You are here

Πήρε μόνο το όφελος η Ελληνική

19/09/2019 07:30

Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Συνεργατικής, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα, στην επιτροπή ελέγχου της βουλής.

Με τη συμφωνία η Ελληνική έλαβε έμμεσα σημαντικό όφελος από τους φορολογούμενους, σπεύδοντας αμέσως μετά να κλείσει δεκάδες από τα υποκαταστήματα του Συνεργατισμού σε μακρινές και μικρές κοινότητες.

Σειρά απαντήσεων θα ζητήσουν από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννη Μάτση και τον διευθυντή της ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ, οι βουλευτές της επιτροπής ελέγχου.

Το θέμα ενέγραψαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Σκεύη Κουκουμά.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό όπως είπε, παράδειγμα της περιοχή Πάχνας στη Λεμεσό όπου σε 20 κοινότητες έκλεισαν οι Συνεργατικές και οι πολίτες πρέπει να διανύουν 20-25 χιλ. προκειμένου να μεταβαίνουν στο υποκατάστημα Κολοσσίου.

Τόνισε επίσης ότι «είναι γνωστό ότι δεν μπορούμε να διαγράψουμε εντελώς τα οικονομικά δεδομένα της λειτουργίας ενός υποκαταστήματος αλλά κάποια κοινωνικά δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για να συντηρηθεί η ύπαιθρος και να μην την εγκαταλείπουν οι κάτοικοι της».

Υπενθύμισε επίσης ότι το θέμα είχε συζητηθεί και τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς να έχουν πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις από τον υπουργό οικονομικών.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν και ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ο πρόεδρος της ένωσης κοινοτήτων και οι πρόεδροι και τα μέλη δέκα κοινοτήτων στις οποίες έκλεισαν οι Συνεργατικές και εξυπηρετούνται είτε από την κινητή μονάδα της Ελληνικής Τράπεζας, είτε μεταβαίνουν στη διπλανή κοινότητα.

Της Ηρώς Ευθυμίου