You are here

Περιπλέκεται το σκηνικό για λίστα Γιωρκάτζη

29/07/2020 16:20

Ξανά στο γήπεδο της βουλής βρίσκεται η μπάλα για την δημοσιοποίηση ή όχι της λίστας Γιωρκάτζη, ενώ η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας, περιπλέκουν περισσότερο, αντί να ξεκαθαρίζουν το σκηνικό.

Με βάση τη γνωμάτευση, η απόφαση της βουλής για δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας Γιωρκάτζη, αποτελεί έκφραση πολιτικής βούλησης, η λήψη της οποίας δεν προβλέπεται από καμία συνταγματική διάταξη. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς τη βουλή, εκφράζει τη θέση ότι η απόφαση «δεν δύναται να εκδοθεί δυνάμει του άρθρου 52 του Συντάγματος».

Παρά την εν λόγω γνωμάτευση, ο γενικός εισαγγελέας προχωρά στο να εισηγηθεί την αναπομπή της απόφασης, διαδικασία η οποία προβλέπεται από το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, για νόμους και αποφάσεις της βουλής.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, ο οποίος διερωτήθηκε, δεδομένων των επιχειρημάτων που παρουσιάζονται στη γνωμάτευση, «τότε γιατί (ο ΠτΔ) την αναπέμπει» την απόφαση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι για τον ίδιο δεν προκύπτει ζήτημα απόφασης ή νόμου. «Δεν είναι κατ’ επιλογήν που παίρνουμε το Σύνταγμα» είπε, υποδεικνύοντας πως εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες αποφάσεις θεωρούνται νόμοι.

Τι θα αποφασίσει η ολομέλεια

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, η βουλή έχει ενώπιον της την απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη και η συνέχεια θα κριθεί από την απόφαση της ολομέλειας επί της αναπομπής, την ερχόμενη Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με το τι θα γίνει εάν η ολομέλεια απορρίψει την αναπομπή, υπέδειξε ότι «θα συνέλθετε εσείς που υποστηρίζετε τη δημοσιοποίηση για να αποφασίσετε τι θα κάνετε».

«Εγώ» είπε, «θα σας βοηθήσω διαδικαστικά. Δεν θα είναι το δικό μου χέρι όμως, που θα δώσει τη λίστα στη δημοσιότητα. Θα είναι το δικό σας», τόνισε.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι την τύχη της λίστας θα την αποφασίσει η ολομέλεια και η αρμόδια επιτροπή, στη βάση της απόφασης που θα ληφθεί επί της αναπομπής την Παρασκευή και του περιεχομένου των γνωματεύσεων της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων νομικών συμβούλων των κομμάτων.

«Μονόδρομος» η δημοσιοποίηση της λίστας

Διαφορετική είναι η άποψη που εξέφρασε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αναφορικά με τις επιλογές που τίθενται ενώπιον της βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεδομένης της γνωμάτευσης, η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη αποτελεί «μονόδρομο».

Ο κ. Περδίκης υποστήριξε πως εάν γίνει αποδεκτή η αναπομπή, αυτό θα σημαίνει ότι το κείμενο της απόφασης δεν είναι νόμος, αλλά απλή απόφαση που μπορεί να προχωρήσει άμεσα, επομένως η βουλή θα μπορεί να προβεί σε δημοσιοποίηση της λίστας. Εάν δεν γίνει αποδεκτή η αναπομπή, τότε και πάλι σημαίνει ότι μπορεί να γίνει η δημοσιοποίηση της λίστας, όπως είπε.

Το θέμα, τόνισε, είναι ποιος θα την δημοσιοποιήσει, εφόσον ο πρόεδρος της βουλής έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο κ. Περδίκης υποστήριξε ότι σε περίπτωση άρνησης του προέδρου του Σώματος να εφαρμόσει την απόφαση της βουλής, προκύπτει μείζον διαδικαστικό ζήτημα παραβίασης απόφασης της βουλής.

Υπενθύμισε ότι ήταν η άρνηση του προέδρου της επιτροπής ελέγχου να συνεχίσει τη διερεύνηση του θέματος, που τον οδήγησε στην εισήγηση για τη σύσταση της ad hoc επιτροπής, κάνοντας λόγο για εμπόδια που παρεμβάλλονται στην προσπάθεια, καθώς γίνεται επίκληση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, των προσωπικών δεδομένων κτλ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υιοθετήθηκε η 30η Απριλίου 2013 ως ενδεικτική ημερομηνία για την έναρξη της διερεύνησης του θέματος τη στιγμή που, όπως είπε, τον Γενάρη του 2013 ετοιμάστηκε από λειτουργό της ΚΤ κατάλογος διαγραφών δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και κομμάτων.

Της Μαρίας Χαμπή