You are here

Πέρασε η τρίμηνη παράταση αναστολής εκποιήσεων

08/07/2021 18:05

Με 27 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 9 αποχές η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, ενέκρινε την νέα τρίμηνη αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων.

Υπέρ ψήφισαν βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγων, εναντίον οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και αποχή τήρησαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ και οι δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας.

Η παράταση της αναστολής εκποιήσεων ισχύει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, για κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη μέχρι €750 χιλ. και αγροτεμάχια μέχρι €100 χιλ. Την πρόταση κατέθεσαν από κοινού τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι.

Προηγουμένως, με 15 ψήφους υπέρ και 35 εναντίον απορρίφθηκε εισήγηση του ΔΗΣΥ για αναβολή της συζήτησης της πρότασης νόμου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ζήτησε την αναβολή έτσι ώστε να ληφθεί η γνώμη της ΕΚΤ, ως είναι η θεσμική υποχρέωση της Κύπρου, όπως είπε.

Το επιχείρημα αντέκρουσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι τις προηγούμενες φορές που η Βουλή ψήφισε για την αναστολή των εκποιήσεων, την προηγούμενη μάλιστα με την θετική ψήφο και του ΔΗΣΥ, δεν είχε κριθεί αναγκαίο να ληφθεί η σύμφωνος γνώμη της ΕΚΤ.

Έκαναν λόγο για επίκληση επιχειρημάτων «κατά το δοκούν», σημειώνοντας ότι αναβολή σήμερα, θα σήμαινε πως το θέμα παραπέμπεται για συζήτηση το Σεπτέμβριο, αφού είναι η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας με νομοθετικό έργο, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πριν την έγκριση της πρότασης νόμου, με 4 ψήφους υπέρ, 24 εναντίον και 6 αποχές απορρίφθηκε επίσης, τροπολογία του ΕΛΑΜ για οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ανάσα μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις

Κατά τις τοποθετήσεις τους, βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η παράταση της αναστολής εκποιήσεων θα δώσει ανάσα στους δανειολήπτες, τονίζοντας ωστόσο, την ανάγκη για ουσιαστικές λύσεις στα θέματα εκποιήσεων και διαφορών μεταξύ δανειοληπτών - τραπεζών.

Απαντώντας στις αναφορές εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, σημείωσε πως την προηγούμενη φορά που ψηφίστηκε η αναστολή, η ΚΤ είχε ανοίξει τον δρόμο, κάτι που δεν ισχύει για αυτή την φορά. Αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις της ΚΤ, καθώς επίσης και στους καταθέτες και τους συνεπείς δανειολήπτες, ως μέρη του τραπεζικού συστήματος που όπως είπε, επωμίζονται κόστος για ότι γίνει.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υποστήριξε ότι ο ΔΗΣΥ πριν δύο μήνες πρότεινε και στήριξε διευρυμένα κριτήρια αναστολής εκποιήσεων, λόγω του ότι σε ένα μήνα ακολουθούσαν οι βουλευτικές εκλογές και επεσήμανε ότι εδώ και δύο χρόνια η Βουλή αναμένει την πρωτοβουλία του διοικητή της ΚΤ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ για αντιμετώπιση των ΜΕΧ. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν εξέλειπαν οι οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι για παροχή της ελάχιστης απαραίτητης προστασίας, κάτι που επιβεβαιώνεται όπως είπε, από την κατάθεση νομοσχεδίου για παράταση του δικαιώματος έκδοσης διαταγμάτων της ΥΠΕΡΓ. Σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο η Βουλή θα επανέλθει στην ουσία του θέματος.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναγνώρισε ότι η πρόταση δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά όπως είπε, δίνει «ανάσα ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες». Υπέδειξε ότι την ανάγκη για νέα παράταση, προκάλεσε η αθέτηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για προώθηση του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας για την εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με εκποιήσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η επιτροπή φρόντισε να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της πρότασης, προς αντιμετώπιση παρατηρήσεων και επισημάνσεων των θεσμών, περί διευρυμένης αναστολής.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε πως η Βουλή τελεί υπό καθεστώς κοροϊδίας και επέκρινε το γεγονός ότι δεν τίθεται προς ψήφιση πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για πλήρη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Ηλίας Μυριάνθους, υποστήριξε πως το κόμμα συμφωνεί με ότι θα δώσει ανάσα στους δανειολήπτες. Ωστόσο, ανέφερε πως η τρίμηνη παράταση δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά το διαιωνίζει. Το πρόβλημα, είπε, θα μπορούσε να λυθεί με τον συνδυασμό της πρότασης με άλλες, που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής και αφορούν στο νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων και στον νόμο περί δικαστηρίων.

Ο Αλέκος Τυφωνίδης, βουλευτής της ΔΗΠΑ, υπενθύμισε ότι εκκρεμεί από το 2019 η δέσμευση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για κατάθεση εισήγησης για λύση στο ζήτημα, που δεν θα διαταράσσει το σύστημα. Υπέδειξε πως εδώ και δύο χρόνια δεν ήθρε η εισήγηση «παρά μόνο όταν θα ψηφίσουμε αναστολή εκποιήσεων παίρνουμε επιστολές από τον διοικητή της ΚΤ». Ο κ. Τρυφωνίδης κάλεσε τον διοικητή να καταθέσει την εισήγησή του.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης , σημείωσε ότι κανένας από τους εισηγητές της πρότασης νόμου δεν επιθυμεί να επιφέρει πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας, υποδεικνύοντας ότι η πρόταση είναι στοχευμένη και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Της Μαρίας Χαμπή