδοση σχετικών στοιχείων στην επιτροπή ελέγχου, φαίνεται να πέφτουν στο κενό καθώς οι συζητήσεις μετατίθενται πλέον μετά τις ευρωεκλογές.

Η αναβολή και των δύο συναφών συνεδριάσεων της επιτροπής εμπορίου και της επιτροπής ελέγχου, δεν φαίνεται εξάλλου να είναι άσχετη ως προς την επιστολή που έλαβε χθες η επιτροπή ελέγχου από την ΚΕΔΙΠΕΣ, με την οποία γίνεται έκκληση να μην χρησιμοποιηθούν και να μην κοινοποιηθούν στοιχεία αναφορικά με τους αγοραστές των ακινήτων του Συνεργατισμού, τα οποία ο διάδοχος φορέας της ΣΚΤ απέστειλε εκ παραδρομής στη βουλή.

Υπέρ της διαφάνειας, λένε τα κόμματα

Σε δηλώσεις τους στη StockWatch εκπρόσωποι των κομμάτων τοποθετούνται υπέρ της διαφάνειας σε ότι αφορά τα στοιχεία, ενώ ορισμένοι κάνουν αναφορά στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ιδιωτών αγοραστών ακινήτων του Συνεργατισμού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου υποστήριξε ότι τα στοιχεία θα πρέπει να γίνουν γνωστά εάν αυτό δεν αντιβαίνει στη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων σημειώνοντας ότι, «θα πρέπει να είμαστε σύννομοι και συνεπείς με τους νόμους που ψηφίζουμε».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η αρχή της διαφάνειας πρέπει να διέπει όλες τις πράξεις που αφορούν περιουσιακά στοιχεία της Δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε στη StockWatch, ότι το εν λόγω έγγραφο είχε διαβαθμιστεί αρχικά από την ΚΕΔΙΠΕΣ ως «άκρως εμπιστευτικό», διαβάθμιση η οποία δεν υπάρχει. Η βουλή, όπως είπε, εφάρμοσε τη διαβάθμιση του «άκρως απορρήτου» και υπενθύμισε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν ήθελε αρχικά να δώσει τα στοιχεία στην επιτροπή.

«Εμείς διαφωνούμε» τόνισε, σημειώνοντας «ότι δεν μπορεί στοιχεία για την πώληση κρατικής περιουσίας να είναι άκρως απόρρητα».

«Δεν πρέπει να γνωρίζουμε ποιοί και σε ποιές τιμές αγόρασαν τα ακίνητα; Εάν δεν γνωρίζουμε πως θα εξετάσουμε εάν όλα έγιναν με τις σωστές διαδικασίες;», διερωτήθηκε.

«Όλα στο φως» είναι η θέση του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Παύλο Μυλωνά, ο οποίος ανέφερε ότι στο τέλος ο λαός είναι αυτό που καλείται κάθε φορά να πληρώσει τις ζημιές. Εξέφρασε την άποψη ότι η διαβάθμιση του εγγράφου αφορά μάλλον στην προστασία των στοιχείων των αγοραστών, υποστηρίζοντας εντούτοις, ότι «η διαφάνεια κλείνει στόματα».

«Τα στοιχεία δεν αποτελούν θέμα δημοσιότητας αλλά ουσίας, που πρέπει να συζητηθεί», υποστήριξε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναφέροντας ότι κακώς αναβλήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

«Προφανώς μέσα από τη λίστα εκτίθενται άτομα που προέρχονται από διάφορα κόμματα» είπε, σημειώνοντας ότι στον κατάλογο των αγοραστών υπάρχουν κομματικοί, αλλά και άτομα που είχαν θέση στο Συνεργατισμό.

Ελλιπή τα στοιχεία, ερωτήματα για διαδικασίες πώλησης

Κόμματα εντοπίζουν ελλείψεις στα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στη βουλή επισημαίνοντας προβληματισμούς ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις πωλήσεις των ακινήτων.

Ο κ. Στεφάνου, σημειώνει ότι αν και ζητήθηκαν στοιχεία από το 2013 και μετά, τα στοιχεία που αποστάληκαν είναι για την περίοδο από το 2016 και μετά. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει την τιμή πώλησης, αλλά όχι και την εκτιμημένη αξία του κάθε ακινήτου που πωλήθηκε, ούτε λεπτομέρειες για τη διαδικασία πώλησης που εφαρμόστηκε σε κάθε περίπτωση.

Πρόσθεσε ότι προκύπτουν ερωτήματα όπως το εάν τα ακίνητα πωλήθηκαν σε συγκεκριμένα άτομα και εν κρυπτώ, ή με ανοικτές διαδικασίες και διαφάνεια.

Σε ανάλογους προβληματισμούς αναφέρεται ο κ. Περδίκης ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί το πώς έγιναν οι διαδικασίες πώλησης σε κάθε περίπτωση.

Σε χθεσινή ανακοίνωση των Οικολόγων σημειώνεται ότι στα στοιχεία παρατηρείται μαζική αγορά ακινήτων από εταιρείες ή πρόσωπα σε συγκεκριμένες περιοχές και υποστηρίζεται ότι πρέπει να ερευνηθεί το ενδεχόμενο προνομιακής μεταχείρισης αγοραστών ή πιθανή σχέση με μέλη της διοίκησης του Συνεργατισμού.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων πρέπει να διερευνηθεί εάν εφαρμόζονται οι νόμοι για τις δημόσιες προσφορές και ποιό είναι το νομικό πλαίσιο των πωλήσεων.

Επιπρόσθετα, αφήνονται αιχμές για το λάθος που έγινε σε σχέση με την αποστολή των στοιχείων καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που οδήγησαν τον Συνεργατισμό στο κλείσιμο και ίδιοι που θέλουν να διαχειριστούν δάνεια και περιούσια €5 δισεκατομμυρίων, δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα πακέτο εγγράφων με στοιχεία».

Της Μαρίας Χαμπή