You are here

Πέρασε ομόφωνα η πρόταση για 14 χιλ. κουρεμένους Λαϊκής

09/06/2022 18:51

Ομόφωνα ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής σε νόμο, με 48 ψήφους υπέρ την πρόταση νόμου που απλοποιεί τη διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων 14 χιλιάδων κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, για να τους καταβληθεί το ποσό που θα τους αναλογεί, αποφεύγοντας έτσι τη διαδικασία να περάσουν από τα δικαστήρια για να κάνουν ένορκες δηλώσεις και στη συνέχεια να στείλουν συστημένες επιστολές στον εκκαθαριστή.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της πρότασης νόμου που ψηφίστηκε είναι η τροποποίηση του περί Πτώχευσης Νόμου, ώστε να παρασχεθεί εξουσία στο δικαστήριο να διατάζει τη διαφοροποίηση της διαδικασίας επαλήθευσης χρεών, σε δικαιολογημένες περιπτώσεις, κατόπιν αιτήματος του επίσημου παραλήπτη ή του διαχειριστή, σε ό,τι αφορά φυσικά πρόσωπα, ή του εκκαθαριστή, σε ό,τι αφορά αφερέγγυες εταιρείες.

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, χρέος δύναται να επαληθευτεί, στο πλαίσιο διαδικασίας εκκαθάρισης, με την παράδοση ή την αποστολή μέσω ταχυδρομείου, με προπληρωτέα επιστολή, στον επίσημο παραλήπτη ή στον διαχειριστή ένορκης δήλωσης που επιβεβαιώνει το χρέος. 

Σε παρέμβαση της από το βήμα της Ολομέλειας, η εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι η πρόταση νόμου έχει στόχο να βοηθήσουμε την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας», προσθέτοντας ότι αφορά 14 χιλ. καταθέτες οι οποίοι όχι μόνο είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εξανέμιση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής.

«Βρισκόμαστε τώρα στο τρίτο και τελευταίο στάδιο και για αυτό τον λόγο θεωρήσαμε ότι ήταν απαραίτητο να διευκολυνθούν αυτές τις 14 χιλ. καταθέσεις ως προς τις διαδικασίες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο δεύτερος εισηγητής της πρότασης βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι η πρόταση φαίνεται να τυγχάνει της πλειοψηφίας του σώματος.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την πρόταση, καθώς κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, εκφράζοντας την ελπίδα να αξιοποιηθεί σωστά από την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης επεσήμανε από την πλευρά του ότι εννέα χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων πολιτών γίνονται κινήσεις για αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών.

Πρόσθεσε όμως, ότι όσο δεν γίνονται κινήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας που θα υποβάλλουν τις αιτήσεις οι κουρεμένοι καταθέτες, το ζήτημα δεν θα προχωρεί.

Ψίχουλα οι αποζημιώσεις

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αφού ευχαρίστησε τους δύο εισηγητές της πρότασης είπε ότι οι κουρεμένοι καταθέτες θα αποζημιωθούν με πέντε σεντ ανά ευρώ που κουρεύτηκαν.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι απαρχαιωμένη η νομοθεσία περί πτωχεύσεων και χρήζει άμεσης αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας επίσης από το βήμα της Ολομέλειας είπε ότι είναι ένας από τους κουρεμένους καταθέτες που πιθανόν θα αξιοποιήσει την υπό ψήφιση ρύθμιση.

Επεσήμανε ότι κανένας από τους υπεύθυνους για την κατάρρευση της οικονομίας και των τραπεζών δεν έχει λογοδοτήσει εννέα χρόνια μετά, τονίζοντας ότι κάποιοι κάνουν πάρτι πάνω στα χρήματα αυτά που περιμένουν οι καταθέτες να αποζημιωθούν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αφού έψεξε την καθυστέρηση που παρατηρείται για την αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών, δήλωσε ότι αρχικά το ποσό που θα επιστρεφόταν στους κουρεμένους καταθέτες ήταν €800 εκατ. και εννέα χρόνια μετά έχει σχεδόν μηδενιστεί από διάφορες μελέτες και σκιώδεις διεργασίες.

Έγκλημα το κούρεμα καταθετών

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι το κούρεμα ήταν ένα έγκλημα το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, σημειώνοντας ότι «το γεγονός ότι αφέθηκαν οι τράπεζες μας στον αναπνευστήρα, όπως εκ των υστέρων μας είπαν, τι άλλο από έγκλημα θα μπορούσε να είναι».

Στήριξε επίσης τη θέση βουλευτών ότι κανένας δεν πλήρωσε για το έγκλημα που συντελέστηκε, αναφέροντας ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου που διευκολύνει τις διαδικασίες αποζημίωσης των κουρεμένων καταθετών είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε μιλώντας ενώπιον του σώματος ότι κάποιοι συγκάλυπταν το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος των καταθετών και της οικονομίας της χώρας.

Ανέφερε ότι η «τραπεζική ληστεία» είναι το νούμερο ένα κίνδυνος και σήμερα για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι κάποιοι σήμερα με την επίκληση του κινδύνου των τραπεζικών ιδρυμάτων συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους εις βάρος των πολιτών.

Της Ελένης Χαραλάμπους