You are here

Πιέζουν για νέο παράθυρο στο σχέδιο Εστία

25/05/2020 15:20

Πιέσεις ώστε να ανοίξει νέο παράθυρο για όσους έχουν υποβάλει αίτηση για το σχέδιο Εστία χωρίς να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά, αλλά και για όσους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ασκεί η επιτροπή οικονομικών.

Η επιτροπή οικονομικών ενημερώθηκε σήμερα εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών για την εξέλιξη της διαδικασίας εφαρμογής του σχεδίου Εστία.

Μέλη της επιτροπής ζήτησαν όπως δοθεί παράταση δύο εβδομάδων στην περίοδο υποβολής των απαραίτητων πιστοποιητικών από όσους έχουν καταθέσει ελλιπείς αιτήσεις, καθώς επίσης, να ανοίξει εκ νέου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το παράθυρο για υποβολή νέων αιτήσεων εκ μέρους δανειοληπτών.

Η προθεσμία για υποβολή αίτησης για συμμετοχή στο σχέδιο Εστία ήταν ανοικτή από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σε προηγούμενες συνεδρίες της επιτροπής, εκπρόσωποι του συνδέσμου προστασίας πρώτης κατοικίας και του συνδέσμου προστασίας δανειοληπτών, είχαν μεταφέρει την επιθυμία για συμμετοχή στο σχέδιο, εκατοντάδων δανειοληπτών οι οποίοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την απαραίτητη αίτηση, εκφράζοντας την άποψη ότι ένα νέο παράθυρο αποδοχής αιτήσεων θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στους δανειολήπτες αλλά και στα πιστωτικά ιδρύματα.

Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζονται οι προθέσεις αν και όπως αναφέρθηκε, το ενδεχόμενο των παρατάσεων είναι κάτι που θα εξεταστεί. «Αναμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσει η ροή των αιτήσεων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και θα το κοιτάξουμε ανάλογα», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών.

Στο υπουργείο εργασίας 673 αιτήσεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση της επιτροπής, έχουν κατατεθεί συνολικά 5.639 αιτήσεις για το σχέδιο Εστία, εκ των οποίων οι 673 αιτήσεις έχουν ήδη προωθηθεί στο υπουργείο εργασίας εκ μέρους των τραπεζών.

Από το σύνολο των κατατεθειμένων αιτήσεων, 1.204 αιτήσεις είναι πλήρως συμπληρωμένες, ενώ περίπου 4.404 έχουν συμπληρωμένο μόνο το ονοματεπώνυμο. Ο διευθυντής στο Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Κρονίδης είπε πως από τους περίπου 4.400 αιτούντες που υπέβαλαν αίτηση με ελλιπή στοιχεία (όνομα, ταυτότητα, διεύθυνση), μόνο ένα ποσοστό περίπου 1 στους δέκα αιτούντων επανέρχεται για να συμπληρώσει τα στοιχεία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε πως βάσει πληροφόρησης από την Τράπεζα Κύπρου και την ΚΕΔΙΠΕΣ, που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο δανειοληπτών στο σχέδιο, περίπου 2.800 αιτήσεις είναι μερικώς συμπληρωμένες και απουσιάζουν μερικά παραστατικά, αλλά παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.

Από το σύνολο των 673 αιτήσεων που τέθηκαν ενώπιον του υπουργείου εργασίας, 182 αιτήσεις έχουν απορριφθεί, ενώ 152 αιτήσεις  βρίσκονται στο τελικό στάδιο της έγκρισης για συμμετοχή στο σχέδιο Εστία.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας εξήγησε πως πολλές αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω κριτηρίων διαμονής, η αξία της κύριας κατοικίας υπερέβαινε του ορίου των €350.000, ή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ξεπερνούσαν το 20% των συνολικών τους δανείων.

Την ίδια στιγμή, 271 αιτήσεις έχουν σταλεί πίσω στις τράπεζες καθώς δεν ήταν συμπληρωμένες, ενώ 68 αιτήσεις κρίθηκαν ως μη βιώσιμες.

Προβλήματα στη διαδικασία

Ο κ. Κρονίδης ανέδειξε και ένα άλλο ζήτημα που αφορά σε προβλήματα που προκύπτουν λόγω αιτήσεων διαζυγίων, με τα δύο μέρη να μην συνεργάζονται στην ανάληψη του δανείου, προβλήματα διαχωρισμών και μεριδίων οικοπέδων, αλλά και αδρανείς εταιρείες που δεν έχουν ελεγμένους λογαριασμούς.
 
Σημείωσε ακόμα, πως το Υπουργείο Εργασίας, που είναι αρμόδιος φορέας του έργου, δεν έχει πετύχει σύνδεση με τις τράπεζες έτσι ώστε να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αιτητών.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε ότι η σύνδεση των συστημάτων χρειάζεται λίγο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Για τους μη βιώσιμους αιτητές είπε πως από τις 68 περιπτώσεις που κρίθηκαν μη βιώσιμοι, οι 55 ήταν πραγματικά μη βιώσιμες, ενώ οι 13 περιπτώσεις αφορούσαν αναδιαρθρώσεις που έγιναν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.
 
Για την καθυστέρηση, είπε ακόμη ότι οι τράπεζες ζήτησαν να δοθεί προτεραιότητα στις απόρριψη των υποθέσεων, κατόπιν αιτήματος των τραπεζών.

Ο κ. Κρονίδης σημείωσε πως οι τράπεζες ζήτησαν να εξεταστούν κατά προτεραιότητα υποθέσεις που βρίσκονταν σε δικαστικές διαδικασίες και περιπτώσεις που βρίσκονταν ήδη στα τμήματα ανάκτησης χρεών των τραπεζών.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε παρατήρηση του προέδρου της επιτροπής Άγγελου Βότση, σημείωσε πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου έδωσε οδηγίες να μην στέλλονται επιστολές απόρριψης σε σχέση με το σχέδιο Εστία, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας να αναφέρει πως δεν αποστέλλονται επιστολές απόρριψης της αίτησης όσων κρίνονται μη βιώσιμοι.

Μ.Χ.