You are here

Πετρίδης: Να μην «αυτοπυροβολούμαστε»

23/11/2022 13:19

Να μην «αυτοπυροβολούμαστε» κάλεσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του την Τετάρτη στη Βουλή, αναφορικά με την αναστολή των εκποιήσεων, καθώς μέσω αυτής οι μόνοι που επιβραβεύονται είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως είπε.

Σχολιάζοντας την επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα για αναπομπή του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι την Τρίτη, εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ, παρουσιάστηκε το πόσα λεφτά θα χάσει ο φορολογούμενος με την υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς λογική, που οι μόνοι που εξυπηρετεί είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή αυτοί που έχουν περιουσία και εισοδήματα, αλλά αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Τόνισε ότι δεν έχουν γίνει εκποιήσεις πρώτης κατοικίας ευάλωτων.

«Είναι πραγματικά τραγελαφικό και δεν μπορεί να το κατανοήσει κανένας στην ΕΕ, πώς έρχονται και εμπίπτουν σ’ αυτή τη νομοθεσία και η μεγαλύτερη πλειονότητα των αγροκτημάτων ή επαγγελματικές στέγες ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτως αξίας, ανεξαρτήτως ικανότητας αποπληρωμής», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Αυτά τα πράγματα, πρόσθεσε, «στην ΕΕ δεν μπορούν να τα κατανοήσουν. Δεν υπάρχει λογική. Θεωρούν ότι το μόνο που επιβραβεύουν είναι αυτούς που ενσυνείδητα αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αν δεν τις πληρώσουν, θα τις πληρώσει κάποιος άλλος».

Συνέχισε λέγοντας ότι το 2013 τις πλήρωσε ο καταθέτης και ο φορολογούμενος, σημειώνοντας ότι «αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι διαφορετικό να γίνεται μια αναστολή για κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με βάση τις συστάσεις της ίδιας της ΕΕ, για 3-4 μήνες και είναι διαφορετικό σε περίοδο ανάπτυξης του 6,6%, «σε περίοδο που βλέπουμε ότι οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά πολύ, σε σχέση με το 2019, σε μια περίοδο που υπάρχει ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, να συνεχίζεται για 15ο μήνα μια κατάσταση, η οποία τείνει να νομιμοποιηθεί».

«Και είναι γι’ αυτό που έχουμε κάνει την αναπομπή, κάνοντας έκκληση πλέον στη λογική. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα θέματα. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στην οικονομία, υπάρχει κρίση, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ας μην πυροβολούμε τον εαυτό μας για λόγους λαϊκισμού σε μια προεκλογική περίοδο, ας μην αυτοπυροβολούμαστε», είπε καταληκτικά.