You are here

Πιέσεις για αποδοχή αποφάσεων χρημ. επιτρόπου

08/03/2021 18:05

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο να γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις του από χρηματοοικονομικούς φορείς, αναφέρθηκε σήμερα ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου. Ενώπιον της Βουλής αναμένεται να κατατεθεί σύντομα πρόταση νόμου για να καταστούν δεσμευτικές οι αποφάσεις του επιτρόπου.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Παύλου ανέφερε ότι ο ίδιος έχει συμφωνήσει με συγκεκριμένη τράπεζα, ώστε σε περιπτώσεις που συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα και κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλ., η τράπεζα θα είναι πρόθυμη να αναστείλει την εκποίηση νοουμένου ότι θα υπάρχουν βάσεις για τροχοδρόμηση λογικής λύσης εντός έξι μηνών.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν άλλοι φορείς όπως η Altamira, οι οποίοι δεν αποδέχονται τις αποφάσεις του επιτρόπου.

Προς αντιμετώπιση του ζητήματος, ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης, προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης νόμου με βάση την οποία οι αποφάσεις του χρηματοοικονομικού επιτρόπου θα καθίστανται δεσμευτικές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι η πολιτεία πρέπει  να ενισχύει το ρόλο του και τα εφόδια που έχει στην διάθεση του ο χρηματοοικονομικός επίτροπος για να επιτελεί το έργο του.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι οι συστημικές τράπεζες εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Επιτρόπου, σημειώνοντας παράλληλα, πως οι αποφάσεις δεν γίνονται αποδεκτές από άλλους φορείς όπως η Altamira.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά σημείωσε ότι ο θεσμός εξέτασε συνολικά 5 χιλ. παράπονα εναντίον των τραπεζών και σε αρκετές περιπτώσεις δικαιώθηκαν δανειολήπτες και εγγυητές, ενώ με μία απόφαση εναντίον του πρώην Συνεργατισμού ανακουφίστηκαν ή επιστράφηκαν χρήματα σε 11 χιλ. δανειολήπτες για παράνομες υπερχρεώσεις.
 
Ο κ. Βότσης αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που ετοιμάζει η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, ώστε οι αποφάσεις του Επιτρόπου να είναι δεσμευτικές.  «Με το να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του, θα εξαναγκαστούν οι τράπεζες για να αποφύγουν την όποια απόφαση, να είναι όσο το δυνατό πιο ευέλικτες στις επαφές και τις σχέσεις με τους δανειολήπτες», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως η πρόταση που θα ικανοποιεί ένα αίτημα του επιτρόπου, θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας. Υπενθύμισε παράλληλα, ότι η Συνεργασία κατέθεσε από το Νοέμβριο πρόταση νόμου που αφορά στην εφαρμογή της διαδικασία διαιτησίας πριν από την διαδικασία εκποίησης.

Μ.Χ.